Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dołożenie sitaki i kleju - wybrzuszenie na zakładzie

gilange

Recommended Posts

Dzień dobry,

aktualnie mam na elewacji klej siatkę i cerplast. Przez spóźnienie wykonawcy balustrady na tarasie nad garażem mam teraz do zakrycia warstwę styropianu na tym tarasie siatką i klejem i cerplastem.

Zastanawiam się, czy szlifować poniżej aktualnie położony cerplast i klej aż do siatki - na 10 cm zakład?

Chodzi o to, że jak położę zakład siatki na aktualnie położony cerplast to będzie wybrzuszenie, którego w przyszłości tynk nie wyrówna i np lampa elewacyjna "klepsydra" jeszcze to uwydatni?

A może tynk to wyrówna - widzę, że ludzie jak łatają ubytki na elewacji jeszcze przed tynkiem to nikt nie usuwa dookoła ubytku materiału do siatki na zakład - wybrzuszenie będzie małe lub zniwelowane przez tynk.

Tynk niczego nie przykryje w tym wypadku.. uskok się "wygładzi" o grubość ziarna ale bedzie dalej widoczny.

Każda ściana ma swoją godzinę prawdy.. ;)

U mnie wewnątrz, na malowane ścianie, o pewnej godzinie, gdy słońe chyli się ku zachodowić widać nawet zgrubienie farby, gdzie domalowywałem fragment..

W takim razie zeszlifuję klej do siatki w miejscu gdzie będę robił zakład. Może jakoś zminimalizuję te zgrubienie. Z resztą przed samym malowaniem cerplastem przejadę jeszcze papierem ściernym cały dorobiony obszar. Mam jeszcze inne poprawki w elewacji, tam postąpię tak samo.

Widocznie sąsiedzi, który dokładali np przewody w elewacji to pewnie będą mieli widoczne zgrubienia po nałożeniu tynku w miejscach gdzie łatali zapianowane bruzdy w styropianie.