Tadeusz M 31.12.2004 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Chcę dodatkowo dogrzać miejsca w łazience i w kuchni prowadząc wężykiem powrót z kaloryfera. Pod wylewką będzie 15cm styropianu. Jaką rurę najlepiej używać do zatopienia w wylewce. Dom jest bardzo ciepły. Jakie są wymagania - ile m2 podłogi mogę dogrzać z kaloryfera o mocy 2kW ( dla parametrów 90/70/20 - będę go używał przy zasilaniu 70 stopni). Kaloryfery będą przewymiarowane by pracowały przy maksimum 70stopniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 31.12.2004 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Nie tak nie można, a jak mogę to wykonać ?70'C to zdecydowanie za dużo na ogrzewanie podłogowe oj będzie parzyło i posadzka może popękać.Przeczytaj TO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 31.12.2004 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Nie tak nie można, a jak mogę to wykonać ? 70'C to zdecydowanie za dużo na ogrzewanie podłogowe oj będzie parzyło i posadzka może popękać. Przeczytaj TO ale Tadeusz M napisał, że kaloryfery będą pracować max 70/50 (wtrącam się bo też chciałbym wiedzieć czy da się dołączyć podłogówkę bez np. mieszacza ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 31.12.2004 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 RTL podpinasz pod powrót grzejnika. Jeżeli tem. jest większa niż ustawiona (np 40 st.) to rtl blokuje przepływ. W tym czasie woda stygnie w grzejniku i po osiagnięciu zadanej temp. przepuszcza przepływ do podlogówki. Reasumując parametry mogą być i 80 st na zasilaniu , a w podłoge będzie szła woda tylko o temp 40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz M 31.12.2004 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Nie tak nie można, (wtrącam się bo też chciałbym wiedzieć czy da się dołączyć podłogówkę bez np. mieszacza ) Tak sie da. zasilanie kaloryferów max 70 więc powrót 40-50 Przecież często jest zasilanie i powrót pod wylewką i podloga w tym pasie jest ciepla ale wtedy najczęściej rury sa dodatkowo izolowane. Mnie chodzi tylko o rodzaj rur na powrót. Całej podlogówki to raczej tak sie nie da połączyć - układ jest niesterowalny więc mieszacz jest potrzebny. Mnie chodzi tylko o dodatkowe dogrzanie niewielkich kawałków podłogi które na upartego mogą i funkcjonować bez dogrzania ( chcę poprawić komfort) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 31.12.2004 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 a jaki jest orientacyjna cena tego RTL-a ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 31.12.2004 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 ok 28 EUROMożna również tak jak na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 31.12.2004 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Oczywiście ze można to zrobić na powrocie z grzejnika kiedyś tak się robiło ale teraz są zawory np. RTL i jest to super rozwiązanie dlaczego ? nie przegrzewasz podłogówki Powrót z grzejnika łazienkowego jest znacznie cieplejszy od innych ponieważ grzejniki łazienkowe mają małą moc i druga zaleta oba obiegi są niezależne z doświadczenia nie tylko mego wynika ze grzejnik czasami może być zakręcony ale podłoga chcemy by była ciepła i to nam umożliwia RTL. W przypadku gdy podłogówka jest wpięta w grzejnik w przypadku gdy zawór termostatyczny zamknie nam grzejnik to zamyka i podłogówkę Cena zaworu RTL ja robię Herz-em około 90zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz M 01.01.2005 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2005 Ale nadal nie wiem jaką rurą najlepiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 01.01.2005 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2005 Jaka rura bez znaczenia ale na małych krętych powierzchniach łatwiej będzie kłaść wielowarstwową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 01.01.2005 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2005 Oczywiście ze można to zrobić na powrocie z grzejnika kiedyś tak się robiło ale teraz są zawory np. RTL i jest to super rozwiązanie dlaczego ? nie przegrzewasz podłogówki Powrót z grzejnika łazienkowego jest znacznie cieplejszy od innych ponieważ grzejniki łazienkowe mają małą moc i druga zaleta oba obiegi są niezależne z doświadczenia nie tylko mego wynika ze grzejnik czasami może być zakręcony ale podłoga chcemy by była ciepła i to nam umożliwia RTL. W przypadku gdy podłogówka jest wpięta w grzejnik w przypadku gdy zawór termostatyczny zamknie nam grzejnik to zamyka i podłogówkę Cena zaworu RTL ja robię Herz-em około 90zł Jeśli mogę chętnie podepnę się z pytaniem w temacie. W ww. przez Ciebie instalacji wystarczy RTL czy powinien być UNIBOX? A to już dużo droższe! Pytam bo to będzie u mnie temat nr 1 lub 2 za kilka miesięcy a chcę zrobić to dobrze a nie kiepsko i tanio. I jeszcze jedno - czy RTL lub UNIBOX nie powinien być na zasilaniu a nie na powrocie? Z góry dzięki za pomoc!