gilange 27.10.2022 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Dzień dobry,aktualnie mam na elewacji klej siatkę i cerplast. Przez spóźnienie wykonawcy balustrady na tarasie nad garażem mam teraz do zakrycia warstwę styropianu na tym tarasie siatką i klejem i cerplastem. Zastanawiam się, czy szlifować poniżej aktualnie położony cerplast i klej aż do siatki - na 10 cm zakład? Chodzi o to, że jak położę zakład siatki na aktualnie położony cerplast to będzie wybrzuszenie, którego w przyszłości tynk nie wyrówna i np lampa elewacyjna "klepsydra" jeszcze to uwydatni? A może tynk to wyrówna - widzę, że ludzie jak łatają ubytki na elewacji jeszcze przed tynkiem to nikt nie usuwa dookoła ubytku materiału do siatki na zakład - wybrzuszenie będzie małe lub zniwelowane przez tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 27.10.2022 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Takie zaprawki widać brutalnie i niestety oprócz naprawdę zegarmistrzowskiej roboty z szlifowaniem miejsca połączenia na ułamki milimetra, to ja nie widzę dobrego rozwiązania (oprócz oczywiście otynkowania całej powierzchni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilange 28.10.2022 04:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 @samotnik, w niedalekiej przyszłości planuje tynkować dom, tak więc moje pytanie jest takie, czy starać się teraz i szlifować, czy po prostu na aktualny cerplast najechać zakładem, a tynk wszystko zakryje włącznie z nierównościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 28.10.2022 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Tynk niczego nie przykryje w tym wypadku.. uskok się "wygładzi" o grubość ziarna ale bedzie dalej widoczny. Każda ściana ma swoją godzinę prawdy.. U mnie wewnątrz, na malowane ścianie, o pewnej godzinie, gdy słońe chyli się ku zachodowić widać nawet zgrubienie farby, gdzie domalowywałem fragment.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilange 28.10.2022 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 W takim razie zeszlifuję klej do siatki w miejscu gdzie będę robił zakład. Może jakoś zminimalizuję te zgrubienie. Z resztą przed samym malowaniem cerplastem przejadę jeszcze papierem ściernym cały dorobiony obszar. Mam jeszcze inne poprawki w elewacji, tam postąpię tak samo. Widocznie sąsiedzi, który dokładali np przewody w elewacji to pewnie będą mieli widoczne zgrubienia po nałożeniu tynku w miejscach gdzie łatali zapianowane bruzdy w styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts