Krzysztof9 19.10.2022 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Witam,Buduję domek jednorodzinny aktualnie nie mam fotowoltaiki i w najbliższym czasie raczej nie będę miał, ale chciałem sobie przygotować instalację pod nią. 1. Czy pod falownik i fotowoltaikę wystarczy sama bednarka (25x4) do uziemienia jeżeli pomiar uziemienia będzie wynosił poniżej 10 ohm?Bednarkę mam przyspawana do pętu fi12 w ławie i wystawioną bezpośrednio pod rozdzielnią do szyny wyrównawczej, a od niej linką do rozdzielni i do puszki falownik. 2. Czy jeżeli pod foto tak czy siak będzie potrzebna szpilka, i jeżeli wbiję ją wewnątrz domu, obok bednarki np na 7m i połączę złączem z bednarką, pomiary będą się zgadzały. To czy jak przyjdzie firma montować foto, to czy wykorzysta to uziemienie? Czy i tak będzie sama wbijać nową szpilkę? 3. Czy jest sens wbijać szpilkę miedziowaną zamiast ocynku (droższa ;c) jeżeli uziemienie mam w garażu i tam bym ją wbijał wewnątrz domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.10.2022 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Bednarkę mam przyspawana do pętu fi12 w ławie i wystawioną bezpośrednio pod rozdzielnią do szyny wyrównawczejCzy to jest uziom fundamentowy czy coś w rodzaju namiastki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof9 19.10.2022 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 fundament, stal w nim jest połączona po całości, a z 4 rogów domu pospawane są kawałki bednarek (25x4) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.10.2022 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Niby tak, ale ... jak są łączone pręty zbrojeniowe ze sobą? Przecież, o ile wiem, drutem wiązałkowym.Co na to elektryk i kierownik budowy oraz ... jak jest w projekcie?Mimo wszystko polecam artykuł doktora Musiała "Uziomy fundamentowe i parafundamentowe".Wiele można się dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof9 19.10.2022 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Tak drutem wiązałkowym. Elektryk mówi że ok, generalnie to postaram się na pomiary one powinny powiedzieć czy jest ok czy też nie. Pomijając tą kwestię jak to się ma do foto? czy taka forma uziemienia tam wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.10.2022 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Proszę bardzo :https://rst.pl/instalacje-uziemiajace-zalecenia-norm/Reszta u DEHN-a : https://strefaklienta.dehn.pl/pliki/publikacje/ds109_fotowoltaiczne_pl.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 19.10.2022 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Pospawaj zbrojenie by zachować ciągłość uziemienia na nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.10.2022 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2022 Jest jedno ale - chodzi o łączenie ze spbą różnych materiałów.https://rst.pl/zalecenia-norm-dotyczace-materialow-stosowanych-na-uziomy-sztuczne-laczone-z-uziomem-fundamentowym/#korozja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof9 20.10.2022 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2022 Czyli co bednarka w ogóle nie powinna być połączona (pospawana) ze stalą w fundamencie? Nawet jeżeli jest to w suchym miejscu (w garażu) i jest ona zalana betonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.10.2022 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2022 Nie twierdzę że nie, uprzedzam jedynie o staranności wykonania, nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof9 20.10.2022 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2022 Możesz rozwinąć? Wolałbym wiedzieć na co mam zwrócić szczególną uwagę dopóki mam rozkopane w garażu Czy to połączone stali z bednarka w tym betonie będzie korodować? (połączenie mam pryśnięte podkładem). Docelowo takie połączenie chciałem zalać w takim korytku z betonu aż do gsw. A potem dysperbitem maznąć (to korytko z betonu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.10.2022 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2022 Czy to połączone stali z bednarka w tym betonie będzie korodować? (połączenie mam pryśnięte podkładem). Docelowo takie połączenie chciałem zalać w takim korytku z betonu aż do gsw. A potem dysperbitem maznąć (to korytko z betonu).Na poczatku tak. Później sie ustabliizuje. Pisał o tym doktor Musiał : http://edwardmusial.info/pliki/uziomy_fundamentowe.pdf str. 8. Oczywiście zakonserwowanie samego połączenia oraz przejścia bednarki przez grunt/beton bardzo wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof9 20.10.2022 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2022 Dzięki, a co do pierwotnego pytania odnośnie fotowoltaiki? Czy przy takim uziemieniu szpilka jest nadal wymagana? i czy jeżeli ja wrzucę obok bednarki firma zewnętrzna wykorzysta takie uziemienie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.10.2022 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2022 A nie powinno być, żeby uziemienia były ze sobą połączone?A skoro tak, po co dodatkowa szpilka?Oczywiście dużą rolę gra tutaj odległość tej szpiki od uziomu fundamentowego, a tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof9 20.10.2022 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2022 Tak one były by połączone, tyle że bednarka schodziła by od gsw do ławy a szpilka wgłąb. Łączenie za pomocą złącza krzyżowego było by zalane w posadzce. Dopytuje się tak bo mam rozkute posadzkę w garażu i chciałem ja ponownie zalewać, tylko nie wiem co z tą szpilką czy ją też dodawać. A koszt miedzianej szpilki nie jest mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.10.2022 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2022 Wiemy na pewno, że różne uziomy powinny być ze sobą połączone pod powierzchnią gruntu.Tutaj mamy przypadek łączenia w betonie/posadzce. Czy jest to prawidłowe i czy istniej konieczność dodawania tej szpilki?Tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof9 20.10.2022 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2022 A ile to jest pod powierzchnią gruntu? pod chudziakiem? chciałem to zalać w betonie aby bednarka nie korodowała. Niby ocynk, ale zapewne po 10-15 latach już jej nie będzie, a pomysł ponownego rozkuwania nie podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.10.2022 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2022 Nieprawda, że tej bednarki już nie będzie po 10-15 latach.Będzie tak długo, jak beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof9 20.10.2022 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2022 Docelowo ma wyglądać to tak i teraz w którym miejscu miało by być ewentualne łączenie szpilki z bednarka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 20.10.2022 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2022 A co w przypadku jak nie wiadomo jak jest wykonany uziom fundamentowy w kilkuletnim budynku gdzie zmierzona rezystancja uziemienia jest w normie? Robić mimo tego osobny uziom do fotowoltaiki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts