fabick78 05.11.2022 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 Dzień dobry Poszukuję informacji i mam nadzieję, że pomożecie. Mamy w domu schody, stopnie dębowe o grubości 37mm klejone na beton. Schody mają około 20 lat. Po wszystkich pracach remontowych, jakie przeprowadziłem w domu, przyszedł wreszcie czas na schody. Chciałbym przy okazji trochę je "podrasować". Stopnie mają zaokrąglone krawędzie i są (a raczej były) wykończone na połysk. Chcę zeszlifować/przyciąć krawędzie stopni "na ostro" (praktycznie bez zaokrąglenia) i wykończyć na półmat. Jeśli chodzi o powierzchnie płaskie, nie mam żadnych obaw bo pracowałem sporo z drewnem w domu i wokół niego i mam też trochę sprzętu. Jednak przy krawędziach mam wątpliwości czy uda mi się to zrobić wystarczająco estetycznie. Mam zagłębiarkę, mam szlifierkę mimośrodową i mam też oscylacyjną (tzw. żelazko). Na moje oko, trzeba będzie usunąć około 5mm materiału z czoła każdego stopnia żeby osiągnąć zamierzony efekt. Jaki sprzęt według Was byłby najlepszy, żeby to jakoś wyglądało i szło w miarę sprawnie? Nie ograniczam się do sprzętu, który już mam. Jeśli będzie trzeba coś kupić, to trudno Ale oczywiście w granicach rozsądku (szlifierka krawędziowa Festool za 1,5k raczej nie przejdzie bo mój "główny inwestor" nie zaakceptuje ). Z góry dzięki za każdą podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskian 22.11.2022 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Możesz wybrać tańszy model takiej szlifierki z firmy Tresnar bądź Brenar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts