Deepthought 02.10.2022 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Witam , chciałbym uzyskać podpowiedź odnośnie odprowadzenia wody opadowej z dachu. Mam zrobione odpływy za opaskę domu rurą kanalizacyjną fi100 które złączę w rurę fi 160 i poprowadzę docelowo ze spadkami do zbiornika betonowego lub do studni. Oba rozwiązania z przelewem w razie ulewnych deszczy i nadmiaru wody. Mam na działce nietypową sytuację ponieważ miejsce w którym stoi dom to podłoże piaszczyste na głębokość okolo2.3m. Pod tym piachem znajduje się ił który trzyma tą wodę w gruncie, mało tego dom stoi w takiej iłowej niecce tzn na bokach dużej działki(100m*50m) ten ił znajduje się zdecydowanie płycej czyli gdzieś na 1metrze głębokości. W związku z tym mam na działce ja to nazywam taki iłowy talerz w którym zawsze stoi woda gruntowa. W letnie suche miesiące gdzieś na głębokości 1.2m a w mokre miesiące sporo wyżej. W takich warunkach ma sens studnia do łapania tej wody z dachu która by też odprowadzała wodę z piachu pod domem w momencie gdy będę pompował ja do podlewania trawnika w okresie letnim? Czy może zamknięty zbiornik betonowy ? Oba rozwiązania z przelewem do rowu. Głównie chodzi mi o to czy taka studnia będzie ściągać wodę czy nie bawić się i wkopać zbiornik np 6m³. Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 02.10.2022 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Mam bardzo podobną sytuacje, podobny grunt tyle, że działka mniejsza. Ja zrobiłem rozprowadzenie do gruntu. Mam cztery rynny. Dwie puściłem osobno jakieś osiem metrów od domu rurami 2x75 (odprowadzenie robiłem z odpadów, które w większości dostałem od zaprzyjaźnionych hurtowni instalacyjnych) i zakończyłem mini studniami chłonnymi z ok metrowych rur 250mm. Dwie rynny zrobiłem na rurach 110 i po połączeniu przeszedłem w 160 na jakieś 15m od budynku. ostatnie 5m rury delikatnie ponacinałem i na końcu tez zrobiłem mini studnię chłonną. Oczywiście był kamień drenażowy i geowłóknina. Narazie działa jak należy a robiłem to na wiosnę przed letnimi burzami, których najbardziej się obawiałem. Jak kopałem te studnie to woda pokazywała się w zależności od miejsca na 140-180cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts