kreb 30.12.2004 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Witam, Wkrótce będę budował dom i biore pod uwage kominek z płaszczem wodnym. Kominek chciałbym uzywać głownie dla przyjemnosci , a nie dla obowiazku, aby podgrzewac dom. (dom mam mały i kocioł wystarczy). Wczoraj dowiedziałem się, że w kominku z płaszczem wodnym tak sama ilośc drewna spala się KILKA RAZY szybciej niż w kominku z np. instalacją powietrzną. Co oznacza, że np. kg drewna wystarczy na dużo krócej do palenia. Czy to prawda??? z góry dziekuję za wszelkie info Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 31.12.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Bzdura. W kominkach z płaszczem wodnym (przynajmniej moim) masz regulację temperatury w płaszczu.Więc jeśli ustawisz za wysoką, to drzewo przeleci, jak niską to się będzie długo palić, zależy więc od twojej woli. Z 1 kg drewna uzyskasz tyle samo ciepła zawsze.Różnica jest tylko w zakresie jego spożytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreb 31.12.2004 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 ciepla drewno daje na pewno tyle samo, to zrozumiałe. Czy orientujesz się przy jak niskim ustawionym poziomie temperatury w plaszczu czas spalania może byc podobny do czasu spalania w zwykłym kominku (ewent. z rozprowadzeniem powietrznym)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 31.12.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 ciepla drewno daje na pewno tyle samo, to zrozumiałe. Czy orientujesz się przy jak niskim ustawionym poziomie temperatury w plaszczu czas spalania może byc podobny do czasu spalania w zwykłym kominku (ewent. z rozprowadzeniem powietrznym)? Kreb, szybkość spalania /przy takim samym wkładzie i suchości drewna/ zalezy od ilości doprowadzonego powietrza do komory spalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreb 31.12.2004 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 no tak, ale poniewaz nie uzywalem tego w praktyce, a jestem z bloku, trudno mi sie zorientowac, jak to jest z tym powietrzem w komorze spalania. Rozumiem, ze przy plaszczu wodnym trzeba generalnie doprowadzac duzo wiecej powietrza do komory spalania, aby miało sens uzywanie go? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreb 31.12.2004 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 no tak, ale poniewaz nie uzywalem tego w praktyce, a jestem z bloku, trudno mi sie zorientowac, jak to jest z tym powietrzem w komorze spalania. Rozumiem, ze przy plaszczu wodnym trzeba generalnie doprowadzac duzo wiecej powietrza do komory spalania, aby miało sens uzywanie go? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 31.12.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 , Rozumiem, ze przy plaszczu wodnym trzeba generalnie doprowadzac duzo wiecej powietrza do komory spalania, aby miało sens uzywanie go? niestety to błędne założenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreb 31.12.2004 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 OK, więc moge zamontowac sobie kominek z plaszczem wodnym i tak to nastawic, aby drewno palilo sie rownie dlugo jak w kominku bez plaszcza, a dodatkowo bedzie on produkowal cieplo do c.o. Zgadza sie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariete 02.01.2005 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 OK, więc moge zamontowac sobie kominek z plaszczem wodnym i tak to nastawic, aby drewno palilo sie rownie dlugo jak w kominku bez plaszcza, a dodatkowo bedzie on produkowal cieplo do c.o. Zgadza sie? Nastawiać trzeba tak, aby ilość spalonego drewna (zawarta w nim energia) pokryła zapotrzebowanie na ciepło w danej chwili. Większe zapotrzebowanie opału jest podczas mrozów i dużych wiatrów. Wtedy spalisz drewna więcej niż przy wysokich temperaturach zewnętrznych i bezwietrznej pogodzie. Jednego dnia może to być x kg, innego 2x kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 02.01.2005 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 OK, więc moge zamontowac sobie kominek z plaszczem wodnym i tak to nastawic, aby drewno palilo sie rownie dlugo jak w kominku bez plaszcza, a dodatkowo bedzie on produkowal cieplo do c.o. Zgadza sie? , no jasne przeciez nie bedzie ci sie tliło w tym kominku tylko bedziesz palil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 03.01.2005 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 OK, więc moge zamontowac sobie kominek z plaszczem wodnym i tak to nastawic, aby drewno palilo sie rownie dlugo jak w kominku bez plaszcza, a dodatkowo bedzie on produkowal cieplo do c.o. Zgadza sie? Regulujesz to ustawiając temperaturę wody w obiegu. Jak ustawisz 40 stopni, to palić się będzie b. długo. Jak ustawisz 80 stopni, to drzewo przeleci. Chodzi o pracę jaką trzeba wykonać, żeby podnieść temperaturę wody z 20 na ileś stopni. Prędkość spalania drzewa regulujesz nawiewem powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waluś 03.01.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Bard 13 Mam pytanie w jaki sposób regulujesz temperaturę wody w obiegu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 03.01.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Bard 13 Mam pytanie w jaki sposób regulujesz temperaturę wody w obiegu ? Makroterm ma ustrojstwo, które steruje nawiewem i pompą wody. W kominku jest czujka temperatury, która podaje temperaturę płaszcza. Na rozruchu kominek żre drzewo żeby dojść do zadanej temperatury a potem wypoczywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts