tomek_2 29.12.2004 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Taka teorie wyluszczyl mi dzisiaj wykonawca docieplenia stropu (ktory jest takze ciesla). Tlumaczyl, ze powinna byc rozcieta aby zapewnic poprawna wentylacje poddasza. U mnie folia nie jest rozcieta i jest laczona na kalenicy tasma do laczenia folii dachowych. Jest to folia wysokoparoprzepuszczalna. Wazna to dla mnie w tej chwili informacja, bo zabieram sie do ocieplania skosow welna mineralna i nie wiem, co zrobic z ta folia w kalenicy. Nad folia sa laty, kontrlaty i blachodachowka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz M 29.12.2004 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 U mnie wysokoparoprzepuszczalna jest nierozcieta i tak podobna ma być. Przcież oprócz pary przepuszcza duzo powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 29.12.2004 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Tym samym kierowali sie moi dekarze, Natomiast obecny ciesla twierdzi, ze bez wzgledu na podawana przez producenta paroprzepuszczalnosc folia i tak po pewnym czasie sie zapcha i wtedy nie zapewni wystarczajacej wentylacji poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 29.12.2004 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Ja na poddaszu nieużytkowym mam folię rozciętą Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 29.12.2004 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Folii nie zawijałem przez kalenicę i mam w kalenicy przerwę na kilka cm.Skroplona para ma szansę kapać na folię dopiero przy pierwszym załamaniu (fali). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 29.12.2004 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 ja nie mam rozcięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 29.12.2004 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 ja nie mam rozcięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterek 29.12.2004 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Ja nie mam rozciecia. jakby sie tak zdarzylo, ze wiatr w czasie deszczu wcisnalby wode przez szczotki pod gasior, to wtedy woda bedzie splywac po folii w dol do rynny, jesli przeciecie to moze zamoczyc welne a mokra welna traci swoje wlasciwosci, chyba ze wyschnie zanim zaplesnieje. Pozdr. Wit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 29.12.2004 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Czyli - reasumujac - zglupialem w tej kwestii. Nie wiem, czy zostawiac szczelne polaczenie folii czy tez ja rozciac zostawiajac przerwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 30.12.2004 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Uważam, że nie ma potrzeby rozcinania.Masz przecież folie wysokoparoprzepuszczalną. Poza tym pod samą kalenica będzie trochę pustki. Ocieplasz skosy a pod kalenicą będzie przecież kawałek płaskiego sufitu. Będzie więc pusta przestrzeń czyli sporo powierzchni gdzie między nią a dachem bedzie wysokoparoprzepuszczalna folia. Ja mam poddasze nieużytkowe. Ocieplenie będzie tylko na stropie. Pod kontrłaty dałem folię niskoparoprzepuszczalną bez żadnego rozcinania na kalenicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 30.12.2004 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 cześć. jeśli przestrzeń pod kelenicą jest prawidłowo wentylowana nie ma potrzeby rozcinania folii. cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 30.12.2004 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 U mnie to rozcięcie bardzo się przydało, gdy nie miałem skończonego sufitu (drewniany na dolnym pasie wiązarów kratowych - była już wełna na rusztowaniu, a nie było płyt g-k), a wytynkowano mi dom w zimie tynkim gipsowym. Wtedy cała folia dachowa wprost spływała wilgocią i wątpię czy folia paroprzepuszczalan by to odprowadziłahej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarek C. 30.12.2004 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Zasadą parę lat temu było, że przy zastosowaniu folii wysokoparoprzepuszczalnych (ponad 1000g...) nie robiło się rozcięcia, natomiast stosując folię o niskiej paroprzepuszczalości (150-300) stosowało się szczeline wentylacyjną w kalenicy. Nic się raczej nie zmieniło pod tym względem. Jeśli zastosujesz szczelinę przy folii o wysokiej paroprzepuszczalności to na pewno nie pogorszy to warunków wentylowania połaci dachowej. Natomiast ocena ryzyka wpadnięcia kilku kropel wody przez kalenicę przy silnej ulewie i silnym wietrze należy do Ciebie. Na pewno trochę racj ma twój fachowiec, że z czasem parametry folii tylko spadają (starzenie materiału). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 04.10.2005 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 ja będe zmuszony chyba przeciac--zauważyłem dzisiaj wilgoć przed założeniem płyt rigipsmam wełnę na skosach do samej kalenicy ( na struszku--dach dwuspadowy pokryty ceramiką --i wydaje mi sie ,że bez przecięcia będzie się tam wszystko kisiło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 04.10.2005 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Zapytalem o to dekarzy, ktorzy kladli u mnie dach. Odpowiedz byla: "to zalezy od folii". Podobno niektorzy producenci zalecaja tak, niektorzy inaczej. Poza tym dekarz stwierdzil, zeby zostawic odstep miedzy welna a folia (pomimo wysokoparoprzepuszczalnosci folii). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts