Rodim 02.11.2022 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Dzień dobry Zakupiłem działkę leżącą przy drodze prywatnej, ze służebnością gruntową na dojazd i media. Na tej drodze znajduje się prywatny wodociąg (100 metrów, rura 110) zbudowany przez sąsiada, od którego działkę kupowałem. Po drugiej stronie drogi względem mojej działki znajduje się kilka budynków wybudowanych przez tego sąsiada (część w stanie surowym, mieszka w jednym z nich). Aby podłączyć się do wodociągu poprzez tą prywatną sieć potrzebuję zgody sąsiada, za którą zażyczył sobie kilka tysięcy pln. W związku z tym pytania 1. Jaka jest przeciętna gratyfikacja za takie podłączenie? Jeśli policzyć koszt tej zgody za każdy z tych budynków (łącznie z przyszłym moim), wychodzi grubo powyżej 30k - czy tyle mogło kosztować wybudowanie takiego odcinka sieci? 2. Jak powinna wyglądać umowa na taką zgodę? Czy mogę się obawiać, że jeśli za x lat sąsiad sprzeda działkę to czekają mnie ponowne koszty na kolejną zgodę? Nie wiadomo kiedy gmina wykupi tę sieć. 3. Czy mogę dociągnąć w drodze własną linię? (granica mojej działki jest 25 metrów od drogi gminnej, w której znajduje się sieć publiczna, do której jest podłączony prywatny odcinek sąsiada). Czy dwie równoległe linie wodociągowe w jednej drodze są w ogóle możliwe? Z góry dziękuje za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 02.11.2022 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 1. Mój sąsiad w analogicznej sytuacji zażyczył sobie 2 tysiące (dwa tysiące złotych)2. Napisałem papier typu "ja niżej podpisany legitymujący się dowodem nr XXX wyrażam zgodę na włączenie do wodociągu i nie cofnę zgody w przyszłości. W lokalnym ZWIKU przeszło bez problemu3. A co masz w warunkach przyłączenia od wodociągów? Pewnie dałoby radę ciągnąc swój wodociąg ale zapewne by się nie zgodzili wszyscy własciciele drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodim 03.11.2022 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 Dziękuję za informacje Warunków przyłączenia od wodociągów nie mam, to właśnie po złożeniu wniosku poprosili o zgodę sąsiada... Służebność gruntowa pozwala na dołączenie potrzebnych mediów, więc wydaje mi się, że tutaj już dodatkowej zgody właścicieli drogi nie potrzebuję, natomiast czy ZWiK by się na to zgodzi? Czy w ogóle praktykuje się takie równoległe podłączenia? Za 2k nie byłoby problemu, ale jak mam zapłacić prawie 3 razy tyle, to zastanawiam się czy nie pójść w kierunku studni głębinowej i ewentualnie podłączyć się do sieci gdy/jeśli gmina kiedyś wykupi ten kawałek prywatnej sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 04.11.2022 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2022 Dziękuję za informacje Warunków przyłączenia od wodociągów nie mam, to właśnie po złożeniu wniosku poprosili o zgodę sąsiada... . Skoro poprosili o zgodę sąsiada to znaczy, że do jego rurociągu planują żebyś się włączył. Ja bym dogadał się z sąsiadem i włączył do tego rurociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts