Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

w którymś z postów na tym forum był przepis na zaprawę ciepłochłonną, czyli jak wykonać to samemu, jęśli chcesz taniej, albo kup gotowo, do PH44 polecam zaprawę ciepłochłonną, a nie zwykłą
Orientujesz się może jak z wydajnością Alpolu w stosunku do wydajności Wienenberga, bo to że tańsza to wiem ale czy w końcowym rezultacie nie wyjdzie jej na tyle więcej, że sie i tak nie dużo będzie opłacało
Ja buduje sam tzn. z ojcem który całe życie budował domy innym (ale nie z PTH), więc w takim układzie licze + 20% NIE WIĘCEJ . Może macie porównanie (do tych mieszkających) jaka jest różnica po wybudowaniu, co do tych zapraw, w końcu to kupę kasy kosztuje - ta zaprawa oczywiście.
Ja zbudowałem z tej nazwijmy to orginalnej i nie umiem jej jeszcze porównać jakościowo do innej ale żeby mieć spokój z ewentualną reklamacja czy to na cegły czy na zaprawę.(Bo jak zaprawa bedzie inna to Ci powiedzą ze ściana sie zawaliła albo nie trzyma parametrów bo to zaprawa jakaś inna i oni ręce umywaja) Budowałem więc z całego systemu.
Orientujesz się może jak z wydajnością Alpolu w stosunku do wydajności Wienenberga, bo to że tańsza to wiem ale czy w końcowym rezultacie nie wyjdzie jej na tyle więcej, że sie i tak nie dużo będzie opłacało

My też wybudowaliśmy na Alpolu. Znajomy z hurtowni bardzo mi ją polecał (oczywiście Wienerbergera też miał na stanie). Cena była dużo niższa od Wien..., ale wydajnośc trochę niższa (zostałem o tym poinformowany przy zakupie). Nie liczyłem dokładnie, ale znajomy twierdzi, że sprawdzali obie zaprawy i Alpol w sumie wychodzi taniej (troszkę niższa wydajność ale za to niższa cena).

Ja z wyboru jestem zadowolony :D , choć nie obyło się bez dowożenia kolejnych worków zaprawy, kiedy zaczęło jej brakować :(