Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bednarka a fotowoltaika

Recommended Posts

Witam,

Buduję domek jednorodzinny aktualnie nie mam fotowoltaiki i w najbliższym czasie raczej nie będę miał, ale chciałem sobie przygotować instalację pod nią.

1. Czy pod falownik i fotowoltaikę wystarczy sama bednarka (25x4) do uziemienia jeżeli pomiar uziemienia będzie wynosił poniżej 10 ohm?

Bednarkę mam przyspawana do pętu fi12 w ławie i wystawioną bezpośrednio pod rozdzielnią do szyny wyrównawczej, a od niej linką do rozdzielni i do puszki falownik.

2. Czy jeżeli pod foto tak czy siak będzie potrzebna szpilka, i jeżeli wbiję ją wewnątrz domu, obok bednarki np na 7m i połączę złączem z bednarką, pomiary będą się zgadzały. To czy jak przyjdzie firma montować foto, to czy wykorzysta to uziemienie? Czy i tak będzie sama wbijać nową szpilkę?

3. Czy jest sens wbijać szpilkę miedziowaną zamiast ocynku (droższa ;c) jeżeli uziemienie mam w garażu i tam bym ją wbijał wewnątrz domu.

Niby tak, ale ... jak są łączone pręty zbrojeniowe ze sobą? Przecież, o ile wiem, drutem wiązałkowym.

Co na to elektryk i kierownik budowy oraz ... jak jest w projekcie?

Mimo wszystko polecam artykuł doktora Musiała "Uziomy fundamentowe i parafundamentowe".

Wiele można się dowiedzieć.

Możesz rozwinąć? Wolałbym wiedzieć na co mam zwrócić szczególną uwagę dopóki mam rozkopane w garażu ;)

Czy to połączone stali z bednarka w tym betonie będzie korodować? (połączenie mam pryśnięte podkładem). Docelowo takie połączenie chciałem zalać w takim korytku z betonu aż do gsw. A potem dysperbitem maznąć (to korytko z betonu).

Czy to połączone stali z bednarka w tym betonie będzie korodować? (połączenie mam pryśnięte podkładem). Docelowo takie połączenie chciałem zalać w takim korytku z betonu aż do gsw. A potem dysperbitem maznąć (to korytko z betonu).
Na poczatku tak. Później sie ustabliizuje. Pisał o tym doktor Musiał :

http://edwardmusial.info/pliki/uziomy_fundamentowe.pdf

str. 8.

Oczywiście zakonserwowanie samego połączenia oraz przejścia bednarki przez grunt/beton bardzo wskazane.

IMG_1144 kopia.jpg

Tak one były by połączone, tyle że bednarka schodziła by od gsw do ławy a szpilka wgłąb. Łączenie za pomocą złącza krzyżowego było by zalane w posadzce.

Dopytuje się tak bo mam rozkute posadzkę w garażu i chciałem ja ponownie zalewać, tylko nie wiem co z tą szpilką czy ją też dodawać. A koszt miedzianej szpilki nie jest mały.