Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dobudowa tarasu

duduś

Recommended Posts

Czy dobudowę tarasu na gruncie do domu nalezy wykonać po ociepleniu domu czy jeszcze przed położeniem styropianu ?Jeżeli przed ociepleniem to jaka ma to być technika .Chodzi mi o problem wychładzania na styku ze scianą , ew. zaciekania ( np. po deszczach) Jak to fachowo wykonać? Na co zwrócić uwagę? Czy wykonać fundament? Ale gł. chodzi mi o ocieplenie ( przemarzanie) w tym miejscu.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zdecydowanie po wykonaniu ocieplenia, inaczej powstanie mostek termiczny, a zeby go wyeliminowac, to i tak by trzeba bylo ulozyc pas styropianu. zelbetowa plyte nosna, mocuje sie wtedy przez styropian kotwami/szpilkami ocynkowanymi. A potem kolejne warstwy to w zaleznosci od technologi jaka to robisz.

:wink:

To zależy m.in. od tego jaki jest poziom wylewki wewnątrz domu. Jeśli na poziomym styku tarasu i wewnętrznej wylewki znajduje się ocieplenie podłogi (obecnie standartem jest 10cm styropianu) to możesz dać taras bezpośrednio do ściany. Jeśli taras jest nad poziomem wewnętrznej wylewki (styropianu pod nią) to musisz dać styro jak pisze invx.

Ja mam "doklejony" taras do fundamentu bez stosowania pomiędzy fundamentem a tarasem styropianu. Przy takim sposobie najlepiej wypuścić na etapie fundamentów zbrojenie do fundamentu pod taras.

Tekst o tarasie znajdziesz http://www.fotodom.xon.pl

• 2 weeks później...

Podmurówka z bloczków betonowych.

Belki (8cm x 18cm - akurat takie miałem) co 50cm

Na to deski z rowkami (specjalne do tarasów) przybite gwoździami skrętnymi coby nie wyłaziły, ale raczej polecam przykręcić wkrętami.

Wszystko pomalowane środkiem konserwującym w kolorze (chyba orzech)

Bardzo przyjemnie się po tym chodzi, oczywiście mam nad tym daszek, ale jak deszcz zacina to i tak taras jest mokry.

Aha pomiędzy deski a belki dałem podkładki z gumy aby to nie skrzypiało - i nie skrzypi !

Naprawdę jest to proste i szybkie w wykonaniu. Trzeba się tylko bardzo postarać przy wykonaniu podmurówki (lub słupków nośnych) aby było w poziomie.

Podmurówka z bloczków betonowych.

Belki (8cm x 18cm - akurat takie miałem) co 50cm

Na to deski z rowkami (specjalne do tarasów) przybite gwoździami skrętnymi coby nie wyłaziły, ale raczej polecam przykręcić wkrętami.

Wszystko pomalowane środkiem konserwującym w kolorze (chyba orzech)

Bardzo przyjemnie się po tym chodzi, oczywiście mam nad tym daszek, ale jak deszcz zacina to i tak taras jest mokry.

Aha pomiędzy deski a belki dałem podkładki z gumy aby to nie skrzypiało - i nie skrzypi !

Naprawdę jest to proste i szybkie w wykonaniu. Trzeba się tylko bardzo postarać przy wykonaniu podmurówki (lub słupków nośnych) aby było w poziomie.

Bardzo proszę o zdjęcia,jeśli posiadasz.

Chyba o to chodzi deck-dry.

Ja obawiam się najbardziej tej śliskości mokrych desek i dlatego pytam jak to wygląda w praktyce w przypadku desek ryflowanych, a może mokre bangkirai jest mniej śliskie? Mokre deski sosnowe nie ryflowane są naprawdę śliskie, zbadałam to :wink: . I nie było wcale deszczu, tylko wilgoć jesienna na zadrzewionej działce, taras był częściowo zadaszony.

Modulor piszesz, że deski z sosny, świerka po 5 latach do wymiany :-? Kurcze, czas tak szybko leci :(

• 5 months później...

Odswiezam wątek ponieważ mam następujące pytanie:

Mam juz sciany fundamentowe domu (i pozostale sciany tez:):) wymurowane i oblozone styropianem

teraz mam wylewane sciany fundamentowe pod taras (niewiaza sie z domem) Beton krecony na budowie w nim gruz z budowy, głebokosc 1,5-2m

i bede mial na nich wylewana plyte B15 10 cm ze zbrojeniem z pretow fi 10. Czy musze ta plyte jakos wiazac z domem ??

Moj majster mowi ze wywierci sie w styro i w murze fundamentowym otwory w ktore powklada sie druty ze zbrojenia tarasu ??

Co Wy na to ?

Sciany zrobione prawidlowo, oddylatowane od domu, wiec nie mozna laczyc plyty z domem, byl by to ogromny blad !!, Plyta jak i reszta powinna byc oddylatowana, i byc osobna konstrukcja, tak jest najkorzystniej z wielu powodow:

- konstrukcyjnego, nie obciaza sie konstrukcji domu

- izolacyjnego, zarowno hydro jak i termo :wink:

- wykonania

Jesli plyta miala by byc laczona z domem, i fundamenty by musialy byc. Powbijanie kilku pretow, niczego nie da a tylko sprawe pogorszy, podziurawisz, izolacje woda, termiczna, i jeszce jak by niedajboze te prety cos "zwiazaly" to w skutek nierownomiernego osiadania tarasu i domu, moze cos pepekac. Zdylatuj plyte np. paskiem styropianu 1cm i bedzie OK :)

cos mi sie ten majster nie podoba, lepiej miej na niego oko.

A ja wykombinowałem rozwiązanie pośrednie.

Mam taras w rogu budynku - ściany z dwóch stron - z jednej strony drzwi tarasowe z drugiej drzwi do pom. gosp.

Po ociepleniu, taras będzie z kostki oddalonej od ścian po ok. 1 metr.

Ten 1 metr pomiędzy kostką a ścianami zabuduję ryflowanymi deskami.

Zero problemów z ociepleniem i odwodnieniem drzwi - normalne parapety schowane pod dechami.

Pozdrawiam