Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiata a powierzchnia zabudowy

MarzannaPG

Recommended Posts

Marzanno ...

slaw cytował Polska Norme ...

- czy sądzisz, że w Polsce obowiązuja Polskie Normy ?

teraz jest demokracja ...

W tej chwili generalnie Polskie Normy nie są obowiązujące. Chyba, że jest odwołanie w ustawach (do niektórych są). Jak jest szczegółowo w tym wypadku - nie wiem.

A ja bezczelnie podczepię sie pod pytanie bo stanę przed podobnym problemem, ale dotyczącym balkonu - czy balkon wlicza się do powierzchni zabudowy?

nie, balkonów nie wliczamy

Dzięki Robert,

Ok, a co z balkonami podpartymi słupami (nie wiem jak to się fachowo nazywa)? A taras - wlicza się czy nie?

Przeglądając w necie projekty (szukam, szukam tego 35 metrowego :-? ) zauważyłam, że często podają samą powierzchnię garażu a potem jeżeli są to wymieniają powierzchnię budynku gospodarczego czy wiaty. I wtedy przyszedł mi do głowy 'diabelski' :D pomysł: udać wariata i interpretować plan miejscowy, że te 35 m2 dotyczy tylko zabudowy garażu a że ma on jeszcze budynek gospodarczy to już insza inkszość. Myślicie, że może się udać. Zapis w planie jest dokładnie taki:

Dopuszacza się budowę budynków gospodarczych i garaży pod warunkiem

- nie przekroczenia powierzchni zabudowy = 35m2.

Myślicie, ze jest to do zrobienia?

:o :D Marzanna Guzikowska – piszesz – „Zapis w planie jest dokładnie taki: Dopuszacza się budowę budynków gospodarczych i garaży pod warunkiem - nie przekroczenia powierzchni zabudowy = 35m2”. … „pomysł: udać wariata i interpretować plan miejscowy, że te 35 m2 dotyczy tylko zabudowy garażu” :D Myślę, że to jest niezły pomysł – jeżeli w tekście MPZP nie dodano, że jest to łączna powierzchnia wszystkich budynków gospodarczych i garaży. Pozdrawiam. :)

• 2 weeks później...

Ha, moi drodzy! Właśnie dziś powiatowy wydział architektury wydał oświadczenie w sprawie mojego garażu. Otóż zacytował prawie dokładnie normę, którą podał tu slaw i oświadczył na koniec, że wobec powyższego wiata doprojektowana do garażu (w zapytaniu był załącznik projektu) NIE WLICZA SIĘ do powierzchni zabudowy! :D :D

Znaleźliśmy tez projekt garażu, który ma równiótko owe wymagane 35 m2 i teraz sobie doprojektujemy z tyłu wiatę. Hurrra!