Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam stara niezamieniającą się instalację Co. Powoduje to że mimo jej płukania to jest ciągle brudna, zaszlamiona ale co ważniejsze ciągle zakamienia mi się wymiennik w piecu gazowym (temp. wody powrotnej zazwyczaj jest dużo niższa niż zasilania - skutek starej przerobionej instalacji).

Pomyślałem aby stworzyć w kotłowni jeden mały obieg kotła CO z wymiennikiem zewnętrznym w którym przepływać będzie z kolei woda CO z instalacji, oczywiście dodając druga pompę obiegową na instalacji CO.

Pytanie jednak czy taki zewnętrzny wymiennik również nie będzie zakamieniał się? Jaki wymiennik lepszy, płytowy czy z wężownicą? a może mały bojlej z wężownicą :)?

Czy wymiennik dobiera się takiej samej mocy jak kocioł?

Musisz wziąć pod uwagę, że sprawność takiego wymiennika nie przekracza 85%.....i to tych najlepszych, z reguły to max 70 % z dobrym dedykowanym ociepleniem i super sprawną pompką.

Wolałbym zainwestować w dobry filtr(Fernox, Caleffi), co sezon dobrze wypłukać instalację preparatem np kamix, zastosować dedykowany inhibitor niż pchać się w komplikacje instalacji z marnym skutkiem - przecież taki wymiennik zaraz się uszkodzi, pompa również (nie piszę o kosztach eksploatacji) i co wtedy ? kasa w błoto:eek: . Nie warto i nie opłacalne.

Bo zobacz np piec ma 22kW - 6,5kW energii masz straty na wymienniku, dobry wymiennik z poczciwą pompką na obiegu wtórnym i instalacja to ok 2,5kzł. Obwód wtórny wymiennika niech popracuje w takim środowisku bezawaryjnie dwa sezony( nowy wymiennik koszt 400-600 zł) pompka 4 sezony, a i tak musisz zakupić dobre filtry w celu ochrony pompy już na starcie. - inwestycja bezsens:bash: