Yuri22 24.10.2022 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2022 (edytowane) Cześć wszystkim. Przychodzę ze sprawą jak w temacie wątku. A dokładniej wygląda to następująco. Na działce postawiłem w tym roku typowego drewnianego letniaka 25m2 z balika o grubości 45mm. W domku jest zarówno łazienka jak i aneks kuchenny, więc jest też oczywiście instalacja wodna (zgrzewane rury PP, terma). Domek na tę chwilę jest nieogrzewany, oprócz podłogi, i raczej nie będzie, ponieważ i tak korzystamy z działki tylko jak jest ciepło. W związku z powyższym temperatura w domku jest w zasadzie taka sama jak na zewnątrz co rodzi pytanie: czy jak nadejdą siarczyste mrozy to instalacja wytrzyma czy trzeba jednak pomyśleć nad jakimś tymczasowym dogrzewaniem w te najgorsze dni? Coś takiego zasugerował mi hydraulik, który robił instalację. Tzn. żeby kupić jakiś grzejnik elektryczny i załączać go przy mrozach w ten sposób, żeby tylko utrzymywać temperaturę w domku w okolicach powiedzmy 7-8°C. Jakiś czas temu kupiłem prosty grzejnik konwektorowy 1750W, którym czasem dogrzewaliśmy się w zimniejsze letnie noce i próbowałem niedawno z nim eksperymentować, ale ogrzewał tylko powietrze, a temp. przy rurach stała praktycznie w miejscu (sprawdzane termometrami). Myślę nad zakupem grzejnika olejowego, który ma tę zaletę, że jest w miarę ekonomiczny ale z drugiej strony raczej tylko utrzymuje temperaturę, a nie ogrzewa otoczenie. Drugą opcją byłby grzejnik promiennikowy ale ten znowu pewnie będzie ciągnął prąd jak głupi. Oczywiście, z góry zaznaczam, że woda z instalacji na zimę będzie spuszczona ale zastanawiam się czy to wystarczy, bo raczej tak w 100% spuścić jej się nie da i zawsze może coś tam w rurach zostać. Dodam jeszcze, że w domku mam internet i mogę wszelkie urządzenia elektryczne włączać zdalnie (w razie czego mam jest kamera i czujnik dymu), więc to nie będzie tak, że włączę piecyk w listopadzie i wyłączę w marcu. Wiem, że jest też coś takiego jak kable grzewcze. Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia w tej dziedzinie i może ew. coś podpowiedzieć? Edytowane 24 Października 2022 przez Yuri22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 25.10.2022 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Tematów o ogrzewaniu prądem jest w tym dziale masa – tylko po co Ci i do czego to jest potrzebne. Tak jak napisałeś o tym, to jedyną rzeczą jakiej potrzebujesz jest kompresor z którego sprężonym powietrzem wszystką wodę z rur wydmuchasz a skoro masz do tego jeszcze tak pomycnego hydraulika, to niech zawory spustowe wstawia w miejsca z których tej wody wydmuchać się nie da lub która spłynie grawitacyjnie z miejsc które nie do końca wydmuchane zostaną i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts