Krzychu2114 18.10.2022 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Witam, pytanie mam. Okazało się że sieć wodociągowa nie rozbuduje do mojej działki wodociągu, jestem zmuszony zrobić własne ujęcie wodne czyli studnie. Podobno na moim terenie woda jest już na 7m i teraz moje pytanie czy wodę z tak niskiego pokładu można uzdatniac do takiego stopnia żeby nadawała się do użytku domowego i spożywczego ? Czy z takiej głębokości woda nie jest zbyt zanieczyszczona i czy ciśnienie nie jest zbyt niskie? Może lepiej szukać głębszej warstwy? I jaki jest koszt miesięczny utrzymania takiego uzdatniacza? Dzięki, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 18.10.2022 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 na moim terenie woda jest już na 7m Nie chcę być złym prorokiem ale to dość płytko jak na wodę do celów spożywczych , warto zapytać sąsiadów w okolicy kto ma podobną studnie i czy badał wodę. Moim skromnym zdaniem bym wiercił głębiej ale to zależy od tego co tam masz (pokłady ziemi) . No i obowiązkowo badanie wody. EDYTA : Możesz też zapytać okolicznych studniarzy oni zwykle znają teren Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychu2114 18.10.2022 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Też się tego obawiam że woda na takiej głębokości będzie dość mocno zanieczyszczona nawet podczas zwykłych opadów.. niestety sąsiedzi tak jak ja liczyli na wodę z wodociągów i też się zastanawiają co teraz robić więc nikt nie ma studni.. podobno teren jest z dużymi pokładami wody, tak twierdzą studniarze i według nich głębiej nie znaczy lepiej, ale jakoś mam wrażenie że im głębiej tym mniej zanieczyszczeń w wodzie wplynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 19.10.2022 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 ale jakoś mam wrażenie że im głębiej tym mniej zanieczyszczeń w wodzie wplynie Nie jest to regułą, może być tak że im głębiej tym bardziej zażelaziona woda, ja mam na ~22m ( jak pamietam) ale można powiedzieć że mam idealnie bo na 7m mam glinę jak pamiętam a potem żwir i nawet studniarze mówili aby dalej nie kopać ( choć mają płacone od m) bo głębiej nie będzie lepiej ale gorzej. Ja bym pogadał z okolicznymi studniarzami. Ale podkreślę jeszcze raz , jak już zrobisz to obowiązkowo badanie wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts