Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przycinanie/szlifowanie krawędzi stopni

fabick78

Recommended Posts

Dzień dobry :)

Poszukuję informacji i mam nadzieję, że pomożecie. Mamy w domu schody, stopnie dębowe o grubości 37mm klejone na beton. Schody mają około 20 lat. Po wszystkich pracach remontowych, jakie przeprowadziłem w domu, przyszedł wreszcie czas na schody. Chciałbym przy okazji trochę je "podrasować". Stopnie mają zaokrąglone krawędzie i są (a raczej były) wykończone na połysk. Chcę zeszlifować/przyciąć krawędzie stopni "na ostro" (praktycznie bez zaokrąglenia) i wykończyć na półmat.

Jeśli chodzi o powierzchnie płaskie, nie mam żadnych obaw bo pracowałem sporo z drewnem w domu i wokół niego i mam też trochę sprzętu. Jednak przy krawędziach mam wątpliwości czy uda mi się to zrobić wystarczająco estetycznie. Mam zagłębiarkę, mam szlifierkę mimośrodową i mam też oscylacyjną (tzw. żelazko). Na moje oko, trzeba będzie usunąć około 5mm materiału z czoła każdego stopnia żeby osiągnąć zamierzony efekt. Jaki sprzęt według Was byłby najlepszy, żeby to jakoś wyglądało i szło w miarę sprawnie? Nie ograniczam się do sprzętu, który już mam. Jeśli będzie trzeba coś kupić, to trudno :cool:

Ale oczywiście w granicach rozsądku (szlifierka krawędziowa Festool za 1,5k raczej nie przejdzie bo mój "główny inwestor" nie zaakceptuje :D).

Z góry dzięki za każdą podpowiedź.

• 3 weeks później...