MarcinBoguski 12.10.2022 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Witam wszystkich Chciałbym się Was doradzić co zrobić w kwestii zakupu rekuperacji. Interesuje mnie zakup jakiejś centrali i dodatkowego smog boxa (filtry antysmogowe).Zostałem jednak poinformowany, że taki smog box będzie dodatkowo obciążał rekuperator i w związku z tym proponowana mi pierwotnie centrala (wydajność do 250m3/h) może nie dać sobie rady. Dodatkowo rekuperator ten posiada filtry (czerpnia i wycia) G4. Zastanawiam się teraz co w związku z tym zrobić: 1) Czy iść w tym przestawionym powyżej kierunku? 2) Czy lepiej kupić centralę wyższej klasy (np. o wydajności 400m3/h) , które mają filtry wyższej klasy: F7 i F9? I wtedy już nie stosować dodatkowego SmogBoxa ? 3) A może ktoś z Was wie czy w rekuperatorach z filtrami typu F7 i F8,można również stosować filtry HEPA? To mogłoby chyba załatwić sprawę Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 12.10.2022 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Było już o tym mnóstwo tematów. Nie sama wydajność ma znaczenie, ale zapas sprężu przy danym wydatku. Filtry w centralach nie chronią przed smogiem. Musisz zrobić filtrację stopniowaną zakończoną na f8/f9. Filtry kieszeniowe o dużej powierzchni nie stanowią dużego oporu - ale cały system wymaga odpowiedniego projektu i wykonania. Optymalna klasa w centrali to M5. Wyższa klasa będzie szybko się zapychać bez prefiltra. Niższa nie chroni przed niczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBoguski 13.10.2022 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2022 Dziękuje za informację. A czy mając wiedzę na temat filtrów w centrali: czerpnia F7 wyciąg G4 (F7*) możemy coś więcej powiedzieć na temat 'jakości' takiej stopniowej filtracji? Pytam ponieważ w sieci krążą różne informacje (bardzo często blednę). Z części z nich można wywnioskować, że taki schemat filtrowania przechwytuje również cząsteczki Pm10 i PM2.5 w co najmniej 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.10.2022 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2022 FIltry na wyciągu nie mają znaczenia dla czystoście powietrza. F7 usunie 50% ale wszystko zależy od jego powierzchni i prędkości przepływu. Mam F9, który normalnie ma sprawność 95% (powierchnia kilka m2) przy wymianie 100m3. Gdy zwiększam do 600 to sprawność spada poniżej 90%. F7 bez prefiltra szybko ulega zapchaniu i cząsteki brudu, które w nim siedzą są wypychane. U siebie mam na czerpni G4, potem M5 w centrali i F9 za. Daje to filtracje na poziomie 90-97%. Dodatkowo nie czuje zapachów spalenizny w domu, więc spełnia swoje zadanie. HEPA przez które puścisz całe powietrze zapcha się w oczach. FIltr Particle od thesslagren bypasuje częściowo powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBoguski 13.10.2022 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2022 Super, dużo i pomogłeś Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts