Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zima a klej na styropianie.

Recommended Posts

Wlasnie tak przezimowalem, w zeszlym roku gdzies kolo sierpnia polozylismy styropian + klej na siatce. 3 tyg temu pomalowalismy pidbarwionym gruntem caly domek. Niebawem mam nadzieje pod koniec sierpnia mamy polozyc tynk. Ostatnia zima byla dosc sroga i jakos nic sie nie stalo, jak wisialo tak wisi, pozdrawiam Maro

Pytałem kiedyś na forum prawie o to samo. Różnica polega na tym, że ja stosowałem system firmy tej od bociana i zewnętrzną warstwę kleju pomalowałem Cerplastem tj podkład tynkarski. Ale trzeba pamiętać żeby nie mieszać elementów ocieplenia. Powinny pochodzić z jednej firmy, bo mogą wyjść niespodzianki.

W takim stanie ściany wytrzymały już dwie zimy i jakoś nic się nie dzieje. Niewielkie spękania na łączeniu kilku płyt wyszły po pierwszej zimie. Zaprawiłem je jeszcze raz i jak dotąd trzyma. Czy położę w tym roku tynk (mineralny cienkowarstwowy) to zależy od kasy.Jak jej nie będzie to za rok będę wiedział czy takie niedorobione ocieplenie wytrzyma trzy sezony:smile:

Dzięki za te dwie wypowiedzi.Mam zamiar w tym roku położyć tylko klej z siatką na ścianach z Hebla i zamalować gruntem.Postawiłem takie pytanie na Forum.Odpowiedzi były w stylu:"po co tak robisz, połóż klej kiedy będziesz tynkował, a ja bym zrobił...".Chodziło mi o konkretne odpowiedzi tych co tak zrobili. No i wreszcie mam. Dzięki-Tad

witam laików,

klej należy przed zima pomalować gruntem systemu materiałów uzytych do zatopienia siatki, aby nie nasiąkał woda i nie przemarzał zima, a przed położeniem tynku nalezy pomalować gruntem raz jeszcze, aby związały pyły, które się na kleju osadziły.

pozdrawiam

pro