romano78 02.10.2022 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Zna ktoś ten rekuperator carino producent twierdzi że to jedyny rekuperator który nie zamarza i ma jakiś wymiennik chroniony patentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 03.10.2022 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Wymiennik jest duży i ma małe opory przepływu, więc ciężko go zamrozić.Sprawność średnia w ujęciu całego roku domyślam się też nie jest oszałamiająca.Ma natomiast taką samą wadę jak wszystkie wymienniki przeponowe z materiałów nieprzepuszczalnych - nie odzyskuje wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 03.10.2022 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Mam K300 od siedmiu lat, nie zamarzł. Z zewnątrz wygląda inaczej, niż aktualna wersja, ale w środku jest chyba to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 04.10.2022 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Wymiennik jest duży i ma małe opory przepływu, więc ciężko go zamrozić. Sprawność średnia w ujęciu całego roku domyślam się też nie jest oszałamiająca. Ma natomiast taką samą wadę jak wszystkie wymienniki przeponowe z materiałów nieprzepuszczalnych - nie odzyskuje wilgoci. A jaki wymiennik polecasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 05.10.2022 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2022 A jaki wymiennik polecasz. Z obrotowym uważam jest najmniej problemów, a mówię to na podstawie wielu lat doświadczeń z wentylacją w obiektach kubaturowych. Do siebie do domu też wybrałem obrotówkę. Aczkolwiek dzisiejsze centrale z wymiennikami polimerowymi radzą sobie równie dobrze (wymienniki zamarzają dopiero w okolicach 7 stopni poniżej zera) Na dzień dzisiejszy patrząc na to jak wystrzeliły ceny central z wymiennikami obrotowymi. Rozsądniej jest rozglądać z tymi z wymiennikami polimerowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 09.10.2022 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2022 Z obrotowym uważam jest najmniej problemów, a mówię to na podstawie wielu lat doświadczeń z wentylacją w obiektach kubaturowych. Do siebie do domu też wybrałem obrotówkę. Aczkolwiek dzisiejsze centrale z wymiennikami polimerowymi radzą sobie równie dobrze (wymienniki zamarzają dopiero w okolicach 7 stopni poniżej zera) Na dzień dzisiejszy patrząc na to jak wystrzeliły ceny central z wymiennikami obrotowymi. Rozsądniej jest rozglądać z tymi z wymiennikami polimerowymi. Ale w obrotówce nawiew i wywiew płynie przez te same kanaliki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 15.10.2022 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2022 I co nikt nie chce podyskutować wydaje mi się że taka obrotówka do budynku nie mieszkalnego mógł by być jak budowałem swój rekuperator 10 lat temu z wymiennikiem płytowym przeciwprądowym to dokładnie go uszczelniałem aby się strumienie nie mieszały,a tu przy obrotówce zawsze się zastanawiałem jak to działa w życiu bym nie pomyślał że on działa tak jak to jest w rzeczywistosci bo producenci podają że miesza się mniej jak 1procent ściema i pytam się co na to sanepid. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts