Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wełna na nieocieplonym poddaszu - czym przykryć?

Przemekoo

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Niedawno zakupiłem mieszkanie i obecnie wykańczam sobie poddasze. Teoretycznie jest nieużytkowe bo bardzo niskie (w szycie ok. 150cm), ale nadaj się na graciarnie :)

Wyjściowo na poddoszu połozona była wełna na podłodze między jętkami, pod nią folia i płyty GK, które stanowią sufit pomieszczeń poniżej. Wełna od góry nie była niczym przykryta. Nad wełną dach z dachówki, a pod nim membrana. Nie ma deskowania.

Przykryłem wełnę płytami OSB tworząc podłogę i teraz chcę połozyć wełnę URSA Pure One, lambda 31 o grubości 200 mm bo tyle mi akurat wejdzie między belki.

Zastanawiam się co położyć na to. Na początku myślałem żeby przykryć cienkimi płytami PIR, ale wyczytałem, że do tego potrzebna jest wentylacja mechaniczna, a tam takie nie ma. Teraz rozważam przykrycie tego jakimiś cienkimi płytami OSB, np 8mm, ale nie wiem co pod nie, czy folia paroizolacyjna, czy jakaś membrana paroprzepuszczalna. Poddasze jest nieogrzewane, ale sporo ciepła będzie pewnie tam wchodzić z domu.

Będę wdzięczny za podpowiedzi :)

Załączam zdjęcia poglądowe jak to wygląda.

IMG_20221101_151734.jpgIMG_20221101_151743.jpgIMG_20221101_151823.jpg

• 1 month później...

Jezeli chcesz prawidłowo wykonac warstwy przegrody to powinieneś ściągnąc obecne płyty osb i wykonać legary miedzy które ułożysz warstwę wełny 20cm. Legary powinny być o ok 3cm wyższe niz wełna gdyż między osb a wełną powinna byc szczelina. Następnie na legary płyta osb którą najlepiej ponawiercać w siatce kwadratu 25x25cm otworami fi 16-20mm. Wówczas para wodna która wniknie w przegrodę bedzie miała możliwość zwentylowania. Powiesz że masz folie wiec skad para. Otóż przy folii parozioalcyjnej również istnieje ryzyko że niewielka częśc pary wodnej wniknie w przegrodę. Wówczas należy jej umożliwić swobodne odpłynięcie.

Rozważyłbym dodatkowo zamianę wełny szklanej na skalną która jest hydrofobizowana np. toprock premium