Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy płacić szybko mandat?

Tommco

Recommended Posts

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Według mnie ci co jadą zbyt sztbko wiozą ze soba śmierć, albo dla siebie ale niestety zazwyczaj dla innych. Nienawidzę kierowców którzy przez wieś lub tereny zabudowane jadą 80km/h podczas gdy powinni zwolnić do 50km. Ciekawe jakie szanse ma dziecko które wybiegnie na droge za piłką?

Brak wyobraźni niesie śmierć :evil: :evil: :evil: .

Może gdyby mandaty za szybka jazdę były min. 1000zł. wtedy wyobraźnia u kamikadze drogowych pracowałaby lepiej :evil:

Według mnie ci co jadą zbyt sztbko wiozą ze soba śmierć, albo dla siebie ale niestety zazwyczaj dla innych. Nienawidzę kierowców którzy przez wieś lub tereny zabudowane jadą 80km/h podczas gdy powinni zwolnić do 50km. Ciekawe jakie szanse ma dziecko które wybiegnie na droge za piłką?

Brak wyobraźni niesie śmierć :evil: :evil: :evil: .

Może gdyby mandaty za szybka jazdę były min. 1000zł. wtedy wyobraźnia u kamikadze drogowych pracowałaby lepiej :evil:

Zawalidroga jest większym zagrożeniem niż kierowca dostosowujący prędkość do innych. Sprubuj jeździć po warszawia 50 , ja bym się bał !

• 2 weeks później...

A jak to jest z mandatami otrzymanymi za granicą? Czy szybko płacić? I jak?

Kilka już miesięcy temu dostałem mandat na Łotwie za przekroczenie prędkości o.. 7 km... w wysokości 20 łatów (łat stoi wyżej niż funt bryt.!!!) Nie miałem lokalnej waluty. Kazali mi zapłacić w pobliskim miasteczku, ale ponieważ jeszcze kawał drogi miałem do zrobienia, szkoda mi było czasu - nie zapłaciłem :oops:

Czego moge się teraz spodziewac? Czy istnieje jakiś międzynarodowy/EU-system ewidencjonowania, sciągania mandatów?

NB. potrafiłem przejechac pół Polski i nie spotkać żadnego patrolu, a u Bałtów - przynajmniej raz na dwie godziny jakiś się przewinął i wyjatkowo lubią obcokrajowców :lol: :wink:

Od tamtego czasu już dwukrotnie zrobiłem trasę 'via baltica' tam i z powrotem i jakoś nic. To uśpiło moją czujność :-?, ale po poczytaniu Waszych postów chyba tym razem podziałam. :o :)

A czy ktoś miał jakieś doświadczenia z zagraniczną policją w kwestii mandatów?

Muszę się pochwalić, że właśnie dostałem mandat za pozostawienie samochodu za znakiem "zakaz zatrzymywania i postoju". Wyskoczyłem "tylko" do kiosku za rogiem po gazetę a jak wróciłem Straż Miejska powiedziała mi "dzień dobry", za którym poszła też propozycja mandatu 100 PLN i jednego punktu karnego. Po długiej i uprzejmej wymianie zdań stanęło na 50 PLN i 0 PK za parkowanie "na trawniku".

Cholera, chyba wezmę i odrazu zapłacę.

Pozdrawiam

Na początku września "zarobiłem " 200 zł i 4 pkt. karne . Zapłaciłem w tym samym miesiącu . Dwa tygodnie temu przyszło wezwanie do uregulowania 212 zł , na które jest już jakiś nakaz wykonawczy . Po pojawieniu sie u pana starszego poborcy podatkowego w moim US i grzecznym wyjaśnieniu bałaganu (oczywiście u nich ) poborca stwierdził ,że juz ma nakaz na zajęcie moich poborów - nawet mi go pokazał , po czym podarł wysłane wcześniej wezwanie do mnie .

Pogranicznik pewnej osobie wlepił mandat 100zł. za niezatrzymanie się na stopie. Było ślisko i pod górkę. Na nic tłumaczenia. Śmieszy mnie ta sprawa niezmiernie. Bo wiecie kto teraz będzie miał kłopty? Ów gorliwy pogranicznik. Wlepił mandat i oddał wszystkie kwity, tj. odcinek A,B,C,D mandatu kierowcy.

Tak to bywa jak karaniem kierowców zajmują się amatorzy :)

• 1 month później...
Ostatnio zapłaciłam 300zł i 8 punktów karnych. Fotoradar, prędkość przekroczona o 42km/h, zdjęcie zrobione nocą, mnie jako kierowcy widać nie było......nie było też dyskusji. Jestem właścicielem pojazdu, jeśli nie ja jechałam.....nie mają na to dowodu, to muszę wskazać osobę, kierującą moim pojazdem. Zapłaciłam.

• 11 years później...