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 02.01.2005 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 SławekDMożesz zastosować RTL lub UNIBOX. Jak sama nazwa sugeruje jest to ogranicznik temperatury powrotu i momtuje sie ma przewodzie powrotnym.Moduł "Unibox E RTL", ograniczanie temperatury czynnika w rurze instalacji ogrzewania podłogowego składający się z:kasety ściennej ze zintegrowanym ogranicznikiem temperatury czynnika w rurze, zaworem odpowietrzającym i płuczącym, z maskownicą. Zakres nastawy temperatury: 20 - 40o C (temperatura czynnika),Podziałka skali od 0 do 40; wartości liczbowe odpowiadają rzeczywistej temperaturze czynnika w oC.Moduł "Unibox E plus", regulacja temperatury pomieszczenia z użyciem zaworu termostatycznego i ograniczanie temperatury czynnika w rurze instalacji ogrzewania podłogowego, składający się z:kasety ściennej ze zintegrowanymi zaworami termostatycznym z nastawą wstępną i ogranicznikiem temperatury czynnika, zaworem płuczącym i odpowietrzającym, z maskownicą.Zakres nastawy temperatury: 7 -28o C (temperatura pomieszczenia) 20 - 40o C (temperatura czynnika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 02.01.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 Sposób sterowania podłogówką zależy od przeznaczenia inny jest przy ogrzewaniu podłogowym całek kondygnacji, inny przy ogrzaniu sporej kuchni bez grzejnika a inaczej robi się to w przypadku np. łazienki gdzie jest grzejnik a chcemy tylko podgrzać posadzkę Od tego są instalatorzy i projektanci by wybrali wariant najbardziej optymalny dla inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 02.01.2005 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 A jakie masz rury w instalacji CO ? Ja mam z twardej miedzi wiec ten powrot w lazience w podlodze "a la podlogowka" zrobilem z miekkiej rury miedzianej. D, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 02.01.2005 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 Sobie zrobiłem kotłownie (opał stały) i rury doprowadzające do rozdzielaczy w miedzi a rury doprowadzające ciepło do grzejników i podłogówkę w wielowarstwowej (Herz) Swoim klientom, to zależy do każdej instalacji podchodzę indywidualnie Nie ma jedynie słusznej technologii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 02.01.2005 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 Sposób sterowania podłogówką zależy od przeznaczenia inny jest przy ogrzewaniu podłogowym całek kondygnacji, inny przy ogrzaniu sporej kuchni bez grzejnika a inaczej robi się to w przypadku np. łazienki gdzie jest grzejnik a chcemy tylko podgrzać posadzkę Od tego są instalatorzy i projektanci by wybrali wariant najbardziej optymalny dla inwestora Jak już wspominałem na tym forum w moim wygasłym juz poście, chcę takie rozwiązanie wykożystać w łazience na piętrze ( bo instalatorzy stwierdzili że tak będzie lepiej, nią ciągnąć wąż do rozdzielacza piętro niżej). Spotkałem się z wypowiedziami negującymi tego typu rozwiązanie(RTL lub UNIBOX na powrocie) gdyz ponoć są kłopoty z właściwym sterowaniem. Oczywiście oprócz podłogówki "drabinka" będzie na 100%. Łazienka ok 10m kw z odjęciem wanny, kabiny itp. Jakie rozwiązanie byście sugerowali ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterek 02.01.2005 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 w malej lazience - 6m2 mam podlogowke. zrobione na zasilaniu, na powrocie zamontowany RTL, działa super. Wit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 03.01.2005 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Na górze będzie szafka rozdzielaczowa kup rozdzielacz o jeden obieg więcej i podłącz tam podłogówkę poprzez zawór tzw. TRL np tak http://m-mendrycki.webpark.pl/rz/6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 03.01.2005 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Na górze będzie szafka rozdzielaczowa kup rozdzielacz o jeden obieg więcej i podłącz tam podłogówkę poprzez zawór tzw. TRL np tak http://m-mendrycki.webpark.pl/rz/6.jpg Taką szafkę jak na zdięciu będę miał w garażu. Do góry w łazience mam już zrobioną (zalaną) instalację podłogówki i rurki ucięte wystają nad podłogę na ok. 20cm. Jakoś nie widzę możliwości podłączenia tego pod rozdzielacz. Może się mylę? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 04.01.2005 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 Jeśli masz już położone rury do grzejnika i podłogówki to zamiast łączyć to w jeden obieg połącz to przez trójnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts