OTTO123 08.10.2022 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2022 Witajcie.W najbliższym czasie muszę wymienić zawór zwrotny na CWU, niestety na zasilaniu nie ma zaworu kulowego.Nie chce mi się spuszczać 250 l wody i wynosić z piwnicy w wiadrach. Mój brat mówi że jak będę opanowany to mogę to zrobić na wodzie.Czyli odkręcam elastyczny wąż na śrubunku z zasilania i wkręcam korek bo jest tam uszczelka.Potem montuje co chce a więc zwrotny i zawór kulowy (na przyszłość) i do tego śrubunek. Potem znów chwila grozy, wykręcam korek i na wodzie wkręcam do śrubunku i gotowe.Oczywiście zakręcony dopływ zimnej wody i wszystkie krany, woda wtedy nie będzie mocno się lała bo nie będzie się odpowietrzać.Jest tylko problem ze musze to zrobić w niewygodnej pozycji, klęcząc a tułów mieć skręcony i łapy wyciegniete.Ponieważ jest to w rogu za zbiornikiem.Jak myślicie da się to tak zrobić bez większych strat, mam na myśli zalaną piwnice? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/270532-podmiana-zaworu-na-lec%C4%85cej-wodzie-z-zasobnika-cwu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OTTO123 13.10.2022 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2022 Dziś przeprowadziłem ten zabieg.Zakręciłem dopływ z sieci, odkręciłem kran z ciepła wodą, zeszło ciśnienie - 2 szklaki wody.Potem odrecilem jeden śrubunek z wężem z zasobnika CWU do grupy bezpieczeństwa i nie wyciekła ani kropla wody z zasobnika, wkręciłem korek.Następnie ta sama operacja z wężem z dna zasobnika i znów ani kropla wody.Więc da się przeprowadzić remonty na zbiorniku CWU bez spuszczania wody. UWAGA!!!!Na pewno nie jedna osoba z doświadczeniem tu zajrzała i nie podzieliła się tym doświadczenie.Dziwne jest to forum, gdy ktoś popełni błąd to chętnych do opierd...... nie brakuje.Ale jak ktoś idzie w dobrym kierunku to cisza, zero podpowiedzi.W innym wątku też zadawałem jakieś pytania, padł szereg pytań o ciśnienie w sieci, ciśnienie na naczyniu przeponowym itd.Odpowiedziałem poprawnie i już beznadzieja bo coś wiem i nie było powodu by mnie zjechać lub wydrwić.Zero odpowiedzi, bo szedłem w dobrym kierunku.Dziwne zachowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/270532-podmiana-zaworu-na-lec%C4%85cej-wodzie-z-zasobnika-cwu/#findComment-8028087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts