OTTO123 08.10.2022 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2022 Witajcie.W najbliższym czasie muszę wymienić zawór zwrotny na CWU, niestety na zasilaniu nie ma zaworu kulowego.Nie chce mi się spuszczać 250 l wody i wynosić z piwnicy w wiadrach. Mój brat mówi że jak będę opanowany to mogę to zrobić na wodzie.Czyli odkręcam elastyczny wąż na śrubunku z zasilania i wkręcam korek bo jest tam uszczelka.Potem montuje co chce a więc zwrotny i zawór kulowy (na przyszłość) i do tego śrubunek. Potem znów chwila grozy, wykręcam korek i na wodzie wkręcam do śrubunku i gotowe.Oczywiście zakręcony dopływ zimnej wody i wszystkie krany, woda wtedy nie będzie mocno się lała bo nie będzie się odpowietrzać.Jest tylko problem ze musze to zrobić w niewygodnej pozycji, klęcząc a tułów mieć skręcony i łapy wyciegniete.Ponieważ jest to w rogu za zbiornikiem.Jak myślicie da się to tak zrobić bez większych strat, mam na myśli zalaną piwnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OTTO123 13.10.2022 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2022 Dziś przeprowadziłem ten zabieg.Zakręciłem dopływ z sieci, odkręciłem kran z ciepła wodą, zeszło ciśnienie - 2 szklaki wody.Potem odrecilem jeden śrubunek z wężem z zasobnika CWU do grupy bezpieczeństwa i nie wyciekła ani kropla wody z zasobnika, wkręciłem korek.Następnie ta sama operacja z wężem z dna zasobnika i znów ani kropla wody.Więc da się przeprowadzić remonty na zbiorniku CWU bez spuszczania wody. UWAGA!!!!Na pewno nie jedna osoba z doświadczeniem tu zajrzała i nie podzieliła się tym doświadczenie.Dziwne jest to forum, gdy ktoś popełni błąd to chętnych do opierd...... nie brakuje.Ale jak ktoś idzie w dobrym kierunku to cisza, zero podpowiedzi.W innym wątku też zadawałem jakieś pytania, padł szereg pytań o ciśnienie w sieci, ciśnienie na naczyniu przeponowym itd.Odpowiedziałem poprawnie i już beznadzieja bo coś wiem i nie było powodu by mnie zjechać lub wydrwić.Zero odpowiedzi, bo szedłem w dobrym kierunku.Dziwne zachowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts