Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem Roleta elektryczna zewnętrzna po zwarciu nie rozwija się

Recommended Posts

Kłaniam się.

Prośba o diagnozę problemu który wystąpił przed chwilą.

Wcisnąłem łącznik żaluzjowy pojedynczy trójpozycyjny simon 54 rolety aby się zamknęła, nastąpiło zwarcie (mały błysk) które wywaliło bezpiecznik całej instalacji oraz bezpiecznik odpowiedzialny za rolety zew. Po ponownym włączeniu bezpieczników roleta zwija się ale nie rozwija. Co może być przyczyną i co teraz robić? Póki co zajrzałem do kabli przy łączniku i nic tam nie wygląda na przepalone.

Z góry podziękował za fatygę w pomocy.

Dzisiaj rozkręciłem drugi łącznik od rolety która jest obok która działała a które są na jednym bezpieczniku i zwyżyłem że jest przepalenie w kostce wago, kolor kabla niebieski, skróciłem kabel, wymieniłem wago na nowy i nic to nie dało, zamieniłem również łaczniki miejscami między roletami i również nic to nie dało. Co dalej mam sprawdzać albo kogo wołać? Edytowane przez sylwesterwester

Otworzyłem skrzynkę aby zobaczyć model rolety i zobaczyć jaki jest dostęp do kabli ale jest dramat bo roleta jest zwinięta i nie mam jak dostać się do kabli, jest w tym modelu jakiś mechanizm zwalniający? Bo odkęcić bocznych lsitew nie mogę bo są wtopione w tynk. Na dołączonych zdjęciach ta zwinięta rolet ato ta zepsuta i brak dostępu do kabli a ta rozwinięta do roleta obok która działa góra dół bez problemu.

314565116_502777385235053_3352077275565744696_n.jpg313205792_637530784742784_5878536458518288988_n.jpg