Claylum 05.10.2022 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2022 Witam wszystkich serdecznie, szukałem po forum świeżych tematów, ale może na rynku są jakieś inne „opcje” - już nakreślam problem.Zakupiłem dom na działce gliniastej, dom bez piwnicy, działka ok 7 arów. Obok mnie sąsiad z niemal identycznym projektem domu, działka podobnej wielkości zrobił drenaż opaskowy z studnia chłonna i nieco podniósł poziom działki nawozac nad glinę trochę lepszej ziemi - nie zbiera się tam woda w takim stopniu jak u mnie. Nie mamy kanalizacji burzowej, do najbliższego rowu melioracyjnego dzieli nas około 3 domy, ale sąsiedzi nie zgodzili się na żadne rozkopywania ich już zagospodarowanych działek(zupełnie zrozumiałe, z tego co widziałem u nich woda się tak bardzo nie zbiera jak u mnie ). W wodach powiedzieli nam, że jedyną opcją jest - odprowadzenia wody do rowu(ale głowa muru nie przebije). Dodam, ze po około 4 dniach deszczu u sąsiada studnia jest pełna, po dniu bez deszczu poziom wody w studni w ogóle nie spadł. Zastanawiam się nad opcjami- jak mogę inaczej rozwiązać problem gromadzenia się wody na działce? Jakie są zagrożenia w związku z ta woda na działce ? Dodatkowo - mam jeszcze sąsiada naprzeciwko, którego dom jest położony nieco poniżej mojej działki, widziałem ze ma dosyć podobny problem z gromadząca się woda… Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 05.10.2022 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2022 Troszkę nie rozumiem o co chcesz zapytać. Zagrożenia są takie, że będziesz miał błoto na działce. Jeśli sąsiad zaburzył stosunki wodne (tzn woda spływa inaczej niż spływała) to trzeba zrobić dym. Generalnie woda pomiędzy działkami ma spływać zgodnie z naturalnym (pierwotnym, o ile nie było pozwolenia na jego zmianę) ukształtowaniem terenu, przy czym wodę opadową należy "zagospodarować na własnej działce", co w praktyce oznacza, że nie można sobie wyprowadzić rury pod płot ani trochę za płot., tylko trzeba rozprowadzić na kawałku własnej działki. Na gliniastym terenie i tak ostatecznie popłynie do sąsiada niżej, ale w mniej agresywny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts