Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy płacić szybko mandat?

Tommco

Recommended Posts

To jest pytanie typu:

- czy robić dno w szambie ?

- jak podłączyć gaz "na dętkę" ?

- jak podłączyć się przed licznikiem en. el ?

- jak bić żonę, żeby nie było śladów ?

- czy czereśnie sąsiada są moje ?

Wracając do tematu, zapłać szybko i szybko zapomnij bo inaczej upomną się w najmniej wygodnym i oczekiwanym momencie.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pfu, pfu zgiń przepadnij, ale mnie złapali tylko raz. Za to z telewizją. Naprawdę. I jeszcze twierdzili, że na wizję pójdę z zasłoniętymi oczami, to mnie nikt nie pozna!!!

Niestety nie wiem, w jakim programie wystepowałam w charakterze gwiazdy upadłej :( .

Za to mandatów za parkowanie dostałam już pełno. Zawsze albo na zakazie albo dla inwalidów....co ja poradzę, że tylko tam jest wolne miejsce???

To jest pytanie typu:

Pozdrawiam

Trzeba znać właściwą miarę rzeczy. Prawo jest tym silniejsze i przestrzegane im ma wieksze wsparcie w powszechnych normach moralnych lub np w Dekalogu. Kradzież (licznik, wiśnie), bicie żony są powszechnie napietnowane ze wzgledu na fakt że normy prawne wspołgraja z moralnymi. Głupota prowadząca do nieszczęścia ( podłaczyć gaz na dętke) też nie znajdzie nigdzie wsparcia.

Ale łamanie przepisów drogowych np przekroczenia prędkości chociazby na ulicach Warszawy jest łamaniem normy prawnej która nie ma wsparcia moralnego. Nikt w tunelu nie jedzie 50 tylko 80-90 km/h, nikt na Grota nie jedzie 40 (jak jest ograniczenie w niektórych miejscach) tylko 90-100. Więc wpadka z mandatem jest traktowana nie jak zlamanie norm moralnych tylko moja krzywda, mój pech i mało kto widzi w łamaniu tych norm prawnych jednoczesne naruszenie norm moralnych. I słusznie - trzeba znać właściwą miarę rzeczy!

To jest pytanie typu:

Pozdrawiam

Trzeba znać właściwą miarę rzeczy. Prawo jest tym silniejsze i przestrzegane im ma wieksze wsparcie w powszechnych normach moralnych lub np w Dekalogu. Kradzież (licznik, wiśnie), bicie żony są powszechnie napietnowane ze wzgledu na fakt że normy prawne wspołgraja z moralnymi. Głupota prowadząca do nieszczęścia ( podłaczyć gaz na dętke) też nie znajdzie nigdzie wsparcia.

Ale łamanie przepisów drogowych np przekroczenia prędkości chociazby na ulicach Warszawy jest łamaniem normy prawnej która nie ma wsparcia moralnego. Nikt w tunelu nie jedzie 50 tylko 80-90 km/h, nikt na Grota nie jedzie 40 (jak jest ograniczenie w niektórych miejscach) tylko 90-100. Więc wpadka z mandatem jest traktowana nie jak zlamanie norm moralnych tylko moja krzywda, mój pech i mało kto widzi w łamaniu tych norm prawnych jednoczesne naruszenie norm moralnych. I słusznie - trzeba znać właściwą miarę rzeczy!

Gość to ja smartcat.

Sorki nie zalogowany byłem a kolega maksymov moze mieć pretensje że jakiś anonim sie z nim spiera więc sie podpisuję.

Czasami też mi się zdarza wpaść na suszarę (mam za sobą ok. 1 mln. km i staram się jeżdzić zgodnie z przepisami ) Ale nie bądżcie frajery,nie płaćcie za przekroczenie prędkości zmierzonej niesprawnym radarem ( ponoć 90 % tych urządzeń nie posiada świadectw legalizacji z powodu braku funduszy). Nie znaczy to że możemy sobie jeżdzić jak wariaci,nie,sam jestem przeciwnikiem brawury, ale mamy prawo żądać okazania w/w dokumentu a Pany- policjanty mają obowiązek go okazać.

Tommco!!!

Ja też gdzieniegdzie w Łodzi nie jeżdżę z zadaną prędkością, ale skoro mieli rację - zapłać. To do Ciebie niepodobne, aby coś takiego wlokło sie za Tobą.

Moim zdaniem zasłużony mandat to dług honorowy. A wywody o normach moralnych i krzywdach (te z W-wy) uważam za niedopuszczalne.

Na moim przykładzie mozna by wysuąć tezę że chyba jednak pogorszyła sie sciagalność mandatów w ostatnich latach:-) Mimo tego że jeżdżę bezpiecznie kilka razy uchybiłem kodeksowi i zakończyło sie mandatem.

a)19.09.1999 ( pamietam date ze wzgledu na ilość dziewiątek) jechałem sobie spokojnie, droga jednokierunkową, co prawda pod prąd, ale minęło mnie kilka aut,w tym autobus a jakiś jeden świr wbił się we mnie. On, co prawda, został sprawcą kolizji, a ja niestety dostałem mandat za "nieprzestrzeganie znaków pionowych" ( już chyba nie bedę jeździł ta uliczką na skróty).Komornik doczepił sie dopiero pod koniec 2002 roku.

b) Pierwszy raz w październiku, drugi w listopadzie 2003 na trasie Warszawa Płock na tym samym zakręcie niebiescy czepili się że wyprzedzjąc na zakręcie przeciąłem linię ciągłą, i przekroczyłem w terenie zabudowanym prędkość o 30km/h. O jednym mandacie pogadałem sobie z kadrowcem koło lipca 2004 bo skubańcy teraz na pensje włażą bez pytania ale...o drugim chyba zapomnieli :-)

Czyli nie uwzględniająć czynnika czasu moje mandaty z 99r sa ściagniete w 100% a te z 2003 w 50% :-)

A to świnie ci niebiescy że się CZEPILI ! Niedługo to bydlaki DOCZEPIĄ SIĘ, jak ktoś komuś da po twarzy.

Pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że jadąc tą jednokierunkową pod prąd lub przekraczając w terenie zabudowanym prędkość o 30km/h. nie będziesz miał mojego Krzysia w pobliżu.

Maggie Jak wszyscy piraci...? Troszkę wg. mnie przesadziłaś, jeśli nazywasz mnie piratem. Tak jak mówie, jeżdżę od 5 lat (kilkadziesiąt tysięcy kilometrów) i to mój pierwszy mandat. Baaaa.....pierwszy raz mnie zatrzymali....już sam lizak zadziałał chyba wystarczająco...równie dobrze by zadziałało, jakby mnie pouczyli.

Jedyne dwie sytuacje nieprzyjemne na drodze miałem z winy obcych osób. Raz zajechała mi kobitka. Skończyło się dla niej na 200zł mandatu, a ja użerałem się z PZU przez 3 miesiące z naprawą samochodu...i jak porównam moje 100zł z jej 200zł, niebezpieczeństwo jakie ja dziś wyrządziłem, a jakie ona wtedy....to jest jak dzień do nocy. Bo to, że jechałem na dwóch kołach z 3 osobami na pokładzie i broniłem się, żeby nie wjechać w kolejne samochody to było wycenione na 200zł....Jakbym jechał maluchem, to miałbym połamane nogi, a może bym dachował.

Drugim razem wjechał we mnie miejski autobus...tym razem Warta okazała się być bardzo sprawna. Mało jednak brakowało, a też nie było by wesoło. Na szczęście stara Łada...

Tak więc piratem drogowym się nie czuję Meggi, więc trochę wyluzuj...

smartcat Bardzo z tą właściwą miarą rzeczy się z Tobą zgadzam :)

Ania99 Pewnie, że zapłacę. Tylko dla studenta, jakby nie było 100zł to jednak kasa. Fakt...mój błąd...

Topic zacząłem, żeby zobaczyć jak to teraz jest....i w sumie chyba wypada się cieszyć, że Policja ma wyższą sprawność....tylko gdzie są, kiedy ktoś rzeczywiście jeździ brawurowo, albo dzieje się niebezpieczeństwo...bo jakoś wtedy mało ich widać.

T.

Jeżdżę b. szybko :oops: , bo ciągle gdzieś się spieszę (to już chyba choroba :-? ). Mandatów złapałem całkiem sporo, tym bardziej, że nigdy nie daję w łapę! Na szczęście mieszczę się w punktach karnych :).

Nie zdarzyło mi się zapłacić mandatu w terminie :oops:, ale nigdy nie przyszedł do mnie komornik :D. Owszem przysyłał wezwania, ale nic więcej.

Sam się zgłosiłem do komornika. Nie to, żebym był jakiś wyrywny :wink:, ale starałem się o kredyt na dokończenie budowy i potrzebowałem zaświadczenie o nie zaleganiu z podatkami...

Stało się... :cry:. Urząd skarbowy przed wydaniem takiego zaświadczenia sprawdza WSZYSTKIE działy (na formularzu było kilkanaście wpisów o nie zaleganiu w danym dziale). Mało tego, oni sprawdzają wszystkie urzędy skarbowe z ostatnich pięciu lat (jeśli zmieniało się miejsce zameldowania). To właśnie w poprzednim miejscu zameldowania uzbierało mi się mandatów na... 1200 zł. Chciał nie chciał, musiałem zapłacić, aby otrzymać zaświadczenie o nie zaleganiu z podatkami :-?.

Dopiero jak ochłonąłem, to zobaczyłem, że jeden mandat na 250 zł był naliczony dwa razy! Złożyłem reklamację i łaskawcy oddali mi pieniądze.

Bardzo Ci wspólczuję, Tommco, że Cię tak dopadli przed Sylwestrem :roll: Zdaje się, że chłopaki pod koniec roku dostali nakaz uzupełnienia kasy gminy - a okres, jak wiadomo, mocno rozrywkowy. I nieważne czy student czy nie student. Normalnie to by pewno pouczyli jeno i pogrozili palcem :lol: Na pocieszenie Ci powiem, że mój mąż traktuje mandaty jako koszty użytkowania samochodu. Autku należy się benzynka, olej, przegląd i..... mandat :lol: :lol: :lol: Tak czy inaczej warto zdjąć nogę z gazu - 3 minuty nikogo nie zbawią, a za stówkę to niezłego szampana można by nabyć :lol:

Trzymaj się

Luśka

.... Zdaje się, że chłopaki pod koniec roku dostali nakaz uzupełnienia kasy gminy - a okres, jak wiadomo, mocno rozrywkowy. .....Luśka

Błąd - mandaty nie są dochodem gminy. Jest to dochód państwa ściągany i rozliczany przez wojewodę i odprowadzany do skarbu państwa poprzez urzędy skarbowe.

Co do fragmentu tekstu związanego ze zdjęciem nogi z pedału gazu - to absolutnie się zgadzam :wink:

Tommco

lepiej płac....u mnie było tak: mandat, nie zapłaciłam i wyobraz sobioe po prawie 2,5 roku przyszła policja skarbowa :cry: :cry: nogi sie ugieły...zapłaciłam cały mandat ( 30 zł) hmm i bez odsetek...

ale nie upiecze sie nic...płac i już..

A wywody o normach moralnych i krzywdach (te z W-wy) uważam za niedopuszczalne.

Auć! Anna ortodoks przyszpiliła mnie do maty jak motyla :-). Ciekawe czy szonowny małżonek Łodzianki i dzieciaczki mają prawo mieć swoje zdanie i je wyrażać czy też może też jest to niedopuszczalne. :-)

Pozdrawiam Łódź serdecznie :-)

Tommco, ty tu nie bierz nas na "studenta", a kto dom buduje? 8) :D

A z tym ściaganiem nogi z gazu, to zauważyłam smieszną rzecz. Jak jadę dośc szybko /no.........bardzo szybko :oops: / i widzę znak ograniczajacy szybkość, noga lekko z gazu - w końcu przecież zwolniłam, ale tylko np. o 20km/h :oops: A to jest w dalszym ciągu o wiele za szybko w stosunku do ograniczenia, a mnie sie wydaję, że wlekę się noga za nogą 8)

A z tym ściaganiem nogi z gazu, to zauważyłam smieszną rzecz. Jak jadę dośc szybko /no.........bardzo szybko :oops: / i widzę znak ograniczajacy szybkość, noga lekko z gazu - w końcu przecież zwolniłam, ale tylko np. o 20km/h :oops: A to jest w dalszym ciągu o wiele za szybko w stosunku do ograniczenia, a mnie sie wydaję, że wlekę się noga za nogą 8)

To ja mam tak samo :lol:.

Dla mnie jazda moim samochodem 60 km/h to okrutna kara...

Moja średnia prędkość miejska, to 80 km/h. Oczywiście na terenach, gdzie może ktoś nagle wybiec na jezdnię zwalniam, ale jazda trzypasmową Puławską (w Warszawie) 50 km/h to przesada. Jakoś nie zdarzyło mi się widzieć, aby ktoś przestrzegał tam ten nakaz.

Ostatnio czytałem, że Policja sama już wnioskuje o zmianę (na wyższą) dopuszczalnej prędkości w niektórych miejscach...

A wywody o normach moralnych i krzywdach (te z W-wy) uważam za niedopuszczalne.

Auć! Anna ortodoks przyszpiliła mnie do maty jak motyla :-). Ciekawe czy szonowny małżonek Łodzianki i dzieciaczki mają prawo mieć swoje zdanie i je wyrażać czy też może też jest to niedopuszczalne. :-)

Pozdrawiam Łódź serdecznie :-)

Ci, co mnie znają (choćby forumowicze) na pewno nie uważają mnie za ortodoksa. A szanowny malżonek i dwoje dorosłych dzieci (jedno prawie) ma jak najbardziej swoje zdanie i jedno (to dorosłe) też jest kierowcą, choć świezym. Ja prawo jazdy mam od ... ćwierć wieku a jeżdzę od jakiś 20 lat. Mandaty też mnie nie omijają, choc to nic przyjemnego.

Smartcat - nie zabraniam ci zabierać głosu, po prostu twoje dywagacje w kwestii prawa uważam za niedopuszczalne. W ten sposób możemy oceniać kary z KK, KPC i innych. Do czego byśmy doszli?