Artur1910S 29.10.2022 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Cześć, W czerwcu kupiłem drewno na budowę, za namową mojego majstra, ponieważ miał zrobić w tym roku stan surowy otwarty. Jesienią oczywiście mnie wykiwał, wziął kilka budów i nie wyrobił się, zostałem więc z materialami na działce i fundamentem. No i jest drewno, koło 10 m, ułożonych na przekładkę przeze mnie, od góry przykrytych plandeką. Pytanie, jak ja mogę zabezpieczyć to drewno na zimę? Żeby na wiosnę jeszcze się do budowy nadawało. Czy impregnować? ( w tartaku nie było to robione, bo było to świeże, więc myślałem że ta impregnacja w kąpieli niewiele da, a sam myślałem że zrobimy impregnację na działce przed jesienią, kiedy to drewno będzie miało być użyte). ?No i nie mam pojęcia co robić, czy teraz impregnować na zimę jakkolwiek aby tylko trochę zabezpieczyć, a przed wiosną i prawdziwą "robotą" na przykład poprawić? Czy oprysk teraz wystarczy czy lepiej od razu kąpiel. Czy nie robić tego, drewno da radę ? Proszę o jakieś porady, podpowiedź. Mój majster mówił, że nie trzeba nawet zabezpieczać tego poza przykryciem, ale średnio już mu wierzę. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JasonOgg 01.11.2022 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2022 przykryj tylko na tyle by osłonić od deszczu. Musi być przepływ powietrza. I może leżeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 01.11.2022 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2022 Jak leży na płasko i przykryte to wystarczy. Moje tez od września do lutego leżało pod folią i suche bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 02.11.2022 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Jak bylo swieze nie wysuszone z tartaku kupione to nie powygina mu sie do wiosny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.11.2022 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Najgorsze jest to , że drzewo kupiłeś mokre, obecnie ułożone będzie schło i najprawdopodobniej się wypaczy w mniejszym lub większym stopniu. impregnacja w tej chwili jest "pudrowaniem trupa". Pozostaw tak jak jest zaimpregnujesz przed położeniem. Teraz przekładanie spowoduje dodatkowe wyginanie i zmianę prostolinijności samych elementów - które wykonane z mokrego drewna są lub były proste na tyle na ile wychodziły spod pił w tartaku.Tak jak koledzy wcześniej wspomnieli - zabezpiecz je przed opadami atmosferycznymi i pozostaw tak jak są. Materiał będzie bardziej suchy więc zużycie impregnatu będzie większe - musisz mieć jednak nadzieję, że nie ulegnie na tyle "wypaczeniu" , że nadal będzie nadawać się na więźbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjenaneta 02.10.2023 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2023 (edytowane) Planujemy budowę w przyszłym roku i nasz wykonawca poradził nam, że warto rozpocząć prace przed marcem, aby uniknąć pośpiechu i zapewnić sobie wykonawców, zanim będą zbyt zajęci. Tutaj, w południowym Ontario, zima spada poniżej zera. Nasz konstruktor zapewnia, że przy uruchomieniu zimą nie będzie żadnych dodatkowych kosztów i problemów z jakością. Zapewni koce rozgrzewające na fundację Speed Test https://vidmate.bid/ . Czy ktoś ma doświadczenie z rozpoczynaniem budowy w styczniu/lutym? Czy napotkałeś dodatkowe koszty (tj. czy kopanie i fundamentowanie są droższe) lub problemy z jakością? Z góry dziękuję za twoje odpowiedzi. Edytowane 3 Października 2023 przez kjenaneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts