Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chcę dodatkowo dogrzać miejsca w łazience i w kuchni prowadząc wężykiem powrót z kaloryfera. Pod wylewką będzie 15cm styropianu. Jaką rurę najlepiej używać do zatopienia w wylewce. Dom jest bardzo ciepły. Jakie są wymagania - ile m2 podłogi mogę dogrzać z kaloryfera o mocy 2kW ( dla parametrów 90/70/20 - będę go używał przy zasilaniu 70 stopni). Kaloryfery będą przewymiarowane by pracowały przy maksimum 70stopniach

Nie tak nie można, a jak mogę to wykonać ?

70'C to zdecydowanie za dużo na ogrzewanie podłogowe oj będzie parzyło i posadzka może popękać.

Przeczytaj TO

Nie tak nie można, a jak mogę to wykonać ?

70'C to zdecydowanie za dużo na ogrzewanie podłogowe oj będzie parzyło i posadzka może popękać.

Przeczytaj TO

ale Tadeusz M napisał, że kaloryfery będą pracować max 70/50 (wtrącam się bo też chciałbym wiedzieć czy da się dołączyć podłogówkę bez np. mieszacza ) :wink:

RTL podpinasz pod powrót grzejnika. Jeżeli tem. jest większa niż ustawiona (np 40 st.) to rtl blokuje przepływ. W tym czasie woda stygnie w grzejniku i po osiagnięciu zadanej temp. przepuszcza przepływ do podlogówki. Reasumując parametry mogą być i 80 st na zasilaniu , a w podłoge będzie szła woda tylko o temp 40.
Nie tak nie można, (wtrącam się bo też chciałbym wiedzieć czy da się dołączyć podłogówkę bez np. mieszacza ) :wink:

Tak sie da. zasilanie kaloryferów max 70 więc powrót 40-50 Przecież często jest zasilanie i powrót pod wylewką i podloga w tym pasie jest ciepla ale wtedy najczęściej rury sa dodatkowo izolowane. Mnie chodzi tylko o rodzaj rur na powrót. Całej podlogówki to raczej tak sie nie da połączyć - układ jest niesterowalny więc mieszacz jest potrzebny. Mnie chodzi tylko o dodatkowe dogrzanie niewielkich kawałków podłogi które na upartego mogą i funkcjonować bez dogrzania ( chcę poprawić komfort)

Oczywiście ze można to zrobić na powrocie z grzejnika kiedyś tak się robiło ale teraz są zawory np. RTL i jest to super rozwiązanie dlaczego ? nie przegrzewasz podłogówki Powrót z grzejnika łazienkowego jest znacznie cieplejszy od innych ponieważ grzejniki łazienkowe mają małą moc i druga zaleta oba obiegi są niezależne z doświadczenia nie tylko mego wynika ze grzejnik czasami może być zakręcony ale podłoga chcemy by była ciepła i to nam umożliwia RTL. W przypadku gdy podłogówka jest wpięta w grzejnik w przypadku gdy zawór termostatyczny zamknie nam grzejnik to zamyka i podłogówkę

Cena zaworu RTL ja robię Herz-em około 90zł

Jaka rura bez znaczenia ale na małych krętych powierzchniach łatwiej będzie kłaść wielowarstwową
Oczywiście ze można to zrobić na powrocie z grzejnika kiedyś tak się robiło ale teraz są zawory np. RTL i jest to super rozwiązanie dlaczego ? nie przegrzewasz podłogówki Powrót z grzejnika łazienkowego jest znacznie cieplejszy od innych ponieważ grzejniki łazienkowe mają małą moc i druga zaleta oba obiegi są niezależne z doświadczenia nie tylko mego wynika ze grzejnik czasami może być zakręcony ale podłoga chcemy by była ciepła i to nam umożliwia RTL. W przypadku gdy podłogówka jest wpięta w grzejnik w przypadku gdy zawór termostatyczny zamknie nam grzejnik to zamyka i podłogówkę

Cena zaworu RTL ja robię Herz-em około 90zł

Jeśli mogę chętnie podepnę się z pytaniem w temacie. W ww. przez Ciebie instalacji wystarczy RTL czy powinien być UNIBOX? A to już dużo droższe! Pytam bo to będzie u mnie temat nr 1 lub 2 za kilka miesięcy a chcę zrobić to dobrze a nie kiepsko i tanio. I jeszcze jedno - czy RTL lub UNIBOX nie powinien być na zasilaniu a nie na powrocie?

Z góry dzięki za pomoc!!

Pozdrawiam

SławekD

Możesz zastosować RTL lub UNIBOX. Jak sama nazwa sugeruje jest to ogranicznik temperatury powrotu i momtuje sie ma przewodzie powrotnym.

Moduł "Unibox E RTL", ograniczanie temperatury czynnika w rurze instalacji ogrzewania podłogowego składający się z:

kasety ściennej ze zintegrowanym ogranicznikiem temperatury czynnika w rurze, zaworem odpowietrzającym i płuczącym, z maskownicą.

Zakres nastawy temperatury: 20 - 40o C (temperatura czynnika),

Podziałka skali od 0 do 40; wartości liczbowe odpowiadają rzeczywistej temperaturze czynnika w oC.

Moduł "Unibox E plus", regulacja temperatury pomieszczenia z użyciem zaworu termostatycznego i ograniczanie temperatury czynnika w rurze instalacji ogrzewania podłogowego, składający się z:

kasety ściennej ze zintegrowanymi zaworami termostatycznym z nastawą wstępną i ogranicznikiem temperatury czynnika, zaworem płuczącym i odpowietrzającym, z maskownicą.

Zakres nastawy temperatury: 7 -28o C (temperatura pomieszczenia) 20 - 40o C (temperatura czynnika)

Sposób sterowania podłogówką zależy od przeznaczenia inny jest przy ogrzewaniu podłogowym całek kondygnacji, inny przy ogrzaniu sporej kuchni bez grzejnika a inaczej robi się to w przypadku np. łazienki gdzie jest grzejnik a chcemy tylko podgrzać posadzkę

Od tego są instalatorzy i projektanci by wybrali wariant najbardziej optymalny dla inwestora

Sobie zrobiłem kotłownie (opał stały) i rury doprowadzające do rozdzielaczy w miedzi a rury doprowadzające ciepło do grzejników i podłogówkę w wielowarstwowej (Herz) Swoim klientom, to zależy do każdej instalacji podchodzę indywidualnie

Nie ma jedynie słusznej technologii :lol:

Sposób sterowania podłogówką zależy od przeznaczenia inny jest przy ogrzewaniu podłogowym całek kondygnacji, inny przy ogrzaniu sporej kuchni bez grzejnika a inaczej robi się to w przypadku np. łazienki gdzie jest grzejnik a chcemy tylko podgrzać posadzkę

Od tego są instalatorzy i projektanci by wybrali wariant najbardziej optymalny dla inwestora

Jak już wspominałem na tym forum w moim wygasłym juz poście, chcę takie rozwiązanie wykożystać w łazience na piętrze ( bo instalatorzy stwierdzili że tak będzie lepiej, nią ciągnąć wąż do rozdzielacza piętro niżej). Spotkałem się z wypowiedziami negującymi tego typu rozwiązanie(RTL lub UNIBOX na powrocie) gdyz ponoć są kłopoty z właściwym sterowaniem. Oczywiście oprócz podłogówki "drabinka" będzie na 100%. Łazienka ok 10m kw z odjęciem wanny, kabiny itp.

Jakie rozwiązanie byście sugerowali ??

Pozdrawiam

Na górze będzie szafka rozdzielaczowa kup rozdzielacz o jeden obieg więcej i podłącz tam podłogówkę poprzez zawór tzw. TRL np tak

http://m-mendrycki.webpark.pl/rz/6.jpg

Na górze będzie szafka rozdzielaczowa kup rozdzielacz o jeden obieg więcej i podłącz tam podłogówkę poprzez zawór tzw. TRL np tak

http://m-mendrycki.webpark.pl/rz/6.jpg

Taką szafkę jak na zdięciu będę miał w garażu. Do góry w łazience mam już zrobioną (zalaną) instalację podłogówki i rurki ucięte wystają nad podłogę na ok. 20cm. Jakoś nie widzę możliwości podłączenia tego pod rozdzielacz. Może się mylę?

Pozdrawiam

Jeśli masz już położone rury do grzejnika i podłogówki to zamiast łączyć to w jeden obieg połącz to przez trójnik