popcarol 16.06.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 My robimy tak - mam nadzieje dobrze? No właśnie ja się nie znam Z tego co widać - dyletacja ze styropianu. Kopiecie fundamenty pod taras? Dylatacja ze styropianu. Sciany domu 3-warstwowe, wiec styro jest w srodku. Ale srodek jest prawie gotowy, wiec wylewka tarasu ma byc na rowni z wykonczona podloga w domu, wiec warstwy styropianu sie mina. Zeby nie bylo mostka termicznego dolozylismy styropian na zewnatrz domu. Fundamenty porzadne takie ok 1m beda na bokach tarasu - beda tam murki oporowe, powyzej gruntu zbudowane z granitu. Taras bedzie wylewany, na wylewke dystansery z PCV i podesty tarasowe z bangkirai. Jak bedzie gotowy - za ok 2 tyg - wrzuce tu fotki. Mam nadzieje dobrze sie do tego zabralismy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaaniaaa 16.06.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 U nas jest bardzo podobnie jak u popcarol. Też ściana trójwarstwowa, styro w środku. Z tym że chcemy jeszcze docieplić dom warstwą styro i na to tynk. Myśleliśmy o tym, żeby taras nie był na tym samym poziomie, co podłoga w salonie, żeby w razie czego woda nie podchodziła. Czy to dobry pomysł? Czy dylatacja ze styro uchroni przed mostkiem termicznym? Booszzee, jak tu budować jak się nic nie wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaaniaaa 17.06.2009 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Czyli jednak taras ma być samodzielny. A jak wyleję beton, czy nie będzie to odchodziło od domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 17.06.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Czyli jednak taras ma być samodzielny. A jak wyleję beton, czy nie będzie to odchodziło od domu? Nasz bedzie taki jak napisal mpoplaw - pomiedzy wylana plyta tarasu a domem warstwa stryropianu i tyle. Wylewka betonowa jest taka masa ze nic sie nie bedzie dzialo - co znaczy odchodzila? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaaniaaa 17.06.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Wylewka betonowa jest taka masa ze nic sie nie bedzie dzialo - co znaczy odchodzila? Chodziło mi o to, czy nie będzie pękać na styku z domem. Teraz dopiero zczaiłam, że przecież dom już dawno osiadł, więc nie będzie "pracował", i nic nie powinno pękać popcarol, czekam na fotki Twojego tarasu. Mój to pewnie dopiero za dobry miesiąc będzie gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 17.06.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Chodziło mi o to, czy nie będzie pękać na styku z domem. Teraz dopiero zczaiłam, że przecież dom już dawno osiadł, więc nie będzie "pracował", i nic nie powinno pękać popcarol, czekam na fotki Twojego tarasu. Mój to pewnie dopiero za dobry miesiąc będzie gotowy. Nawet gdyby dom nie osiadl, to osiadajac styka sie z plyta tarasu tylko styropianem, wiec i tak nie powinno sie nic stac. Sama czekam na fotki - jak cos bedzie widac zamieszzce:) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 19.06.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Dzisiaj nasz taras wygladal tak:http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/rg/hq0i/YvaOrg3kIE18BoYotB.jpg http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/rg/hq0i/jEa0GQLIwWml4x0UDB.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brqsl 19.06.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Podłączam się do tematu. Mam zamiar wykonać taras z kostki brukowej na odpowiednio utwardzonym podłożu. Wykonawca (jeżeli sam tego nie będę robić) sugeruje aby nasypać ziemi + gruzu, kostką dojść do poziomu podłogi (choć w tym temacie ktoś wyraził wątpliwość co do równego poziomu - dobra sugestia), natomiast za kostką wypuścić jeszcze 1m ziemi i zejść do poziomu terenu łagodnym spadem (miałem koncept z kwiatkami w okół tarasu - więc OK) Wizualnie: http://img190.imageshack.us/img190/7863/tarasbezfundamentu.jpg ten "1m" ma nie dopuścić do rozjechania się kostki. Obawiam się, że jednak po pewnym czasie owy twór zacznie osiadać i kostka również rozpocznie migrację w bliżej nieokreślonych kierunkach. Jak dla mnie można by zastosować dwa rozwiązania: 1) mało drastyczne http://img155.imageshack.us/img155/1341/taraspalisadka.jpg 2)wykopy http://img221.imageshack.us/img221/5121/tarasfundament.jpg Osobiście skłaniam się do rozwiązania nr 1. Co sądzicie? Czy kostka może się rozjeżdzać jeśli nie będzie ogranicznika? Też ściana trójwarstwowa, styro w środku. Z tym że chcemy jeszcze docieplić dom warstwą styro i na to tynk. Mam taką samą konstrukcję ściany. Znajomy fachowiec odradza docieplanie warstwą zewnętrzną - spowodowałoby to zamknięcie ściany między izolatorami i duże prawdopodobieństwo wystąpienia punktu roszenia w ścianie, która po paru latach zaczęła by się sypać. Wg mnie logika w tym jakaś jest. Czy ktoś ma inne zdanie w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 19.06.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 JA wykopałem dokoła tarasu fundament szerokości na jedną sztychówkę z luzem, głeboki około 80cm-1.0m. Zalałem go betonem kreconym w betoniarce z mieszanki kruszywa. Fundament został dostawiony do istaniejącego ocieplenia fundamantu 10cm styro+siatka+klej+dysperbit. Ponieważ mam spadek terenu na 5m około 80cm, wiec wybudowałem murek z pustaków betonowych 18cm. W środku było już pełno gruzu i resztek betonu wiec dorzuciłem reszte gruzu i wywrotkę piachu, zagęsciłem. Mam zamiar na ten piach położyć folię aby odizolowac to od ziemi.Teraz na całości wyleję płytę, dokoła zrobie zbrojenie z pretów, w jednym narożniku mam schody narożne dodatkowo.Wylewam 4cm poniżej posadzki w domu. Płytę tarasu nie doklejam do żadnej ściany, ba nawet odsuwam na grubośc ocieplenia bo płyta wystaje ponad fundament. Jak bede ocieplał to wsunę tam styropian az do styku z ociepleniem fundamentu.PAmietajcie o spadku zeby woda sciekała.Jak skończę pochwale sie fotkami. Pytanko , czy płytę zbroić jezli jest na naprawdę solidnej podsypce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts