narciarz_2 30.10.2022 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2022 (edytowane) Cześć, Obecnie mam bufor 1000L z jedną wężownicą u góry do CWU. Bufor jest zasilany z płaszcza wodnego kominka i grzałki elektrycznej. Chciałbym do tego dodać solary z mniejszym buforem/bojlerem (200L) i tak to skonfigurować aby zwłaszcza latem gdy woda w małym buforze będzie za gorąca to będzie pompowała do dużego bufora a zimą może być sytuacja odwrotna i z dużego bufora woda powinna ogrzewać mały bufor. Jak to technicznie zaplanować połączenie małego i dużego bufora? Na ten moment zakładam, że docelowo CWU miałbym tylko z małego bufora. Jako że mam tylko jedną wężownicę w dużym buforze a w małym 2 to czy może być taki układ, że woda kotłowa z dużego bufora będzie wchodzić na wężownicę do małego bufora? Czy takie połączenie ma sens? dzięki za wszystkie pomysły i uwagi większa rozdzielczość: https://www.szybkiplik.pl/mQE42HE662 Edytowane 30 Października 2022 przez narciarz_2 proba dodania plików Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 02.11.2022 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Nieco dziwny układ narysowałeś. Dlaczego zasilanie mniejszego zbiornika idzie przez wężownicę CWU z większego zbiornika? Do tego, podpięcie wężownicy w mniejszym wzięte gdzieś ze środka większego zbiornika. W ten sposób zostaną zaburzone uwarstwienia temperaturowe w zbiornikach. Mały zbiornik miałby być zasilany solarami i z większego zbiornika. Czy jego wężownice są wystarczająco wydajne, żeby zbiornik efektywnie odbierał ciepło? Bo przy 200l to można w to wątpić. Poza tym, w kwestii nazw, jeśli mniejszy zbiornik jest zasilany z wodociągu, to już nie jest bufor, tylko to będzie bojler. Nie lepiej będzie połączyć dwa zbiorniki równolegle, CWU nadal ciągnąć z wężownicy dużego zbiornika, a wężownice w małym zbiorniku podpiąć obie pod solary? No i pytanie, czy grzałki nie przenieść do mniejszego zbiornika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narciarz_2 06.11.2022 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 Zasilanie mniejszego zbiornika idzie przez wężownicę CWU z większego zbiornika bo taka wężownica w dużym buforze już jest i w przypadku kiedy duży bufor jest nagrzany na potrzeby CO to wtedy mniej do nagrzania będzie miał mniejszy bufor. Co do położenia wężownic to w dużym buforze jest u góry, natomiast w mały bufor/bojler dopiero będzie kupowany więc tutaj rysunek jest poglądowy. Obecnie w dużym zbiorniku mam 2 grzałki 4kW każda, planuje do małego zbiornika przenieść jedną grzałkę lub dokupić jeśli z jakichś powodów nie będzie pasowała Generalnie, jeśli dobrze się rozumiemy to obaj proponujemy spięcie równoległe dwóch zbiorników, przy czym ja bym CWU pociągnął z małego zbiornika bo w przypadku pochmurnych dni i gdy duży zbiornik jest zimny to wtedy na CWU podgrzewam tylko 200L grzałką elektryczną Chyba, że źle coś zrozumiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 07.11.2022 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Jako spięcie równoległe, to ja rozumiem, że oba zbiorniki są wypełnione tą samą wodą (czynnikiem), i są połączone na górze i na dole ze sobą. Gdy podgrzejesz w jednym, to grawitacyjnie ciepła woda przejdzie też do drugiego zbiornika. Gdy pobierasz ciepła wodę z jednego, to z drugiego grawitacyjnie też przepływa i dąży do wyrównania poziomów ciepłej i zimnej. U Ciebie większy zbiornik jest wypełniony wodą kotłową, a mniejszy wodą z wodociągu z przeznaczeniem na CWU. Połączenie między zbiornikami jest tylko przez wężownicę. Trochę przypomina to połączenie równoległe, ale nie do końca. Ja bym to nazwał sprzęgnięciem. Zauważ, że w Twoim układzie, zagrzanie prądem lub solarami tylko małego zbiornika nie będzie możliwe, bo przez wężownicę podgrzewany będzie także duży zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 18.10.2023 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2023 WitamJak w końcu połączyleś układ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts