Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

>>>> Tymczasowy obiekt budowlany <<<&lt

tomaszz

Recommended Posts

Mam zamiar dobudować pomieszczenie gospodarcze o wymiarach 6 m x 10 m na utwardzonym placu na swojej działce.

Chciałbym to zrobić bez pozwolenia na budowę, dokonać jedynie zgłoszenia.

W świetle prawa budowlanego obiekt nie posiadający fundamentów i nie związany trwale z gruntem jest "tymczasowym obiektem budowlanym"; w tej kategorii obiektów nie jest istotne, na jaki okres zostają wznoszone.

W praktyce będzie to rodzaj wiaty, ale ze ścianami, zbudowana w technologii szkieletu drewnianego i postawiona na płycie betonowej wylanej powyżej poziomu gruntu lub kostce brukowej (utwardzony plac) i będzie konstrukcją samonośną.

Czy dokonując zgłoszenia (bez pozwolenia na budowę) i budując taki obiekt jestem w zgodzie z prawem ? :roll:

dokładnie - art. 29 ust. 1, pkt. 2 Prawa budowlanego, czyli: pozwolenia na budowe nie wymaga budowa budynków gosp. (...) do 10 m kw., przy czym łączna liczba tych obiektów niwe może przekraczać 1 na każde 500 m kw. działaki, itd., więc obawiam się że potrzebne będzie pozwolenie na budowę :-?

Obiekt budowlany, o ktorym piszę nie będzie budynkiem, poniewaz nie będzie posiadał fundamentów.

Dzięki serdeczne za życzenia, wzajemnie !

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Jednak musi być pozwolenie...

Znajomy, który doradzał mi ten "sposób" nie znał nowelizacji prawa budowlanego z 2003r i stąd te wątpliwości. Ściągnąłem cały tekst ustawy z netu i wszystko jasne.

Jeszcze raz dzięki !

W Nowym Roku życzę Wszystkim szybszych urzędów i... zdrowia !

• 3 weeks później...

hm... bezkarnie - jeśli "życzliwy" sąsiad na ciebie nie doniesie :-? , a bezterminowo? tymczasowy?

a co ci szodzi napisac dwa zdania do starostwa w formie zgłoszenia, że zamierzasz ustawić na swojej działce o pow. 5000 m2 obiekt budowlany konstrukcji stalowej, niezwiązany trwale z gruntem o powierzchnii zabudowy 17 m2.

oczywiścia pozytywna odpowiedx urzędu będzie zależna od tego jakie jest przeznaczenie twojej działki w planie zagsp. przestrz. gminy.

tymczasowy obiekt budowlany możesz postawic na czas budowy, ale też podlega on zgłoszeniu

W świetle prawa budowlanego obiekt nie posiadający fundamentów i nie związany trwale z gruntem jest "tymczasowym obiektem budowlanym"; w tej kategorii obiektów nie jest istotne, na jaki okres zostają wznoszone.

Niestety, to co napisałem powyżej pogrubioną czcionką nie jest już prawdą (nowelizacja 2003r). Najlepiej samemu poczytać jednolity tekst ustawy.