Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

spadek ciśnienia na podlogowce bufor

Eon1719518099

Recommended Posts

Mam problem z ciśnieniem na podlogowce. Otóż jak mam nagrzany bufor do 60 stopni na górze i 45 na dole to mam ciśnienie 1,5 bary. Po włączeniu ogrzewania po 3h na górze dalej jest ok 50 stopni a na dole 30 (tak jak na rurkach) z tym że ciśnienie potrafi spaść do zera... Zbiornik przeponowy mam ustawiony na 1,5 bar i wpiety w drugi od dołu kruciec (na 4). Tam na wyjściu do niego jest też barometr. Kiedyś jak zauważyłem tak niskie ciśnienie było słychać że pompa coś mieli. Dobijam ale potem na dogrzaniu bufora ciśnienie wędruje mi bardzo wysoko. Możliwe jest to że dogrzanie wody tak zmienia ciśnienie że mam takie skoki? Mimo naczynia przeponowego? Nie wiem czy mam reklamować ta instalacje.

Skoro w naczyniu masz 1,5 bara, to nic dziwnego, że ciśnienie w instalacji osiąga taką wartość.

https://termen.pl/dla-projektanta/dobor-stabilizacji-cisnienia/

Napisałeś, ze dobijasz, ale potem ciśnienie wędruje bardzo wysoko. Wysoko, czyli do jakich wartości? Może naczynie masz za małe?

Edytowane przez gondoljerzy

To jest problematyczne bo naczynie że względy na wielkość jest na podłodze. Musiałbym zamknąć zawór i je odkręcić srubunkiem żeby woda zeszła. Inaczej nie mam pomysłu.

Zaobserwowałem że ciśnienie spada tylko jak woda w dolnej części bufora spada do ok 20 stopni ( na górze dalej jest nawet 45 stopni - mam kilka termometrów). Gdy na dole mam 30 czy wyżej to cisnienie ani drgnie