Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna- blok mieszkalny, jak wyciszyć?

Recommended Posts

W salonie z kuchnią mam zamontowany wentylator Helios Els 35/60. Wg mnie pracuje on za głośno. Są jakieś sposoby, aby go wyciszyć? Wyciszenie rur coś pomoże, albo zastosowanie tłumika za silnikiem wentylatora? Może ktoś zmieniał wentylator na inny? Na papierze Helios jest porównywalny z Maico. Wentylatory kanałowe z tego co szukałam są większej mocy i pracują raczej czasowo niż cały czas

Ten wentylator może być zintegrowany z systemem przeciwpożarowym - więc byłbym ostrożny z jego przeróbkami / zamienianiem.

Oprócz tego, jego specyfikacja jest dość nietypowa - wysoki spręż dyspozycyjny

Jego zastąpienie będzie trudne, ze względu na specyfikę instalacji (małe przekroje rur)

Najprostsze będzie wentylator zabudować od przodu obudową izolowaną od środka akustycznie, zapewniając prawidłowy przepływ powietrza.

Jeśli chciała byś go wymienić, to takie prace trzeba zlecić komuś, kto wie z czym ma do czynienia i wystawi na tą robotę papiery.

To system wentylacyjny i pożarowy w jednym, nie polecam brać na siebie odpowiedzialności z jego modyfikacje.

• 4 weeks później...

Wentylator nie był w obudowie przeciwpożarowej, więc z tego co się dowiedziałam przesunąć go mogę. Wymienić na inny nie ma sensu, bo na rynku z tego co szukałam odpowiednikiem jest tylko Maico o takich samych parametrach.

Robiąc dochodzenie w sprawie hałasu dowiedziałam się, że wentylator najlepiej jak będzie podłączony wylotem w bok lub do góry, żeby powietrze swobodniej uciekało. Teraz był do tyłu.

Hałas tworzy zderzenie ciśnień powietrza napływającego z pionu komina i wydmuchiwanego z wentylatora.

Moim pomysłem jest zrobienie redukcji zaraz od wentylatora z fi 80 na 100 ( tak jak jest wylot do komina). Jaka rura tutaj się najlepiej sprawdzi? Sztywna zaizolowana otuliną z wełny czy np. elastyczny tłumik akustyczny.

Samą obudowę chciałam wytłumić pianką do wygłuszania ścian i ciasno osadzić w puszcze z karton gips. Teraz jest tylko wsadzona w karton gips a obudowa jest z cienkiego plastiku. Moim zdaniem może to dodatkowo rezonować.

Czy są jeszcze jakieś sposoby poza tłumikiem akustycznym na ustabilizowanie zderzenia powietrza, co jest moim zdaniem największym powodem głośniejszej pracy wentylatora? Jeszcze większa średnica rury? Albo jakieś przepustnice powietrza?