heteranthera 07.11.2022 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Cześć, Jeśli mam działkę i zawrę umowę na prace budowlane z osobą prowadzącą działalność gospodarczą będącą określoną pod jakąś nazwą w tej umowie, zaś prace podzielone są na etapy i płatności są za etapy, za każdy etap faktura vat, to czy muszę i kiedy zapłacić PCC i jaki wymiar ? Po budowie całości i zapłaceniu za wszystkie etapy, przed budową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.11.2022 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Z jakiego tytułu ten PCC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heteranthera 07.11.2022 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 (edytowane) Hmm no ja własnie wiem, czy powstaje taki obowiązek a tym bardziej tytuł ? Powstanie chyba obowiązek zapłaty podatku od czynności cywilnoprawnych? Druga strona prowadzi sobie jakąś działalność ale to nie jest typowy deweloper. Edytowane 7 Listopada 2022 przez heteranthera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 07.11.2022 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Co do zasady w Polsce płaci sie albo VAT, albo PCC. Nigdy jednoczesnie. PCC nie placi sie tez od uslug, wiec sie nie stresuj.PCC musiałbyś zapłacić kupując działkę lub samochod, pod warunkiem, że sprzedawca nie byłby płatnikiem VAT i nie wystawiłby ci faktury VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heteranthera 07.11.2022 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Działkę kupowałem od tej samej osoby, ale podatek od czynności cywilno prawnych pobrał notariusz. Budowa będzie realizowana bez aktu notarialnego w ramach odrębnej umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 07.11.2022 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Czyli zapłaciłes PCC a nie VAT. I wszystko dobrze.Teraz za usługi bedziesz płacił VAT. I też wszystko dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts