Immorek 04.10.2022 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Cześć Zakupiłem lokal mieszkaniowy w domu dwu rodzinnym(pseudo bliźniak), początkowo miało być ogrzewanie gazowe, ale z biegiem czasu okazało się, że gazownia nie ma zamiaru tych 8 domów podłączyć pod sieć. Więc miałem wybór maty elektryczne w standardzie lub dopłata do pompy ciepłą powietrze-woda.Wybrałem dopłatę do pompy. Zostanie zamontowana beretta hydro unit m008 8kw monoblok +200l zbiornik do c.w.u ,w całym domu będzie ogrzewanie podłogowe. Parametry domu :-pow.całkowita 100m2-85m2 po podłodze (parter,poddasze)-strych z możliwością adaptacji -ściany zew. gr.24cm +ocieplenie 15cm styropian grafitowy -wełna 15cm układana pomiędzy krokwiami na strychu -wełna 25cm na skosach poddasza -okna 3 szybowe -posadzka styropian eps 12cm +wylewka gr.5cm Czytałem artykuły, film na yt co do pomp ciepła i tak się zastanawiam czy zastosowany model jest odpowiedni.Czy do tak małego domu z ogrzewaniem podłogowym potrzeba aż 8kw??Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Immorek 04.10.2022 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Ogólnie to wszystko załatwiał deweloper z tego względu że musi mi zapewnić ogrzewanie ,więc ja zapłaciłem tylko i wyłącznie za pompe a zbiornik cwu+montaż jest po jego stronie . Tylko te 8kw według mnie to troszkę dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts