Duke254 18.10.2022 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Witam serdecznie, czasem mam ciąg wsteczny w kanałach wentylacji grawitacyjnej kuchni lub spiżarki. W załączniku przesyłam rysunek, gdzie widać podwójny kanał w ścianie między kuchnią (lodówka) i spiżarką. Planuję zamknąć kratkę w kanale od kuchni, bo wydaje mi się, że kanały się wzajemnie zakłócają i jest ich o 1 za dużo. Czy dobrze myslę? Dodam, że w oknie kuchni nie mam nawiewnika, ale mam 2 nawiewniki o dużej przepustowości w otwartym salonie z kominkiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 18.10.2022 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 W projektach kanały i ich lokalizacja z reguły są poprawnie policzone, więc tego bym raczej nie ruszał. Inna kwestia to jakość wykonania na budowie. To czego brakuje w projektach to, że one z reguły nie biorą pod uwagę liczby, typu i lokalizacji nawiewników mimo, że to integralny element systemu wentylacji grawitacyjnej (w miarę nowych szczelnych budynkach). Więc albo inwestor trafi z doborem nawieników albo nie.Może być też tak, że kanały mają z jakiś względów niezbilansowaną moc czynną. Zacząłbym od zlokalizowania kanału, który zazwyczaj najmocniej wyciąga, a następnie zdławić przepływ (zakleić np. 50% powierzchni kratki) i obserwować jak się zachowuje układ. Czy kominek w salonie jest szczelny, z dolotem powietrza z zewnątrz? Tu mogą być wady przez które pojawia się "lewe powietrze", które zakłóca WG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duke254 18.10.2022 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Gotowy projekt zmieniał z wm na wg zwykły młody projektant adaptujący i dostawił ten komin. Żaden spec od wentylacji. Biorąc pod uwagę małą powierzchnię kuchni +spiżarki (9+3,5m2) i położenie spiżarni to wnioskuję, że 1 kanał w spiżarni mógłby starczyć. Zaciągałby powietrze z całej kuchni. Nie wiem o co chodzi z kominkiem, jest zabudowany. Dopływ powietrza ma z zewnątrz, ale mimo zamknięcia producenci wkładów robią lekką nieszczelność. Ale jaki to problem skoro można to traktować jak nawiewnik, więc teoretycznie powinien poprawić sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duke254 18.10.2022 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Dodam też, projektant nie rysował kanałów kominów. Decyzje o ich rozmieszczeniu podjałem sam (kosultując z kierownikiem) wg zasady, że w każdym pomieszczeniu "brudnym" musi być po 1 kanale wywiewnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 19.10.2022 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 To, że kominek zabudowany nie znaczy że jest szczelny. Bywały sytuacje, że kominek nie był podpięty do dolotu tylko sobie stał nad dziurą w posadzce i powietrze sobie hulało koło obudowy. Kominki są różne, mogą być szczelne albo otwarte albo jak wielu producentów zostawia nieszczelny system tzw. "czystej szyby". Zależy też jak wykonany jest sam dolot i jak zlokalizowana jest czerpnia. Np. jeśli jest na równi lub powyżej przyłącza w kominku to ciąg będzie odwrotny. Poza tym taki dolot nie powinien robić za nawiewnik, ze względu na możliwość rozwoju drobnoustrojów wewnątrz niego. Więc im szczelniej tym lepiej.Co do spiżarki to zależy. Jeśli w zamyśle miała służyć przechowywaniu np. przetworów i utrzymywaniu nieco niższej temp. niż w pozostałych pomieszczeniach (niektórzy inwestorzy rezygnują z ocieplenia np. posadzki w tym miejscu), to zaciąganie ciepłego powietrza z kuchni jest trochę bez sensu, szczególnie jeśli dużo się korzysta z kuchni to bywa, że jest to najcieplejsze pomieszczenie w całym domu. Jeśli spiżarka jest ocieplona jak reszta budynku i z większości stron otoczona pomieszczeniami ogrzewanymi to oczywiście próby obniżenia temp. niczemu nie służą. Wolałbym zostawić kanał w kuchni (kuchenka to jedno z największych źródeł zanieczyszczeń) i zrezygnować z kanału w spiżarni - wystarczy, że drzwi w spiżarce nie będą szczelne.Oczywiśćie można kierować się ogólnymi zasadami, bez wykonywania projektu i obliczeń. Czasem trafi się idealnie w punkt z zapotrzebowaniem danego budynku a czasem trzeba poświęcić trochę czas na doszlifowanie układu. Na próbę zawsze można zatkać tymczasowo poszczegółne kanały i obserwować zachowanie wentylacji. Dla lepszej orientacji można zaopatrzyć się w czujniki i monitorować poziom PM i CO2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duke254 20.10.2022 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2022 Dziękuję za wskazówki maaszak.Dolot w kominku jest podłączony rurą spiro do wkładu. Rura doprowadzająca powietrze idzie głęboko pod chudziakiem i na zewnątrz czerpnia jest powyżej podłogi (typowa sytuacja). Natomiast przyłożyłem zapalniczkę przy kratce poniżej wkładu i jest tam wyczuwalny jakiś nawiew powietrza do pokoju. Pewnie spiro szczelnie nie przylega do rury. Czy zrobić zamykanie czerpni na zewnątrz? Kominek rzadko używam. Wszystkie kanały w domu mają kratki wlot/wylot 14/21cm czyli duże. Niektóre kanały mają nasady obrotowe na górze (kominek i wc), niektóre otwory na przestrzał (kuchnia, spiżarka i łazienka). Tam gdzie są nasady oczywiście wg działa bez zarzutu. Zastanawiam się nad umieszczeniem nasad obrotowych wszędzie. Czy nasady obrotowe mogą zaszkodzić? Mieszkam 20-30km od morza, więc jakiś wiatr jest bardzo często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.