wbrat 07.11.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Na górze będzie szafka rozdzielaczowa kup rozdzielacz o jeden obieg więcej i podłącz tam podłogówkę poprzez zawór tzw. TRL np tak http://m-mendrycki.webpark.pl/rz/6.jpg Sorki, że odświeżam taki stary wątek, ale jedna rzecz mnie nurtuje. Na poniższej fotce widać rozdzielacz do którego podłączona jest podłogówka. Ciągle słyszę, że podłogówkę zasila się z powrotu z grzejników (bo inaczej zbyt wysoka temp. będzie), ale za cholerę nie rozumiem jak to działa. Zawory RTL są na powrocie (dolny rozdzielacz), rozumiem, że dalej rury idą do podłogówki i... właśnie... jak wracają? Do górnego rozdzielacza? Jeśli tak, to w którym kierunku płynie woda w tych rurach? Bo na logikę wydaje mi się, że tak jak w pozostałych grzejnikach, czyli od zasilania do powrotu... . Czy może mylę dwa rodzaje podłączeń podłogówki? Przez rozdzielacz i na powrocie c.o.? http://m-mendrycki.webpark.pl/rz/6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 07.11.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 ps. wiem, że moje pytanie jest nieco lamerskie i temat był wałkowany wielokrotnie, ale mimo to nie mogę zrozumieć jak te zawory mogą ograniczyć temp. - na mój gust i tak podłogówka będzie zasilana... z zasilania, czyli wodą jak by nie patrzeć zbyt gorącą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 07.11.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Na górze będzie szafka rozdzielaczowa kup rozdzielacz o jeden obieg więcej i podłącz tam podłogówkę poprzez zawór tzw. TRL np tak http://m-mendrycki.webpark.pl/rz/6.jpg Sorki, że odświeżam taki stary wątek, ale jedna rzecz mnie nurtuje. Na poniższej fotce widać rozdzielacz do którego podłączona jest podłogówka. Ciągle słyszę, że podłogówkę zasila się z powrotu z grzejników (bo inaczej zbyt wysoka temp. będzie), ale za cholerę nie rozumiem jak to działa. Zawory RTL są na powrocie (dolny rozdzielacz), rozumiem, że dalej rury idą do podłogówki i... właśnie... jak wracają? Do górnego rozdzielacza? Jeśli tak, to w którym kierunku płynie woda w tych rurach? Bo na logikę wydaje mi się, że tak jak w pozostałych grzejnikach, czyli od zasilania do powrotu... . Czy może mylę dwa rodzaje podłączeń podłogówki? Przez rozdzielacz i na powrocie c.o.? http://m-mendrycki.webpark.pl/rz/6.jpg wygląda to na rozdzielacz połączony - podłogówka z kaloryferami zasilanie jest na gorze powroty na dole dlatego na dole są dwa zawory rtl i wyglada na to ze w tym ukadzie sa 2 podłogówki rtl montowane sa na powrocie petli podłogówki montowanie podłogówki za powrotem z kaloryfera jest błędem. praktykowane sa rozne rozwiazania najbardziej popularne - na zaworach rtl przy mniejszych petlach podlogówki oraz na zaworach 3 droznych mieszajacych przy bardziej rozbudowanych podlogowkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 07.11.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Czyli w przypadku widocznym na zdjęciu podłogówka zasilana jest z listwy górnej, powrót jest listwą dolną. Tam znajduje się RTL, który ogranicza przepływ jeśli woda jest zbyt ciepła. A czy w takim razie nie jest tak, że skuteczność takiej podłogówki spada wraz ze wzrostem temp. wody zasilającej c.o.? Wtedy przepływ wody przez podłogówkę może być praktycznie zerowy, bo RTL praktycznie cały czas go uniemożliwia? ps. tak kombinuje, bo mam rozwiązanie podobne jak na zdjęciu, a podłogówka w łazience na górze nie chce mi działać. Zanim wezwę hydraulika i ew. zacznę się zastanawiać nad wydajnością pompy w piecu chciałem dokładnie zrozumieć jak to ustrojstwo działa. I chyba już mniej więcej wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 07.11.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Czyli w przypadku widocznym na zdjęciu podłogówka zasilana jest z listwy górnej, powrót jest listwą dolną. Tam znajduje się RTL, który ogranicza przepływ jeśli woda jest zbyt ciepła. A czy w takim razie nie jest tak, że skuteczność takiej podłogówki spada wraz ze wzrostem temp. wody zasilającej c.o.? Wtedy przepływ wody przez podłogówkę może być praktycznie zerowy, bo RTL praktycznie cały czas go uniemożliwia? ps. tak kombinuje, bo mam rozwiązanie podobne jak na zdjęciu, a podłogówka w łazience na górze nie chce mi działać. Zanim wezwę hydraulika i ew. zacznę się zastanawiać nad wydajnością pompy w piecu chciałem dokładnie zrozumieć jak to ustrojstwo działa. I chyba już mniej więcej wiem... jezeli podłogówka jest na gorze a podłaczona jest np. do rozdzialacza na dole moze to byc kwestia zapowitrzenia podłogówki - w takim przypadku powinienes miec odpowietrznik na gorze w petli podlogówki jeszcze zmienie posta dopiszę - dlatego własnie zawory rtl maja byc na powrocie a nie zasilaniu ! jak by był na zasilaniu to podłogówka by nie grzala bo nie wpuszcał by rtl gorącej wody - a na powrocie woda jesyt juz chłodna - bo oddała temp do podłogi przepływajać np 50 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 07.11.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Kaczorek, odpowiadam na twój post, a on w między czasie kompletnie się zmienia . Ale dzięki. Już teraz nie pomylę podłogówki zasilanej powrotem z grzejnika i opartej na zaworach RTL . U mnie jest podobnie jak na zdjęciu - w większości pomieszczeń grzejniki, w dwóch łazienkach podłogówka. Na dole pracuje ok., na górze wcale. Teraz zacznę się zastanawiać czemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 07.11.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 teraz tez zminiełem sory przeczytaj ostatniego ejszces raz dopisalem 2 zdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 07.11.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 jezeli podłogówka jest na gorze a podłaczona jest np. do rozdzialacza na dole moze to byc kwestia zapowitrzenia podłogówki - w takim przypadku powinienes miec odpowietrznik na gorze w petli podlogówki Mam odpowietrznik na górze - sprawdzałem - po jego odkręceniu leci woda - dość długo zimna, po jakimś czasie ciepła. Póki co mam dwa typy: 1. coś z RTLem jest nie tak 2. pompka w kotle jest za słaba ps. czy skuteczność pompki zależy od ciśnienia wody w instalacji co? U mnie jest ok. 1,3bar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 07.11.2007 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 teraz tez zminiełem sory przeczytaj ostatniego ejszces raz dopisalem 2 zdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 07.11.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 jezeli podłogówka jest na gorze a podłaczona jest np. do rozdzialacza na dole moze to byc kwestia zapowitrzenia podłogówki - w takim przypadku powinienes miec odpowietrznik na gorze w petli podlogówki Mam odpowietrznik na górze - sprawdzałem - po jego odkręceniu leci woda - dość długo zimna, po jakimś czasie ciepła. Póki co mam dwa typy: 1. coś z RTLem jest nie tak 2. pompka w kotle jest za słaba ps. czy skuteczność pompki zależy od ciśnienia wody w instalacji co? U mnie jest ok. 1,3bar? jezeli masz mozliwośc to zwiększ obroty pompki i sprawdz -chyba najprościej metoda prob i bledów rtl na max pompka na max i heay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 07.11.2007 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 jezeli podłogówka jest na gorze a podłaczona jest np. do rozdzialacza na dole moze to byc kwestia zapowitrzenia podłogówki - w takim przypadku powinienes miec odpowietrznik na gorze w petli podlogówki Mam odpowietrznik na górze - sprawdzałem - po jego odkręceniu leci woda - dość długo zimna, po jakimś czasie ciepła. Póki co mam dwa typy: 1. coś z RTLem jest nie tak 2. pompka w kotle jest za słaba ps. czy skuteczność pompki zależy od ciśnienia wody w instalacji co? U mnie jest ok. 1,3bar? jezeli masz mozliwośc to zwiększ obroty pompki i sprawdz -chyba najprościej metoda prob i bledów rtl na max pompka na max i heay Dziś planuje zamknąć wszystkie obwody poza tą podłogówką i sprawdzić co się będzie działo. Jeśli to pomoże, to być może za słabe obroty pompki. Jeśli nie, to coś z tym RTLem chyba musi być nie halo, skoro po otwarciu zaworu odpowietrzającego ciepła woda zaczyna lecieć... ps. nie wiem czy mam możliwość zmiany mocy pompki - mam piec termet (minimax turbo), coś mi się przypomina, że pompka jakaś grundfosa tam siedziała, ale nie przyglądałem się jej (widziałem ją tylko przez chwilę podczas uruchamiania kotła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts