Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, jak w temacie - dzisiaj w ViCare zauważyłem, że wartości temperatury w krzywej grzewczej się zmieniły (piec 100-W B1HF). Do tej pory myślałem, że te wartości są niezmienne dla każdego i zawsze, więc ktoś może wytłumaczyć, jak to możliwe? Poniżej screen z aplikacji - nachylenie 0,8, poziom 0 i mamy dla temp. zewn. +20°C/11°C, +10°C/22°C, 0°C/31°C, itd., a według instrukcji i tego, co było jeszcze kilka dni temu, przy tym nachyleniu/poziomie: +20°C/20°C, +10°C/około 30°C, 0°C/około 42-43°C, itd. To niedorzeczne aż, że temperatura zasilania teraz zaczyna się od 11°C, a według krzywej z wykresu instrukcji, powinna się zaczynać od 20°C dla 20°C! Co się stało i czy tylko u mnie takie dziwne rzeczy? Teraz, aby wrócić do mniej więcej tego, co było i tego, co jest w instrukcji (chociaż nie do końca, bo całe nachylenie bazowe się zmieniło), trzeba podnieść poziom na +9/+10...

krzywa.jpg

krzywa - instr.jpg

EDIT:

Kilka godzin później temperatury się zwiększyły, po następnych kilku godzinach znowu. Już kompletnie nie rozumiem czemu tak się dzieje - chyba, że teraz aplikacja wyświetla temperatury dokładnie takie, jak ma piec ustawić, czyli po uwzględnieniu innych czynników, o których była mowa w innym wątku, a nie "czystej" krzywej grzewczej...

krzywa-1.jpg

krzywa-2.jpg

Edytowane przez TheD
https://forum.murator.pl/topic/270537-warto%C5%9Bci-temperatury-w-krzywej-grzewczej-zmieni%C5%82y-si%C4%99-same/

Jeżeli sterujesz piecem w trybie pogodowym to zapewne gdzieś na ścianie wisi sterownik Vitotrol 200E .

Jeżeli na sterowniku pokojowym lub w aplikacji zmienisz temperaturę wymaganą to również zmieni się krzywa ( przesunie się równolegle w górę lub w dół ).

Sprawdź czy ktoś/coś nie zmienił Ci tego parametru. Wynika z tego co napisałeś że temperatura wymagana została mocno zmniejszona lub przełączona w trybie komfortowa normalna lub zredukowana.

Pozdrawiam

Kamil

Nie mam Vitotrola, temperaturą zadaną steruję z aplikacji i te wszystkie screeny są przy tej samej. Poza tym, do tej pory nie miało to znaczenia - wartości temperatur na krzywej były stałe, bez względu na ustawioną temperaturę.
na krzywą krzewczą mają wpływ nie tylko parametry ustawione w kotle czyli kąt oraz przesunięcie (poziom) ale rówież wymagana temepratura pomieszczenia ustawiona n akotle lub zdalnym sterowniku.
U mnie krzywa grzewcza miała wartości temperatury zawsze te same, bez względu na ustawioną wymaganą temperaturę, dlatego wczorajsze zachowanie mnie zdziwiło - krzywa sobie "zjechała" z temperaturami i piec nie grzał, chociaż teoretycznie powinien. Dzisiaj wróciła do poprzedniego stanu - od rana ustawiona na próbę temp. 10°C, a krzywa pokazuje wartości "książkowe", bez uwzględniania tejże temperatury. Dziwne, że to tak działa - instrukcja lakonicznie wyjaśnia zagadnienia, serwisant, który uruchamiał mi piec niekompetentny - brak konkretnej wiedzy, a tutaj uzyskuję inne informacje, niż to, co widzę w aplikacji. Pozostają ciągłe obserwacje zachowania pieca i jak coś dziwnego się dzieje, szukanie wskazówek na forach.
  • 3 months później...

Mam ostatnio dziwną sytuację , jak były mrozy to było OK , potem przyszło ciepło po 5 -10 st. i zredukowałem krzywą na 0,5 + temp zadaną na 17 żeby tylko lekko grzać bo nie mieszkamy jeszcze. Ostatnio piec zaczął się wyłączać i włączać cyklicznie co chyba 10 min. , nie wiem czy tak powinno być ???. Zauważyłem jeszcze, że temp na wejściu do sprzęgła jest b.wysoka 45 st. (wcześniej 35 ) ,a na wyjściu i powrotach 18 st. Wcześniej na wyjściu było z 30. I jest zimniej w domu. Nie grzebałem przy innych parametrach . Czy coś ze sprzęgłem się stało ???

W sprzęgle jest czujnik i teraz skoro mam pogodówkę to tym czujnikiem kocioł również ustawia parametry ?

Przepływy na rotametrach są jak wcześniej czyli pompa działa.

Edytowane przez KUBEK1978

Jaki model kotła ?

Jaką miałeś krzywa grzewczą i temperaturę przed zmianą ?

Gdzie odczytałeś to 45 stopni ?

Ustaw sobie ograniczenie temp maksymalnej do max 40 stopni dla CO

Zmieniając temperaturę wymaganą automatycznie zmieniłeś również przesunięcie równoległe krzywej w pionie .

Co do częstego włączania to typowe taktowanie kotła czyli zbyt mały odbiór ciepła przez instalacje . Nie jest to pożądane zjawisko.

Czujnik za sprzęgłem "w teorii" służy do podbicia wyliczonej z krzywej grzewczej temperatury na wyjściu obiegu z kotła o wartość jej spadku w sprzęgle w wyniku występującego zjawiska podmieszania wody co jest naturalną cechą sprzęgła.

Ma to na celu osiągnięcia na wyjściu sprzęgła temperatury wymaganej .

Napisałem "w teorii" bo po moich doświadczeniach z kotłem b1hf odnoszę wrażenie że piec rzuca kostką i na tej podstawie ustala temperaturę.

Mam b1hf i jest Zestaw uzupełniający obiegu grzewczego Viessmann EM-MX / EM-M1. Sprawdzałem termometrem laserowym, ale prawdopodobnie będzie uszkodzona pompa w kotle, dziwne bo po 2,5 miesiącach pracy już ???

Ostatnio było 60 stopni na wejściu sprzęgła, a na wyj tylko 17. i kocioł się wyłączył wywalił błąd palnika . Ciśnienie w sieci 1,2 bar , rotametry wszystkie ok na 2l/min .

Jak włącza się piec to strzela coś w środku i słychać bulgotanie i przepływ wody dość głośno.

Edytowane przez KUBEK1978

Przy uszkodzonej pompie piec nie grzał by też CWU .

Odgłosy włączenia kotła wydają się prawidłowe. U mnie też jest podobnie .

Mieszacz bo masz też grzejniki ?

Co u Ciebie steruje pompa(pompami) obiegową za sprzęgłem , piec ?

To 60 stopni odczytałeś z parametrów na kotle/ aplikacji czy zmierzyłeś ?

Gdyby pompa(pompy) za sprzęgłem pracowała to jest wręcz niemożliwe żeby na wyjściu sprzęgła było tylko 17 stopni przy 60 na wyjściu z kotła. I pytanie skąd się tam aż 60 stopni zrobiło. Chyba że masz dwa obiegi i tak ustawioną krzywą dla grzejników to mogło być 60 ale przy wysokiej krzywej.

Najprościej to chyba instalatora co to montował ściągnąć .

Pomiar robię termometrem ,a czuć nawet ręką bo można się oparzyć a za sprzęgłem zimno . Pompa obiegowa jest jedna i w domu tylko podłogówka . Steruje tym dodatkowy sterownik viessmana. Nie mam mieszacza.
  • 3 weeks później...