UŻYTKOWNIK 012421 19.10.2022 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Dzień dobry.Co państwo sądzicie na temat tego projektu?Zależy mi na tanim i prostym w budowie domu, który zbuduję sam z pomocą rodziny.Zainteresował mnie projekt z niżej podanego linku https://www.zbudujsamdom.pl/produkt/projekt-domu-z-poddaszem/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.10.2022 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Na rzucie meble są pomniejszone aby wnętrza wydawały się przestronniejsze. W rzeczywistości będzie zdecydowanie bardziej ciasno. trochę bym tam pozmieniała w układzie okien (np. niepotrzebne w garderobie), ale to już zalezy od stron świata działki i kierunku zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek91 29.05.2023 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 Dzień dobry. Co państwo sądzicie na temat tego projektu? Zależy mi na tanim i prostym w budowie domu, który zbuduję sam z pomocą rodziny. Zainteresował mnie projekt z niżej podanego linku https://www.zbudujsamdom.pl/produkt/projekt-domu-z-poddaszem/ Cześć, Zdecydowałeś się na ten projekt? Jeśli tak to jak idzie budowa, czy coś zmieniałeś na etapie adaptacji. Też chciałbym spróbować, wydaję się nieskomplikowany i tani w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek91 29.05.2023 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 Na rzucie meble są pomniejszone aby wnętrza wydawały się przestronniejsze. W rzeczywistości będzie zdecydowanie bardziej ciasno. trochę bym tam pozmieniała w układzie okien (np. niepotrzebne w garderobie), ale to już zalezy od stron świata działki i kierunku zabudowy. Podpowiesz, jak najlepiej usytuować budynek na wąskiej działce ( wjazd od południa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.05.2023 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 Podpowiesz, jak najlepiej usytuować budynek na wąskiej działce ( wjazd od południa). Na wąskiej działce zmieniłabym układ wnętrza. W najprostszej wersji pół domu odwróciłabym w sposób lustrzany. Wówczas salon i kuchnia od południa (południowe okna zwykłej wielkości), wyjście z salonu na taras od zachodu (warto powiększyć okno). Wejście do domu od wschodu. Z boku domu parkuje też samochód link do rysunku w wyżej rozdzielczości: https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/a40ee6a623c07868 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek91 31.05.2023 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2023 Na wąskiej działce zmieniłabym układ wnętrza. W najprostszej wersji pół domu odwróciłabym w sposób lustrzany. Wówczas salon i kuchnia od południa (południowe okna zwykłej wielkości), wyjście z salonu na taras od zachodu (warto powiększyć okno). Wejście do domu od wschodu. Z boku domu parkuje też samochód link do rysunku w wyżej rozdzielczości: https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/a40ee6a623c07868 Dziękuje za komentarz. Mam taką sytuację jak na zdjęciu poniżej. Czy mogę prosić o wskazanie w jakim miejscu na działce ma być umiejscowiony budynek. Wjazd od południa zaznaczony strzałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2023 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2023 nie za daleko od drogi bo popłyniesz finansowo na kostce brukowej. Jaka jest rzeczywista szerokość działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek91 31.05.2023 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2023 nie za daleko od drogi bo popłyniesz finansowo na kostce brukowej. Jaka jest rzeczywista szerokość działki? 18mx50m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2023 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2023 (edytowane) dom ma niecałe 7 m szerokości. Dostawiając go do wschodniej granicy na odległość 4 m zostanie od zachodu 7 m . Taras od zachodu zrobić max 4 szeroki, za to dłuższy. I drugi taras lub altanę z tyłu za domem. Możesz też ten dom ustawić w poprzek, o ile zmienisz układ okien i na poddaszu zamiast szczytowych będą połaciowe lub lukarny. Wówczas poszerzenie tego domu o 0,7-1 m dałoby dużo wygodniejsze wnętrza. Edytowane 31 Maja 2023 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek91 01.06.2023 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 dom ma niecałe 7 m szerokości. Dostawiając go do wschodniej granicy na odległość 4 m zostanie od zachodu 7 m . Taras od zachodu zrobić max 4 szeroki, za to dłuższy. I drugi taras lub altanę z tyłu za domem. Możesz też ten dom ustawić w poprzek, o ile zmienisz układ okien i na poddaszu zamiast szczytowych będą połaciowe lub lukarny. Wówczas poszerzenie tego domu o 0,7-1 m dałoby dużo wygodniejsze wnętrza. Ok, wybraliśmy z żoną tą 1 opcję. Czy tak to ma wyglądać? Dodam, że z WZ wychodzi, że muszę się oddalić z budynkiem na odległość 6m od granicy z czego 1,5m może być w przyszłości zaadaptowane na poszerzenie drogi gminnej. Zdjęcie jest w skali 1:2000, Proporcje budynku i działki zachowane. Mogę prosić o zaznaczenie dodatkowo tarasu, altany i miejsca postojowego na auto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2023 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 (edytowane) miejsce postojowe na auto masz z boku domu albo jeszcze przed domem, jeśli chcesz cofać dom w głąb działki. Możesz zrobić dodatkowo placyk do zawracania aby tyłem nie wyjeżdżać na ulicę. Taras masz naniesiony (kolor brązowy). Altanę lokalizujesz w zależności od pomysłu na zagospodarowanie ogrodu. Masz sporą działkę i jeśli nie masz z 300 tyś na jej zagospodarowanie ani czasu na wielogodzinną pielęgnację, to polecam ci obsadzenie tyłu ogrodu w formie półnaturalnego zagajnika. Wówczas taka altana może stać w zagajniku, jak w lesie. Ale może planujesz dużo grządek na uprawy, szklarnię, to wówczas altana jednak bliżej domu. Edytowane 1 Czerwca 2023 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2023 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 chociaż osobiście wybrałabym dom z innym układem wnętrz, najlepiej parterowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek91 01.06.2023 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 Ok, dziękuje za komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek91 01.06.2023 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 chociaż osobiście wybrałabym dom z innym układem wnętrz, najlepiej parterowy Możesz jakiś polecić ? Jestem wciąż z żoną na etapie wybierania projektu, wszelkie rady, wskazówki bardzo nam się przydadzą. O parterówkach też myśleliśmy, ale ciągle coś nie pasowało. No i najważniejsze kryterium- tani w budowie. Nie chcemy popłynąć finansowo, mieszkać mamy gdzie. Myślimy o budowie z oszczędności + później ewentualna sprzedaż obecnej nieruchomości ( mieszkanie w bloku) i dobranie małego kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2023 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 na nietypowe działki zdecydowanie lepsze są projekty indywidualne. W każdym razie taki układ pozwalałby doświetlić światłem południowym pokój dzieci i salon: Domek z braku poddasza jest mniejszy. Gdyby zrobić poddasze to domek mógłby być krótszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2023 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 podobny układ ma projekt Szyper: https://www.extradom.pl/projekt-domu-szyper-4-dr-s-BSA1280 Wystarczyłoby pozmieniać okna, wyrzucić kominki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek91 01.06.2023 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 podobny układ ma projekt Szyper: https://www.extradom.pl/projekt-domu-szyper-4-dr-s-BSA1280 Wystarczyłoby pozmieniać okna, wyrzucić kominki. Przepraszam zapomniałem dodać, że rodzina aktualnie 2+2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2023 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 ten dom ma poddasze gdzie można zrobić pokoje dla dzieci.Wówczas na parterze sypialnia rodziców i pom. gospodarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek91 02.06.2023 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 ten dom ma poddasze gdzie można zrobić pokoje dla dzieci. Wówczas na parterze sypialnia rodziców i pom. gospodarcze. Dziękuje za pomoc. Teraz to już mam mętlik w głowie Ale chyba zdecydujemy się jednak na 1 projekt, tylko że po Twoich zmianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek91 07.06.2023 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 miejsce postojowe na auto masz z boku domu albo jeszcze przed domem, jeśli chcesz cofać dom w głąb działki. Możesz zrobić dodatkowo placyk do zawracania aby tyłem nie wyjeżdżać na ulicę. Taras masz naniesiony (kolor brązowy). Altanę lokalizujesz w zależności od pomysłu na zagospodarowanie ogrodu. Masz sporą działkę i jeśli nie masz z 300 tyś na jej zagospodarowanie ani czasu na wielogodzinną pielęgnację, to polecam ci obsadzenie tyłu ogrodu w formie półnaturalnego zagajnika. Wówczas taka altana może stać w zagajniku, jak w lesie. Ale może planujesz dużo grządek na uprawy, szklarnię, to wówczas altana jednak bliżej domu. Grządek nie planuje, ale jeszcze naszła mnie myśl na garaż. W WZ mam w bryle budynku, gdzie ewentualnie mógłbym dostawić garaż 1-stanowiskowy, biorę też pod uwagę jako osobny budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts