Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator + SmogBox

Recommended Posts

Witam wszystkich

Chciałbym się Was doradzić co zrobić w kwestii zakupu rekuperacji.

Interesuje mnie zakup jakiejś centrali i dodatkowego smog boxa (filtry antysmogowe).

Zostałem jednak poinformowany, że taki smog box będzie dodatkowo obciążał rekuperator i w związku z tym proponowana mi pierwotnie centrala (wydajność do 250m3/h) może nie dać sobie rady. Dodatkowo rekuperator ten posiada filtry (czerpnia i wycia) G4.

Zastanawiam się teraz co w związku z tym zrobić:

1) Czy iść w tym przestawionym powyżej kierunku?

2) Czy lepiej kupić centralę wyższej klasy (np. o wydajności 400m3/h) , które mają filtry wyższej klasy: F7 i F9?

I wtedy już nie stosować dodatkowego SmogBoxa ?

3) A może ktoś z Was wie czy w rekuperatorach z filtrami typu F7 i F8,można również stosować filtry HEPA?

To mogłoby chyba załatwić sprawę

Pozdrawiam serdecznie

Było już o tym mnóstwo tematów.

Nie sama wydajność ma znaczenie, ale zapas sprężu przy danym wydatku.

Filtry w centralach nie chronią przed smogiem. Musisz zrobić filtrację stopniowaną zakończoną na f8/f9.

Filtry kieszeniowe o dużej powierzchni nie stanowią dużego oporu - ale cały system wymaga odpowiedniego projektu i wykonania.

Optymalna klasa w centrali to M5. Wyższa klasa będzie szybko się zapychać bez prefiltra. Niższa nie chroni przed niczym.

Dziękuje za informację.

A czy mając wiedzę na temat filtrów w centrali:

czerpnia F7

wyciąg G4 (F7*)

możemy coś więcej powiedzieć na temat 'jakości' takiej stopniowej filtracji?

Pytam ponieważ w sieci krążą różne informacje (bardzo często blednę).

Z części z nich można wywnioskować, że taki schemat filtrowania przechwytuje również cząsteczki Pm10 i PM2.5 w co najmniej 50%.

FIltry na wyciągu nie mają znaczenia dla czystoście powietrza.

F7 usunie 50% ale wszystko zależy od jego powierzchni i prędkości przepływu.

Mam F9, który normalnie ma sprawność 95% (powierchnia kilka m2) przy wymianie 100m3. Gdy zwiększam do 600 to sprawność spada poniżej 90%.

F7 bez prefiltra szybko ulega zapchaniu i cząsteki brudu, które w nim siedzą są wypychane.

U siebie mam na czerpni G4, potem M5 w centrali i F9 za. Daje to filtracje na poziomie 90-97%. Dodatkowo nie czuje zapachów spalenizny w domu, więc spełnia swoje zadanie.

HEPA przez które puścisz całe powietrze zapcha się w oczach. FIltr Particle od thesslagren bypasuje częściowo powietrze.