Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Wkrótce będę budował dom i biore pod uwage kominek z płaszczem wodnym.

Kominek chciałbym uzywać głownie dla przyjemnosci , a nie dla obowiazku, aby podgrzewac dom. (dom mam mały i kocioł wystarczy).

Wczoraj dowiedziałem się, że w kominku z płaszczem wodnym tak sama ilośc drewna spala się KILKA RAZY szybciej niż w kominku z np. instalacją powietrzną. Co oznacza, że np. kg drewna wystarczy na dużo krócej do palenia.

Czy to prawda???

z góry dziekuję za wszelkie info

Piotr

https://forum.murator.pl/topic/27088-szybko%C5%9B%C4%87-spalania-w-kominku-z-p%C5%82aszczem-wodnym/

Bzdura.

W kominkach z płaszczem wodnym (przynajmniej moim) masz regulację temperatury w płaszczu.

Więc jeśli ustawisz za wysoką, to drzewo przeleci, jak niską to się będzie długo palić, zależy więc od twojej woli.

Z 1 kg drewna uzyskasz tyle samo ciepła zawsze.

Różnica jest tylko w zakresie jego spożytkowania.

ciepla drewno daje na pewno tyle samo, to zrozumiałe.

Czy orientujesz się przy jak niskim ustawionym poziomie temperatury w plaszczu czas spalania może byc podobny do czasu spalania w zwykłym kominku (ewent. z rozprowadzeniem powietrznym)?

ciepla drewno daje na pewno tyle samo, to zrozumiałe.

Czy orientujesz się przy jak niskim ustawionym poziomie temperatury w plaszczu czas spalania może byc podobny do czasu spalania w zwykłym kominku (ewent. z rozprowadzeniem powietrznym)?

Kreb, szybkość spalania /przy takim samym wkładzie i suchości drewna/ zalezy od ilości doprowadzonego powietrza do komory spalania :D

no tak, ale poniewaz nie uzywalem tego w praktyce, a jestem z bloku, trudno mi sie zorientowac, jak to jest z tym powietrzem w komorze spalania.

Rozumiem, ze przy plaszczu wodnym trzeba generalnie doprowadzac duzo wiecej powietrza do komory spalania, aby miało sens uzywanie go?

no tak, ale poniewaz nie uzywalem tego w praktyce, a jestem z bloku, trudno mi sie zorientowac, jak to jest z tym powietrzem w komorze spalania.

Rozumiem, ze przy plaszczu wodnym trzeba generalnie doprowadzac duzo wiecej powietrza do komory spalania, aby miało sens uzywanie go?

,

niestety to błędne założenie 8) :D

OK, więc moge zamontowac sobie kominek z plaszczem wodnym i tak to nastawic, aby drewno palilo sie rownie dlugo jak w kominku bez plaszcza, a dodatkowo bedzie on produkowal cieplo do c.o. Zgadza sie? :roll:
OK, więc moge zamontowac sobie kominek z plaszczem wodnym i tak to nastawic, aby drewno palilo sie rownie dlugo jak w kominku bez plaszcza, a dodatkowo bedzie on produkowal cieplo do c.o. Zgadza sie? :roll:

Nastawiać trzeba tak, aby ilość spalonego drewna (zawarta w nim energia) pokryła zapotrzebowanie na ciepło w danej chwili. Większe zapotrzebowanie opału jest podczas mrozów i dużych wiatrów. Wtedy spalisz drewna więcej niż przy wysokich temperaturach zewnętrznych i bezwietrznej pogodzie.

Jednego dnia może to być x kg, innego 2x kg.

,

no jasne przeciez nie bedzie ci sie tliło w tym kominku tylko bedziesz palil

Regulujesz to ustawiając temperaturę wody w obiegu.

Jak ustawisz 40 stopni, to palić się będzie b. długo.

Jak ustawisz 80 stopni, to drzewo przeleci.

Chodzi o pracę jaką trzeba wykonać, żeby podnieść temperaturę wody z 20 na ileś stopni.

Prędkość spalania drzewa regulujesz nawiewem powietrza

Bard 13

Mam pytanie w jaki sposób regulujesz temperaturę wody w obiegu ?

Makroterm ma ustrojstwo, które steruje nawiewem i pompą wody.

W kominku jest czujka temperatury, która podaje temperaturę płaszcza.

Na rozruchu kominek żre drzewo żeby dojść do zadanej temperatury a potem wypoczywa