Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dobudowa tarasu

duduś

Recommended Posts

My robimy tak - mam nadzieje dobrze?

No właśnie ja się nie znam :o

Z tego co widać - dyletacja ze styropianu. Kopiecie fundamenty pod taras?

Dylatacja ze styropianu. Sciany domu 3-warstwowe, wiec styro jest w srodku. Ale srodek jest prawie gotowy, wiec wylewka tarasu ma byc na rowni z wykonczona podloga w domu, wiec warstwy styropianu sie mina. Zeby nie bylo mostka termicznego dolozylismy styropian na zewnatrz domu. Fundamenty porzadne takie ok 1m beda na bokach tarasu - beda tam murki oporowe, powyzej gruntu zbudowane z granitu. Taras bedzie wylewany, na wylewke dystansery z PCV i podesty tarasowe z bangkirai. Jak bedzie gotowy - za ok 2 tyg - wrzuce tu fotki. Mam nadzieje dobrze sie do tego zabralismy...

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas jest bardzo podobnie jak u popcarol. Też ściana trójwarstwowa, styro w środku. Z tym że chcemy jeszcze docieplić dom warstwą styro i na to tynk. Myśleliśmy o tym, żeby taras nie był na tym samym poziomie, co podłoga w salonie, żeby w razie czego woda nie podchodziła. Czy to dobry pomysł? Czy dylatacja ze styro uchroni przed mostkiem termicznym?

Booszzee, jak tu budować jak się nic nie wie? :oops: :)

Wylewka betonowa jest taka masa ze nic sie nie bedzie dzialo - co znaczy odchodzila?

Chodziło mi o to, czy nie będzie pękać na styku z domem. Teraz dopiero zczaiłam, że przecież dom już dawno osiadł, więc nie będzie "pracował", i nic nie powinno pękać :)

popcarol, czekam na fotki Twojego tarasu. Mój to pewnie dopiero za dobry miesiąc będzie gotowy.

Chodziło mi o to, czy nie będzie pękać na styku z domem. Teraz dopiero zczaiłam, że przecież dom już dawno osiadł, więc nie będzie "pracował", i nic nie powinno pękać :)

popcarol, czekam na fotki Twojego tarasu. Mój to pewnie dopiero za dobry miesiąc będzie gotowy.

Nawet gdyby dom nie osiadl, to osiadajac styka sie z plyta tarasu tylko styropianem, wiec i tak nie powinno sie nic stac. Sama czekam na fotki - jak cos bedzie widac zamieszzce:)

Pozdrawiam!

Podłączam się do tematu. Mam zamiar wykonać taras z kostki brukowej na odpowiednio utwardzonym podłożu. Wykonawca (jeżeli sam tego nie będę robić) sugeruje aby nasypać ziemi + gruzu, kostką dojść do poziomu podłogi (choć w tym temacie ktoś wyraził wątpliwość co do równego poziomu - dobra sugestia), natomiast za kostką wypuścić jeszcze 1m ziemi i zejść do poziomu terenu łagodnym spadem (miałem koncept z kwiatkami w okół tarasu - więc OK)

Wizualnie:

http://img190.imageshack.us/img190/7863/tarasbezfundamentu.jpg

ten "1m" ma nie dopuścić do rozjechania się kostki.

Obawiam się, że jednak po pewnym czasie owy twór zacznie osiadać i kostka również rozpocznie migrację w bliżej nieokreślonych kierunkach.

Jak dla mnie można by zastosować dwa rozwiązania:

1) mało drastyczne

http://img155.imageshack.us/img155/1341/taraspalisadka.jpg

2)wykopy

http://img221.imageshack.us/img221/5121/tarasfundament.jpg

Osobiście skłaniam się do rozwiązania nr 1. Co sądzicie? Czy kostka może się rozjeżdzać jeśli nie będzie ogranicznika?

Też ściana trójwarstwowa, styro w środku. Z tym że chcemy jeszcze docieplić dom warstwą styro i na to tynk.

Mam taką samą konstrukcję ściany. Znajomy fachowiec odradza docieplanie warstwą zewnętrzną - spowodowałoby to zamknięcie ściany między izolatorami i duże prawdopodobieństwo wystąpienia punktu roszenia w ścianie, która po paru latach zaczęła by się sypać. Wg mnie logika w tym jakaś jest. Czy ktoś ma inne zdanie w tym temacie?

Gość Akrimka

JA wykopałem dokoła tarasu fundament szerokości na jedną sztychówkę z luzem, głeboki około 80cm-1.0m.

Zalałem go betonem kreconym w betoniarce z mieszanki kruszywa.

Fundament został dostawiony do istaniejącego ocieplenia fundamantu 10cm styro+siatka+klej+dysperbit.

Ponieważ mam spadek terenu na 5m około 80cm, wiec wybudowałem murek z pustaków betonowych 18cm.

W środku było już pełno gruzu i resztek betonu wiec dorzuciłem reszte gruzu i wywrotkę piachu, zagęsciłem. Mam zamiar na ten piach położyć folię aby odizolowac to od ziemi.

Teraz na całości wyleję płytę, dokoła zrobie zbrojenie z pretów, w jednym narożniku mam schody narożne dodatkowo.

Wylewam 4cm poniżej posadzki w domu. Płytę tarasu nie doklejam do żadnej ściany, ba nawet odsuwam na grubośc ocieplenia bo płyta wystaje ponad fundament.

Jak bede ocieplał to wsunę tam styropian az do styku z ociepleniem fundamentu.

PAmietajcie o spadku zeby woda sciekała.

Jak skończę pochwale sie fotkami.

Pytanko , czy płytę zbroić jezli jest na naprawdę solidnej podsypce?