Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usunięcie wody z uszkodzonego bojlera,pytanie.

lukaszkwap

Recommended Posts

Cześć,muszę wymienić bojler.

Proszę o informacje czy prawidłowo pozbyłem się wody (nie mam jak sprawdzić czy bojler pusty)

Wyłączyłem dopływ wody do mieszkania,wyłączyłem bojler z gniazdka,zablokowałem w bojlerze wężyk z ciepłą wodą .W wannie włączyłem ciepłą wodę i leciała ciurkiem strasznie wolno,po 30 minutach odblokowałem wężyk z ciepłą wodą i wtedy gorąca woda lała się normalnie,a po ujściu gorącej,lała się zimna,wtedy zakręciłem ponownie wężyk.Skąd ta zimna woda w bojlerze skoro bojler był nagrzany? czy trzeba czekać aż ta zimna też zejdzie?

Załączam przykładowe zdjęcie z internetu, myślę że Ci to pomoże zrozumieć temat.

Woda w bojlerze układa się warstwowo, zimna woda wpływa krótką rurką i znajduje się w dolnych warstwach, w miarę ogrzewanie i wzrostu temperatury idzie ku gorze (grzanie wymusza przepływ wody wewnątrz bojlera, mieszanie). Ciepła zaś pobierana jest w samej góry bojlera przez rurkę długą.

Czyli odkręcając ciepła wodę wpuszczasz na dno bojlera wodę zimna a ta wypycha ciepłą wodę przez samą gorę i ujście wody ciepłej.

bojler-elektryczny-lemet-slim-40l-podgrzewacz-lobez-494728691.jpg

Odłączając samą rurkę od wody ciepłej spuścisz tylko trochę wody z górnej części bojlera.

• Like 1