klippe 29.12.2004 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Zamierzam w 2005 roku rozpocząć rozbudowę domu (kostka, dobudowanie piętra). W związku z tym mam pytanie o to jak wyglądają w tym przypadku formalności, które należy załatwić. Interesuje mnie szczególnie kwestia prawa własności - sytuacja jest taka, że właścicielem domu są dziadkowie mojej żony i zapisali ten dom na nią. Żona zameldowała się już w tym domu i ztcw po 5-latach będzie mogła dom odziedziczyć bez płacenia podatku. Ale co teraz z rozbudową? Czy możemy rozpocząć rozbudowę domu jako my (piętro będzie naszą własnością) czy lepiej robić to jako dziadkowie (cały dom nadal ich, zapisany na żonę). Podobno w tym pierwszym przypadku powstaje konieczność zapłacenia podatku. Może ktoś wie jak to dokładnie jest? Pozdrawiam KubaBielsko-Biała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 30.12.2004 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Nie trzeba być właścicielem domu, żeby dostać pozwolenie na jego rozbudowę. Właściciel musi tylko (pisemnie) wyrazić zgodę na tę budowę, a inwestor może wtedy podpisać druk "oświadczenia o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane"; druk ten składa się w Starostwie razem z wnioskiem (i projektem budowlanym) o pozwolenie na budowę. oczywiście najpierw trzeba sprawdzić w Gminie, czy jest ważny miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego (mpzp) i jakie są w nim ustalenia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts