asia890 02.11.2022 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Witam wszystkich budujących Nie udało mi się jak dotąd znaleźć odpowiedzi na pytanie, które mam więc zamieszczam poniżej. Na zakupionej przeze mnie działce budowlanej planuję budowę domu, który korzystałby w przydomowej oczyszczalni ścieków. Działka spełnia wszystkie wymagania pozwalające na wydanie takiego pozwolenia. Na działce sąsiedniej bliska mi osoba w tym samym czasie planuje podobna budowę. Wspólnie zastanawialismy się czy jest możliwość podłączenia obu nieruchomości do jednej oczyszczalni. Oboje będziemy starać się o osobne pozwolenia na budowe, ale liczyliśmy, że część infrastruktyry możemy wykonac współnie. Czy być może ktos miał do czynienia z podobna sytuacją i mógłby podzielić się informacjami/opiniami na temat podobnego rozwiązania? Jedyna informacja jaką znalazłam online "samo uzyskanie pozwolenia na wykonanie jednej wspólnej oczyszczalni ścieków na dwóch działkach jest znacznie trudniejsze. Odprowadzanie ścieków na działkę sąsiada traktowane jest bowiem według ustawy z 18 lipca 2001 r. Prawo wodne jako szczególne korzystanie z wód.W takim wypadku oprócz zgody sąsiada (co jest oczywiste) wymagane jest uzyskanie pozwolenia wodnoprawnego na odprowadzenie ścieków oraz na wykonanie i eksploatację oczyszczalni." Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts