Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem na etapie wyboru technologi ścian. Myślałem, że będzie to ściana 3W:

0. 1.5 cm wyprawa wapienno-gipsowa

1. 24 cm pustak POROTON (λ=0.21)

2. 4.00 cm pustka powietrzna

3. 11.50 cm pustak POROTON (λ=0.33)

1/λ=0.13+ 0.015/0.72 + 0.24/0.21 + 0.17 + 0.115/0.33 + 0.04 = 1.85

k = 1 / 1.85 = 0.54 W/m2k

Wzór powyższy przepisałem z reklamówki Robena (Poroton) z tym, że tam oblicówką był klinkier, a ja podstawiłem tu dane dla pustaka Poroton.

Coś duży mi wyszedł ten współczynnik. Dla ścian 3W powinien być najwyżej 0.30, a tu aż 0.54 (i pewnie nie zmieni go dużo to, że w dylatację powietrzną wykonawca wkłada 2x2cm styropianu).

Zacząłem więc szukać innych rozwiązań i trafiłem na ścianę JW Porotherm 44cm. Współczynnik przenikania ciepła ściany U = 0,36 W/m2K dla zaprawy cem.-wap. (dane wg Muratora i reklamówek Wienerbergera).

Skąd taka różnica między ściana JW i 3W (0.54 a 0.36)? Czy któraś z firm "naciąga" dane? A może ja coś źle liczę? (zakładam, że k = U, bo jednostka ta sama).

https://forum.murator.pl/topic/27048-czy-dobrze-licz%C4%99-wsp%C3%B3%C5%82czynnik-przenikania-ciep%C5%82a/

... i pewnie nie zmieni go dużo to, że w dylatację powietrzną wykonawca wkłada 2x2cm styropianu

A wlasnie, ze go zmieni:

styropian λ=0.04 W/mK, czyli jak dasz 4 cm=0.04m styropianu to zwiekszysz opor cieplny o 0.04/0.04=1, czyli zamiast R=1.85 dostaniesz R=2.85.

Wtedy U (=k) =1/R =0.35 - troche lepiej.

Ale moze lepiej od razu wlozyc np. 8-10 cm styropianu i bedziesz mial bardzio cieple sciany domku (R=3.85 m2K/W, U=0.26 dla d=8 cm styrop. albo R=4.35, U=0.23 dla d=10 cm), ktore spelnia norme nie dzisiejsza, ale ta ktora pojawi sie za jakies 10 lat.

...atomik

a właśnie: styropian ma λ=0.04 W/mK. To jest współczynnik dla przyklejonego styropianu? Czy taki sam współczynnik miałyby luźno nałożone zachodząco na siebie dwie płyty styropianowe?

Coś takiego proponował mój wykonawca (luźno nałożone zachodząco na siebie dwie płyty styropianowe 2x2cm). Ale nie wiem, czy jeśli nie są one poprzyklejane, to czy mogę przyjąć 0.04 W/mK...

Ale nie wiem, czy jeśli nie są one poprzyklejane, to czy mogę przyjąć 0.04 W/mK...

Możesz i nie popelnisz wielkiego bledu ale wlozenie 2x2cm jest troszeczke chybionym pomyslem. Tak jak sugerują przedmówcy kolo 8cm powinno byc dobrym rozwiazaniem. R=3,85, U=0,26

Dziękuję za cenne uwagi. Faktycznie wystarczy dodać 8 cm styropianu obok dylatacji powietrznej by osiągnąć U = 0.28 W/m2k, a i tak przyjąłem tu pustak POROTON 17.5cm zamiast 24cm z pierwszej wersji, co mimo dodania styropianu powinno utrzymać cenę całej ściany w tych samych granicach.
Obliczenia sa prawie poprawne. Niestety jest mała nieścisość, wartośc oporu powoietrza dla 4 cm nie wynosi 0,17m2K/W ale ok.0.1 ( dla 5cm=0.11 dla 4cm trzeba interpolować liniowo czego mi sie czynic nie chce). Jeżeli zamiast pustki pow. dajemy styropian to wartość opru pustki, Którrej nie ma nie wstawiamy. Tak więc wasze wartości U bedą nieco gorsze.