Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór zakresu ościeżnicy

Recommended Posts

Cześć,

za kilka miesięcy odbieram mieszkanie od dewelopera. Chcę kupić 4 drzwi z ościeżnicami. Grubość muru do pokoi (3 drzwi) to 8cm, a grubość muru łazienki (1 drzwi) to 10cm.

Chciałem zamówić drzwi + ościeżnicę (firmy Windoor), lecz nie za bardzo wiem, który zakres ościeżnicy regulowanej wybrać. Dostępne zakresy:

1. ?-80

2. 80-100

3. 100-115

4. 115-?

1. Który zakres regulacji ościeżnicy wybrać do pokoi? (Szerokość muru ~80mm)

2. Który zakres wybrać do łazienki? (Szerokość muru: ~10cm + klej i kafelki ~1,5cm = ~ 115mm)

Jak widać szerokości muru wypadają akurat na wartościach skrajnych regulacji i nie wiem w jaki sposób je dobrać (większe? mniejsze?). Szerokość muru to tylko dane podane przez dewelopera, więc czy bez dokładnego wymierzenia w ogóle jestem w stanie dobrać pasującą w tym przypadku ościeżnicę)?

Pozdrawiam

Ja bym nie ryzykował. Mur 8cm, ale pewnie bez tynku. Nie wiesz czy wyjdzie 9 czy 11.

Łazienka tym bardziej. Widziałem różne przypadki, włącznie z ostatnim: miało być 12cm (ścianka karton gips). Zmienione w międzyczasie na 15-17cm, a wyszło.. 21.... bo ściana podobno nie trzymała kąta.

Także - Twoje ryzyko...

Ps. A Windoor przypadkiem nie ma w marketach ościeżnic z dłuższym kątownikiem umożliwiającym regulację do 4cm? Zdarzyło mi się kiedyś takie montować..