BetonowyRomek 26.10.2022 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2022 Hej, mam dylemat. Całkowicie się na tym nie znam, dlatego przyszedłem do Was po poradę. Mam tanie drzwi z marketu, kosztowały pewnie z 700 zł. Zastanawiam się nad ich wymianą. Trochę mi szkoda wydawać 3-4 tys, bo te drzwi są w stanie idealnym, ale nie spełniają pewnie żadnych wymogów antywłamaniowych. Dodatkowo mam chyba źle dobraną górną wkładkę, bo za bardzo wystaje, na oko 4-5 mm, a drzwi są trochę źle wstawione. Pomiędzy nimi, a ościeżnicą jest także spora szpara widoczna na zdjęciu. I tu moje pytanie. Czy opłaca się do takich drzwi wstawić droższą wkładkę z porządną rozetą,czy wymieniać całe drzwi? Dodatkowo czy da się w jakiś sposób zmniejszyć tę lukę między drzwiami a ościeżnicą? Dzięki za porady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.10.2022 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2022 Masz tanie, chińskie drzwi. Badziew, ale w blokach dadzą radę. Nowa wkładka praktycznie nic nie zmieni poza Twoim nastawieniem. Luz po przymknięciu? Może wystarczy stuknąć młotkiem w miejscu zaczepu (zgiąć futrynę) by mocniej dolegały. Może przykręcić nowy zaczep. Magik jakiś potrzebny któremu się będzie chciało. Nowe drzwi nie kosztują 4 tys. Za ok 3 (z montażem) kupisz porządne polskie drzwi w klasie co najmniej RC2 i dobrą akustyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetonowyRomek 27.10.2022 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Luzu nie ma tylko drzwi są tak zamontowane i jest spora szpara, co mnie nie pokoi, bo bardzo łatwo tam wsadzić np. łom i je wygiąć. Już dzwoniłem do jednej firmy i ma przyjechać fachowiec na wycenę. Duża jest różnica między RC2, a RC3? Bo wiele osób poleca właśnię tę 2 opcję. Nowa wkładka praktycznie nic nie zmieni poza Twoim nastawieniem. - Czemu mówisz, że nic nie zmienią? Myślałem, że wkładka to najsłabsze ogniwo i mało kto w dzisiejszych czasach będzie przebijał się przez drzwi. Widziałem jakieś droższe modele, które ponoć sprawiają spore problemy przy otwieraniu wytrychem. Edytowane 27 Października 2022 przez BetonowyRomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.10.2022 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Dla mnie najsłabsze widywane ogniowo w widywanych drzwiach to klamki (kompletnie bez zabezpieczeń). Może jacyś złodzieje włamują się i wytrychem. Jak się takich obawiasz, to faktycznie mało Ci będzie drzwi RC2, więc o 3 tys. zapomnij. Nie wiem czy i WC3 wystarczy byś spał spokojnie Chińskie drzwi są tak marnej konstrukcji, że do otwarcia wystarczy większy łom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 28.10.2022 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Drzwi na prawdę słabej jakości patrząc już po zdjęciach. Za taką kwotę możesz mieć np. jakieś drzwi płytowe (wiórowe) ze wzmocnieniami jak np. Forteca z Erkado ze stalową płytą. Albo coś klasę moim zdaniem wyżej jak np. Protect z Wikędu. Nie są to drzwi z nie wiadomo jakimi zabezpieczeniami ale na przeciętnego złodziejaszka starczą. Oczywiście miej na uwadze to, że nie ma drzwi nie do przejścia. Kwestia doświadczenia złodzieja, narzędzi jakimi dysponuje i ilością czasu jaką ma na wejście. P.S. patrz też na rozmiary czy nie będziesz potrzebować rozmiaru "N" czyli o 40-50 węższych drzwi. Przydatna rzecz w blokach z wielkiej płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetonowyRomek 29.10.2022 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Dzięki za odpowiedź. Był właśnie przedstawiciel firmy z Wawy i zaproponował mi drzwi firmy Stalprodukt: - Verdi RC2 ok 3300 - Mozart 3 RC3 za ok 3800 - Batory RC4 za 4100 -drewniane Mikea z wkładkami Łucznik za ok 3200 do tego 150 zł za rozete antywłamaniową Ceny już obejmują montaż. Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.10.2022 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Cóż. Nic nie sądzę, bo Stalprodukt znam tylko z produkcji tanich serii dla internetowych sklepów oraz "puszek" dla innych firm robiących z nich drzwi pod swoją marką. Nawet bym nie zgadł, że robią coś w klasach RC i że mają(?) na to papiery. Znalazłeś odpowiednie deklaracje w ich materiałach? Mikea? Produkuje drzwi stalowe.... pewnie chodzi o ościeżnicę drewnianą... ale masz odpowiedź: to tylko RC2 a Ty szukasz czegoś więcej? WKładki Łucznik? Hmmm.. czyli jakaś chińszczyzna sygnowana starym polskim logo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts