ozzie 30.12.2004 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Podobaja mi sie podlogi z egzotycznego drewna (doussie, jatoba). Chcialabym, aby schody tez byly z ciemniejszego drewna, ale po dwoch wycenach wiem, ze to by strasznie drogo kosztowalo Podobno mozna schody jesionowe lub debowe zabejcowac na kolor ciemny (taki podobny do egzotyku). Nam chodzi o to, aby tylko stopnie byly ciemne (plus porecz balustrady), a podstopnice z jasnego mdf. Ciekawa jestem czy ktos z was zastosowal takie rozwiazanie przy swoich schodach i jak sie ono sprawdza? Moze macie jakies zdjecia, lub namiary na stolarzy, ktorzy robili takie schody? Serdecznie dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 30.12.2004 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Też się zastanawiałem nad bejcowaniem, ale chyba w to nie wejdę. Dąb nie najlepiej przyjmuje bejcę. A jak się wytrze, wygląda dość kiepsko i podobno bardzo trudno jest na poprawkach uzyskać ten sam kolor. Nie dalej jak przedwczoraj widziałem u znajomych takie wytarcie na spoczniku schodów - mają właśnie dąb plus bejcę - wytarło się po trzech czy czterech latach użytkowania mimo trwardego lakieru; fakt że mają też czterech pełnych energii synów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swbeata 30.12.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Też podobają mi się bejcowane schody. Jednak ze względu na nietrwałość koloru zdecydowaliśmy się na schody dębowe niebejcowane. http://republika.pl/mojezdj/j.jpgZdecydowaliśmy się zaś na drzwi sosnowe bejcowane wyglądają super.http://republika.pl/mojezdj/g.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaqbek 01.01.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2005 Drzwi są super, niesamowite że sosna może tak wyglądać A jesli można spytać, to czym bejcowaliście i na jaki kolor? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swbeata 03.01.2005 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Prześlę Ci wiadomość prywatną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 03.01.2005 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 No dobrze, jezeli bejowanie schodow jest niezbyt trwale, to co innego polecacie? Czy polozyc fornir z egzotycznego drewna, a moze jakis ciemniejszy lakier.... sama juz nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.01.2005 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 No i ja mam ten problem Zastanawiam się ,czy nie osłonić tych bejcowanych schodów czymś czego bardzo nie lubię tzn. takimi nakładkami dywanowymi.Jeśli dobrałabym pod kolor,bez żadnych wzorów,nie byłoby może tak tragicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aesacus 07.01.2005 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 Ja mam dębowe bejcowane na ciemno juz dwa lata i nic sie nie wyciera.Bejca nitro bo po pierwsze sie dobrze kładzie, a po drugie bardzo głeboko penetruje. I na to z pięć warstwa lakieru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 11.03.2005 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 A czy mógłbyś wstawić ich zdjęcie? Chciałabym mieć takie schody, bejcowany dąb, ale nigdy nic takiego nie widziałam. Czy ktoś jeszcze ma takie schody? Jak się sprawują? Zdjęcie please Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 12.05.2005 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 nikt nie ma takich schodów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 13.05.2005 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 U mnie robią schody z dębu. Zrezygnowałem z bejcy z ww powodów. Jak na razie są OK, chociaż też mi się podobaja te ciemne z egzotyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 13.05.2005 06:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 My zdecydowalismy sie na schody debowe, stopnie kryte drewnem jatoba, podstopnice z jasnego klonu. Mam nadzieje, ze wyjda OK. Stolarz odradzal nam bejdowanie, bo podobno wyciera sie ta wartwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullis 13.05.2005 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 ozzie,chcę mieć u siebie identyczne rozwiązanie, czy dużo kosztują schody z stopniami pokrytymi drewnem egzotycznym?Do tej pory byłam bardzo bliska decyzji żeby zabejcować stopnie.Będą wdzięczna za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 13.05.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Ja mam schody dębowe bejcowane: 2 razy malowawane Duluxem (teak) i 3 warstwy matowego lakieru. Schody użytkujemy ponad rok i jak na razie nic się z nimi nie dzieje tzn. nic się nie wyciera. I fotki moich schodów: http://foto.onet.pl/upload/34/91/_339803_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/12/81/_339804_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amj2 13.05.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Maluszku piękne te schody Jeżeli to nie tajemnica to ile kosztowały?.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 13.05.2005 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 amj - dziękuję bardzo Schody miały kosztować 6 tys zł ale zpłaciłam tylko za materiał (drewno+farba) czyli jakieś 3 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullis 13.05.2005 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Maluszek a można prosić namiar na priv, na kogoś kto tak ładnie i niedrogo Ci te schody zrobił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 13.05.2005 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Maluszek, sliczne sa twoje schody Ullis, u nas schody sporo beda kosztowac, ale jest tego troche. Sa to schody z dwoma podestami, poniewaz oprocz pietra, jest jeszcze pokoj na strychu. Schody sa w zasadzie proste (prosta klatka schodowa), tyle, ze na parterze, pierwsze trzy stopnie beda rozszerzone, a pierwszystopien ma byc tzw "zapraszajacy", lekko przypominajacy wachlarz. Sorry, ale nie potrafie tego zbyt dobrze wytlumaczyc Miedzy parterem a pierwszym pietrem jest dosc spory podest, potem schody ida na pietro, potem do gory i znowu podest. Nie pamietam ile jest tych stopni. Wykonanie calosci (robocizna i materialy) to 11 tys, z czego 2000 kosztowala jatoba na pokrycie tych schodow. Jatoba zostala kupiona w DLH drewno na Modlinskiej w Wwie i nasz stolarz wysuszyl ja w swojej suszarni. W koszt schodow wliczone sa podstopnie z kanadyjsiego klonu, oraz opaski na sciane (takie przy stopniach) z jatoby. Kilka innych firm dalo mi jeszcze wieksze wyceny za zrobienie tych schodow, najdrozsze byly firmy z Bartyckiej. Nasz stolarz nie jest z Wwy i z tego co widzialam robi bardzo ladnie i dokladnie. Pewnie mozna by zrobic te schody taniej, ale nikogo sensownego za nizsze pieniadze nie znalazlam. Mam nadzieje, ze schody wyjda ladnie. Gdybys chcial namiary na naszego stolarza, to moge przeslac na priva. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresa16 15.05.2005 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Maluszku a z czego sa podstopnie i czym malowane bo chyba ten sam kolor co na scianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 15.05.2005 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 ja mam dębowe bejcowane na mahoń. Zdjęcia są gdzieś w moim wątku w galerii zdjęć domów forumowiczów (zainteresowani napewno znajdą). Chodzimy po nić od pół roku i nic się nie wyciera. Ale raczej nie chodzimy po nich w butach, tylko w kapciach, ew. w skarpetkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts