Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa poddasza G-K

mickry

Recommended Posts

Witam. Potrzebuję porady podczas zabudowy poddasza. Sprawa wygląda następująco: ścianki działowe licują mi sie mniej więcej z krokwiami wewnątrz budynku, niestety ściany zewnętrzne i wieniec na ściance szczytowej jest od krokwi oddalony o ok. 10cm. Krokiew ma 20cm. Docelowo planuje dać 20cm miedzy-krokwiowo i 10cm na-krokwiowo. Profil cd60 chciałem zamontować w ten sposób że byłby wsunięty w tą wełnę 10cm czyli docelowo licowałby się na całej powierzchni z wełną, na to folię i płyty gk. Niestety przez to że ścianka szczytowa nie licuje się z krokwią a przynajmniej nie jest od niej oddalona 5cm, tylko 10cm nie ma możliwości montażu profili UD na tej ścianie żeby profil CD wszedł na takiej wysokości aby licował się z wełną. Na tą chwilę wygląda to tak, że po zamontowaniu profilów UD i CD powstaje mi przestrzeń pomiędzy profilem a wełną jakies 2-3cm i dopiero na profil folia i g-k. Pytanie jest takie, czy takie wykonanie jest poprawne? Tak wychodzi tylko na skosach, sufit już jest ok. Poniżej zdjęcie.

gk.jpg

• 1 month później...
między wełną a profilem moze być szczelina. Nie bezie ona w niczym przeszkadzała. Tym bardziej że nie bedzie tam krażyć zadne zimne powietrze. Możesz śmiało tak wykonać

Tzn profil by byl bezpośrednio pod wełną, a nie się w nią "zatapiał" licując się tym na jej płaszczyźnie.