bartoszbl 11.10.2022 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Jeden z haków do huśtawki, wkręcony w kołku rozporowym do betonowego sufitu, po jakimś czasie, złamał się około 2 cm w głębi kołka. Próbowałem się wwiercić, wiertłem do wykręcania, ale się nie udało, bo wiertło się przesuwa po złamanej powierzchni,i nie udaje mi się zrobić otworu w złamanej śrubie. Czy jest jakiś dobry sposób na usunięcie tej śruby i w wkręcenie nowego haka? Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.10.2022 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Kiedyś z podobnym problemem poradziłem sobie przy pomocy miedzianej rurki. - złapać w uchwyt wiertarski wcześniej wbić na ułamany wewnątrz ściany kawałek śruby. Jedyna trudność to dobranie rurki aby nie rozbiła już większego otworu ale z tym można sobie poradzić później przy pomocy kotwy chemicznej. Natomiast wewnętrzna średnica - da się zaklepać rurę/rurkę tylko nie zaklepuj na początku!!!! tutaj włóż jakiś okrągły przedmiot zbliżony do średnicy urwanej śruby na gł ok 1 cm i zaklepuj dalej - możesz zrobić punktakiem wiele otworów/zagłębień wtedy będzie większa pewność, że rurka na urwanej śrubie się nie obróci, a będzie ją wykręcać. Ja zastosowałem do tego klucz hydrauliczny, ale spokojnie można wkrętarkę, aby złapać tak "zakleszczoną" rurkę na śrubie w ścianie i powoli ją wykręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts