Darob 29.12.2004 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Wprojekcie mam strop Teriva , ale obawiam się kilku rzeczy, a mianowicie: - Czy nie będzie mało akustyczny tzn, głośny? Słyszałem że telewizor lub głośniejsza rozmowę czasami bardzo dobrze słychać, ale mnie to nie odpowiada! - Czy nie bedzie wystepował efekt klawiszowania, pękanie wzdłuż belek? - Jak cenowo na gotowo wyjdzie ten strop w stosunku do stropu monolitycznego (dziurawka + zbrojenie)? Pokusił się ktoś kiedyś o próbę zrobienia wyliczeń? Co sądzicie na te tematy i czy macie jakieś doswiadczenia z tym zwiazane? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/27044-strop-w-moim-domku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 29.12.2004 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Wprojekcie mam strop Teriva , ale obawiam się kilku rzeczy, a mianowicie: - Czy nie będzie mało akustyczny tzn, głośny? Słyszałem że telewizor lub głośniejsza rozmowę czasami bardzo dobrze słychać, ale mnie to nie odpowiada! Nie mamy drzwi i niosło przez korytarz, ale nie zauważyłem, żeby przez moją terivę było coś więcej słychać jak sprawdzaliśmy - Czy nie bedzie wystepował efekt klawiszowania, pękanie wzdłuż belek? Jak dobrze zrobią, to nie - Jak cenowo na gotowo wyjdzie ten strop w stosunku do stropu monolitycznego (dziurawka + zbrojenie)? Pokusił się ktoś kiedyś o próbę zrobienia wyliczeń? Poczytaj o sporach w wymianie doświadczeń, porównywano je 1000 razy i nie ma rozstrzygnięcia, każdy kto ma taki a nie inny chwali swój ja też, bo co mam zrobić? Przeca nie wymienię Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/27044-strop-w-moim-domku/#findComment-496215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darob 30.12.2004 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Pogrzebałem trochu i chyba dam sobie siana z tymi zmianami żeby nie przekombinować. Niech zostanie tak jak jestw projekcie, a jak mi nie będzie to odpowiadało to sobie drugi wybuduję a co mi tam Z tego co widzę to ze stropami jest tak jak z materiałem na sciany. Tego nigdy i nikomu nie uda się do końca jednoznacznie określić "co lepsze". Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/27044-strop-w-moim-domku/#findComment-496984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 03.01.2005 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 hej Darob, Mi robila dom/strop ekipa +- z Twoich stron (okolice Przemysla) i namawiali mnie na strop monolityczny - po prostu takie stropy umieli robic ...a Terivy u nich w okolicach nikt nie robi. Jesli chodzi o projekty, to projektanci lubia stropy gestozebrowe, gdyz to ulatwia im prace - strop monolityczny trzeba policzyc, zaprojektowac ..a Teriva ciach ciach belki i juz jest. Tyle teorii . Praktyka. Moj strop monolityczny niecienki (15 cm) wyszedl taniej niz TERIVA. Za 150 m2 stropu + podciagi + wience + schody + balkon + wykusz + slupy zaplacilem 2 tony stali - 5200 zl 27 m3 betonu - 4700 zl stemple 200 - 600 zl deski 5 m3 - 2000 zl -------------------------- SUMA 12 500 zl Na TERIVE wydalbym: BELKI (120 zl/mb) - okolo 5400 zl Pustaki 130 m2 * 7 * 3.50 zl = 3150 zl Beton 8 m3 1360 zl Stemple 100 szt 300 zl Deski 3 m3 1200 zl Stal na zebra rozdz. 240 zl --------------------------------------------- SUMA 11 650zl Niby wyjdzie 850 zl taniej, ale TERIVA to tylko strop ..a przy zelbecie za 12 500 mialem strop podciagi, slupy, wykusz balkon wieniec! O tym ktory strop lepszy moznaby dyskutowac bez konca - bierz tanszy. Wyliczenia juz masz . CENY MATERIALOW BEZ ROBOCIZNY. Pozdro, Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/27044-strop-w-moim-domku/#findComment-498965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts