xavery84 04.10.2022 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Witajcie, Mam takie pytanie.Pompa Kaisai mono 10kw, grzejniki, bufor 100lDwa obiegi regulowane programatorami pokojowymi. Na nich zadana temperatura 20 stopni.Ustawiona prosta na grzejniki 43 stopnie. Teraz sytuacja jest taka że pompa chodzi kilkanaście dni ale właściwie grzeje tylko bufor który puszcza dalej wodę na grzejniki które są cały czas letnie przez co temperatura w domu sięgnęła 21.5 stopnia mimo że zadana jest 20. Czy to normalne przy takich ustawieniach czy może gdzieś coś jest na instalacji nie tak. Z góry dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.10.2022 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Pompa Kaisai mono 10kw, grzejniki, bufor 100l Dwa obiegi regulowane programatorami pokojowymi. Na nich zadana temperatura 20 stopni. Ustawiona prosta na grzejniki 43 stopnie. Teraz sytuacja jest taka że pompa chodzi kilkanaście dni ale właściwie grzeje tylko bufor który puszcza dalej wodę na grzejniki które są cały czas letnie przez co temperatura w domu sięgnęła 21.5 stopnia mimo że zadana jest 20. Pompa grzeje wodę w buforze; - z bufora masz wyprowadzone dwa obiegi + 2 pompy obiegowe + 2 programatory pokojowe; - programatory umieszczone w najzimniejszych miejscach obiegów grzewczych, A gdzie mierzysz temperaturę w domu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavery84 04.10.2022 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Z bufora wychodzi rura - trójnik i dalej 2 pompy obiegowe i dalej dwie rury na dwa obiegi. Każdy obieg ma swój programator. Mam ustawione je w dwóch pokojach. Oprócz tego mam w innych pokojach zwykle termometry. Wszystkie pokazują podobne temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.10.2022 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Mam ustawione je w dwóch pokojach. Oprócz tego mam w innych pokojach zwykle termometry. Wszystkie pokazują podobne temperatury Jakie temperatury w pokojach w których są programatory??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavery84 04.10.2022 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Ustawione 20 stopniProgramator pokazuje 21.4-21.6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.10.2022 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Należy w sterowniku zmniejszyć tzw; histerezę; - przy grzejnikach ;standard to +/- 0,5 *C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paolo_zsd 04.10.2022 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Moim zdaniem, skoro @xavery84 pisze, że są letnie a nie ciepłe jak ma ustawione 43* to działa grawitacja. Ciepła woda idzie do góry, powolutku, nawet przez pompki obiegowe, stąd woda letnia a nie ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavery84 04.10.2022 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Cały czas woda idzie do góry. Im bliżej grzejniki tym cieplejsze im dalej od pionu tym zimniejsze. Pompki nie pchają wody tylko pewnie tak jak kolega wyżej pisze idzie grawitacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts