gali20 30.09.2022 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2022 Hej czy mój pomysł na rekuperacje ma w ogóle sens?dom 130m2ogrzewanie podłogówka wodna:bufor 1500l z grzałkami + kolektor słoneczny + płaszcz wodny z kominkawentylacja mechaniczna + rekupercja pytanie:chcę do rekuperatora dołączyć nagrzewnice/chłodnice wodnagrzać wodą z bufora - powrót wody z nagrzewnicy do bufora chłodzić wodą z wodociągu (9stopni) - jak zrealizować powrót zimnej wody? czy całość ma w ogóle sens? jakie wady takiej konstrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 30.09.2022 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2022 Czy w planie masz PV? A co będziesz robił z tą wodą wodociągową puszczoną w chłodnicę? Latem też ma 9 stopni? NIe masz jak jej zawrócić do wodociągu, więc nie bardzo rozumiem jaki masz plan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gali20 30.09.2022 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2022 (edytowane) tak, fotowoltaika oczywiście tez jest w planie może odprowadzać do zbiornika na deszczówke? nie mam pojęcia jak to zrealizować może porwrót zimnej wody wpuścić w wężownicę od CWU? sprawdziłęm temp wody w mieszkaniu, 15 stopni Edytowane 30 Września 2022 przez gali20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 30.09.2022 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2022 No to będziesz miał najdroższe chłodzenie jakie może być. Jak sam widzisz, temp wody z wodociągu latem już nie jest tak niska. Przepływ przez chłodnice, pewnie z 800l/h (myślę że min). W 24h będziesz miał 20m3. To nie ma racji bytu. Odpuść te chłodnicę, nagrzewnicę, załóż klimatyzację. Będzie taniej, wydajniej i można grzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gali20 30.09.2022 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2022 "Odpuść te chłodnicę, nagrzewnicę, załóż klimatyzację. Będzie taniej, wydajniej i można grzać." Klimatyzator to plan B dzieki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts