teodor2424 08.11.2022 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 Mam możliwość kupienia hydrofor z grubej blachy w dobrym stanie o pojemności ok 1000l. Ma parę otworów po rurach i jeden duży rewizyjny 30cm na boku. Pytanie czy zaspawać ten duży właz? I będę wspawywał mufy tak aby wystawały przynajmniej 15cm, chce dać izolacje z waty i aluminium o grubości min 12cm. Tylko czy ktoś wie w których miejscach wspawać mufy żeby był najbardziej wydatny cały system? Czy mufy powinny wchodzić dalej w głąb zbiornika jeżeli tak to na ile i które? Zasilany będzie albo ekogroszkiem albo pelletem ok 35-50kw z możliwością późniejszego rozwoju na PC lub gaz. Oddalony od kotła o 2m Odbior na grupę pompowa (podłogówka+3d, bojler 100l, nagrzewnice+3d) Odbiorniki to podłogówka w biurach 70m2 i 2 nagrzewnice na hali o mocy 30kW każda używane sporadycznie podczas przebywania pracowników ok 2-3h na dobę, temperatura na hali max 15st min w nocy 5st. Ocieplana płyta warstwowa 10cm. Czy to ma sens? No i jak przygotować ten bufor, pod jakimi kątami wspawać przyłącza jakiej średnicy, na jakiej wysokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2022 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 .... Zasilany będzie albo ekogroszkiem albo pelletem ok 35-50kw z możliwością późniejszego rozwoju na PC lub gaz. ... Czy to ma sens? ..... Jezeli w przyszłosci ma byc PC lub gaz to bufor bez sensu, ekogroszek czy pellet tani nie jest i raczej nie stanieje, a przynajmniej pellet nie stanieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 08.11.2022 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 Jak raz tu coś może być o tym : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a&p=8161143&viewfull=1#post8161143 oraz tu coś zaistnieć może : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?379575-Pomoc-przy-budowie-bufora&p=8155274&viewfull=1#post8155274. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teodor2424 08.11.2022 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 Jezeli w przyszłosci ma byc PC lub gaz to bufor bez sensu, ekogroszek czy pellet tani nie jest i raczej nie stanieje, a przynajmniej pellet nie stanieje. Na nagrzewnice nie wyobrażam sobie bez bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 08.11.2022 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 Hydrofor, to pewnikiem ocynkowany, więc nie nadaje się na bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teodor2424 15.11.2022 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Hydrofor, to pewnikiem ocynkowany, więc nie nadaje się na bufor. Zbiornik bez ocynku, stalowy rok produkcji 1988 w bardzo dobrym stanie. Właśnie wypiaskowany w środku. Bardziej mi zależy na odpowiedzi w jaki sposób ułożyć i gdzie wspawać, jakiej wielkości króćce do przyłączy. Czy jakoś w środku je ukształtować aby wymusić porządany ruch cieczy? (mam możliwość wejścia do środka przez otwór rewizyjny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teodor2424 24.11.2022 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2022 Jakby coś to właśnie skończyłem wspawywanie króćców. Planowana izolacja 20cm Zasilanie i powrót 1 1/4" długość 23cm, czujniki i termometry 1/2" 10cm, ewentualne grzałki 1 1/2" mufa 6cm W środku z króćców wypuściłem gwint 2,5cm aby przykręcić kolana do kierowania wody. Co o tym sądzicie? Mam możliwość wspawania większej ilości króćców różnej długości i średnicy. Co byście jeszcze polecili na przyszłość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts